Stortinget - Møte tirsdag den 14. februar 2006 kl. 10

Dato: 14.02.2006

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Einar Hole Moxnes

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant og statsråd Einar Hole Moxnes døde 20. januar, 84 år gammel.

Moxnes vokste opp på Alstahaug i Nordland og i Bjugn i Sør-Trøndelag. Han tok landbruksutdannelse og gikk ett år på Statens småbrukslærerskole, før han begynte som herredsagronom i Åfjord og Stoksund i 1951. Her begynte også hans politiske karriere. Han ble valgt til ordfører i 1955 og hadde dette vervet til 1966. I tidsrommet fra 1958 til 1966 var han også medlem av fylkesutvalget i Sør-Trøndelag. De første fem årene var han formann.

Moxnes møtte første gang på Stortinget som vararepresentant i 1959. Fra 1965 til 1968 møtte han fast for Per Borten. I 1968 overtok han som fiskeriminister. Han ble fast innvalgt på Stortinget i 1969, men på grunn av statsrådsvervet møtte han ikke som representant før i 1971. Etter avstemningen om norsk medlemskap i EF i 1972 ble Moxnes landbruksminister i regjeringen Korvald.

Moxnes ble utnevnt til fylkesmann i Sør-Trøndelag i 1974 og tjenestegjorde i tolv år. I åtte av disse årene var han også styremedlem i Statoil. Han har i tillegg hatt en rekke offentlige verv og tillitsverv i ulike organisasjoner.

Moxnes var stillfarende og tilbakeholden av natur. Han var den rolige, sindige politiker som det ble lyttet til i parti, storting og regjering, og som vant tillit og aktelse i de mange møter med velgerne rundt om i landet.

Da Moxnes tok over som fiskeriminister, var det stor uro i fiskerinæringen, ikke minst på grunn av sviktende priser på de fleste fiskeprodukter. Fiskere i nord og sør i landet målbar i starten skepsis til utnevnelsen av en agronom til fiskeriminister. Denne skepsisen fortok seg imidlertid raskt da Moxnes møtte fiskerne på hjemmebane. Han klarte raskt å etablere et godt og konstruktivt samarbeid med fiskerinæringens organisasjoner. Det viste seg at han var i stand til å sette i verk ekstraordinære tiltak for å løse akutte problemer, samtidig som han fikk gjennomført tiltak av mer langsiktig karakter. Som fiskeriminister la Moxnes fram forslag om styrking og omorganisering av fiskeriforskningen, oppbygging av høyere fiskeriundervisning og rettledningstjeneste for fiskerinæringen. Moxnes vil bli husket som en svært dyktig og respektert fiskeriminister.

Moxnes hadde kunstneriske evner, som kom til uttrykk i maling og treskjæring, noe han fikk god tid til da han gikk av som fylkesmann 65 år gammel. Han trivdes særdeles godt ved høvelbenken.

Alle som lærte Moxnes å kjenne, ble fylt av respekt for det trygge, gode mennesket – en lun, vennesæl person som alle måtte bli glad i og ha tillit til.

Vi er takknemlig for den betydelige samfunnsinnsats som Einar Hole Moxnes har nedlagt – og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Valg av settepresidenter

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges to settepresidenter for Stortingets møter i inneværende uke – og anser det som vedtatt.

Presidenten vil foreslå Sigvald Oppebøen Hansen og Gunn Olsen. – Andre forslag foreligger ikke, og Sigvald Oppebøen Hansen og Gunn Olsen anses enstemmig valgt som settepresidenter for inneværende ukes møter.