Stortinget - Møte onsdag den 15. mars 2006 kl. 10

Dato: 15.03.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [13:51:20]: «Politiets Fellesforbund i Østfold har i møte den 27. februar 2006 tatt opp spørsmålet om plasser for varetektsfengsling ved nytt fengsel i Halden.

Kan statsråden bekrefte at denne type plasser vil bli innarbeidet i det nye fengselet?»

Statsråd Knut Storberget [13:51:42]: Ja. Jeg kunne nesten ha latt det bli med det svaret, men det kan jeg bekrefte. Halden fengsel er planlagt med 251 plasser, herunder 227 lukkede og 24 åpne. Det er planlagt en egen varetektsavdeling i fengslet. Fengslet vil bli bygd med tanke på fleksibilitet mellom varetektsplasser og ordinære plasser. Antall varetektsplasser vil derfor kunne variere, avhengig av behovet til enhver tid.

Jeg føler også behov for å legge til at jeg har hatt dialog med bl.a. Politiets Fellesforbund i Østfold, som har reist dette spørsmålet før. Jeg har også brakt i erfaring at de har fått det samme svaret tidligere.

Når det gjelder situasjonen i østlandsområdet, følger vi den nøye når det gjelder spørsmålet om plasser i varetekt. I tillegg til etableringen av Halden fengsel er det nå satt i verk tiltak for å bedre varetektssituasjonen. I 2006 er det åpnet til sammen 31 plasser i Oslo og Drammen fengsler, og i løpet av 2006 tar jeg sikte på å åpne ytterligere 67 fengselsplasser i Åna, Bredtvedt, Sarpsborg, Bergen og Ilseng.

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [13:52:50]: Jeg takker for svaret, og det er en bekreftelse som vi setter pris på.

Som statsråden sikkert er kjent med, kommer 75 pst. av alt gods på landeveien over grenseovergangene ved Svinesund og Ørje. Det å være porten til Europa gir oss noen utfordringer. Det blir mange grensepasseringer. Den cellebussen vi har fått på plass, har vært et viktig virkemiddel og et viktig hjelpetiltak for å få redusert en del av ressursene som brukes til transport, men pr. i dag brukes det mange kvalifiserte politifolk i transportarbeid.

Med et så positivt førstesvar ønsker jeg også å få høre: Hva kan statsråden gjøre for å være med på å bidra til at flere politifolk blir frigjort fra å drive med kjøring, transport, på kort sikt?

Statsråd Knut Storberget [13:53:46]: Det er to forhold jeg mener kan bedre situasjonen når det gjelder politiets arbeidsbelastning.

For det første er jeg glad for spørrerens vinkling på spørsmålet, fordi vi stadig får oppfordringer om å styrke politiet. Men det kan vi gjøre også med andre metoder enn bare med rene bevilgninger. Det representanten nå spør om, er jo ett av de viktige innspillene vi kan ta med oss når det gjelder det å få flere politiressurser, det at politiet slipper å måtte frakte varetektsfanger, og jeg vil bl.a. også nevne deres håndtering av folk med psykiske problemer.

Det er to elementer jeg mener vi må ha med her. Det er det jeg sa innledningsvis, at vi må bygge flere fengselsplasser. Det er Regjeringa godt i gang med. Jeg er glad for å kunne si at vi allerede i år åpner nærmere 98 nye plasser, og de vil komme det sentrale østlandsområdet til gode, hvor det er stort press.

Det andre elementet Regjeringa ser på, er hvem som skal foreta selve transportoppdraget. Der ser Regjeringa for seg at man kan la andre aktører enn de rent politifaglig utdannede forestå transporten, à la den arrestforvaringsordningen vi har i flere fengsler.

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [13:55:00]: Jeg takker også for dette svaret, og jeg ser at her er det mulig å finne gode løsninger.

Men som statsråden sikkert er kjent med, har man også i Østfold måttet løslate fanger fra varetekt den senere tiden. Det er nok mange elementer som henger sammen med hensyn til folks oppfatning av rettssikkerheten, men brudd i straffesakskjeden er vel et bidrag til at vi får en negativ spiral. I Østfold er det slik at vi har 41 plasser, og pr. dags dato har vi 36 i varetekt. I hele 2005, og også i 2006, har vi hatt behov for 70 varetektsplasser, så det er et sprikende behov mellom det vi har, og det vi trenger.

Jeg er glad for at den rød-grønne regjeringen følger opp det Bondevik-regjeringen gjorde med hensyn til bygging av nytt fengsel i Halden, men jeg tror at her må vi tenke helhet. Vi må tenke helhet også som storting, for å opprettholde rettssikkerhetsfølelsen til hvermann.

Statsråd Knut Storberget [13:56:06]: Det er riktig at vi følger opp intensjonene om å bygge i Halden. Men fengslet i Halden vil jo ikke komme på plass før i 2009, så vi var nødt til å komme opp med noen ekstra tiltak utover det Bondevik-regjeringa la på bordet. Den forrige regjeringa etterlot seg en soningskø på nærmere 2 500 mennesker, og vi mente at det var behov for å ytterligere styrke innsatsen i forhold til dette, utover det Bondevik-regjeringa faktisk foreslo.

De 100 plassene jeg refererer til, er i stor grad et resultat av den tilleggssatsingen som kom i tilleggsproposisjonen i fjor. Jeg håper selvfølgelig på at de partiene som dannet Bondevik-regjeringa, vil bidra til å gi oss støtte til den innsatsen som nå gjøres for å få flere plasser, slik at vi unngår at folk løslates fra varetekt, og at folk må stå så lenge i kø for å få en reaksjon. Det svekker tilliten til strafferettskjeden hvis det skal være slike tilstander. Derfor er dette en av den rød-grønne regjeringas viktigste oppgaver.