Stortinget - Stortingets sammentreden mandag den 2. oktober 2006

Dato: 02.10.2006
President: Thorbjørn Jagland

Dagsorden

STORTINGETS SAMMENTREDEN

År 2006 mandag den 2. oktober kl. 13 trådte Norges 151. storting sammen i stortingsbygningen i Oslo.

Første representant for Aust-Agder fylke, Freddy deRuiter, tok ordet og uttalte:

Jeg vil anmode det forrige stortings president, Thorbjørn Jagland, om inntil videre å lede Stortingets forhandlinger.

Thorbjørn Jagland (A) (fra salen): Hvis ingen har noe å innvende, vil jeg etterkomme anmodningen.

Thorbjørn Jagland inntok så presidentplassen.

Presidenten: Fungerende president vil anmode sekretæren for det forrige storting, Signe Øye, om midlertidig å fungere som sekretær.

Minnetale over stortingsrepresentant Jon Lilletun

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Det var med stor sorg vi mottok meldingen om at vår gode kollega og venn, visepresident i Lagtinget og representant for Vest-Agder Jon Lilletun hadde tapt kampen mot kreftsykdommen. Han sovnet stille inn i sitt hjem med sine nærmeste rundt seg den 21. august, 60 år gammel.

Jon Lilletun ble født i Vossestrand 23. oktober 1945. Foreldrene hans tilhørte pinsemenigheten i bygda, og Jon hentet mange og sterke inntrykk herfra. Han var rik på kunnskap selv om den formelle utdannelsen begrenset seg til framhaldsskole og handelsskole. I yrkeslivet var han bl.a. handelsmann og kommunal ungdomssekretær, kulturkonsulent og tiltakskonsulent.

Jon Lilletun ble valgt inn på Stortinget i 1989 og startet i 2001 på sin femte periode. Før dette representerte han Kristelig Folkeparti i ulike kommunale og andre offentlige verv, han var aktiv i partiets ungdomsorganisasjon og var nestleder i Kristelig Folkeparti i 12 år, fra 1987 til 1999. Fra 1983 til 1987 var han medlem i Statens barne- og ungdomsråd.

På Stortinget har Jon Lilletun vært et aktivt og engasjert medlem både av kommunal- og miljøvernkomiteen, kirke- og undervisningskomiteen, næringskomiteen og utenrikskomiteen. Fra 1993 til 1997 var han leder av kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. Han har vært delegat til FNs generalforsamling og medlem av Stortingets delegasjon til NATO-parlamentarikerforsamlingen og delegasjonen for forbindelser med Europaparlamentet. Det siste året har Jon Lilletun vært visepresident i Lagtinget.

Da sentrumsregjeringen ble dannet i 1997, var Jon Lilletun det naturlige valg til posten som kirke-, utdannings- og forskningsminister. Et så stort departement trengte en kunnskapsrik, engasjert og romslig sjef. Da Samarbeidsregjeringen ble dannet i 2001, fikk Jon Lilletun det viktige nøkkelvervet som parlamentarisk leder i Kristelig Folkeparti og var dermed en viktig person for å lose regjeringens saker gjennom i Stortinget.

Jon Lilletun satte spor etter seg i politikken gjennom uegennyttig innsats i hele sitt voksne liv. Sporene står der som saker han kjempet for og vant fram med, slik som Forskningsfondet og trosopplæringsreformen, eller som vanskelige saker han med sin klokskap bidrog til løsningen av, som KRL-faget. Han hadde et engasjement i hele spekteret av politiske saker, fra kultur- og miljøsaker, avholdssak og frivillig aktivitet til vilkårene for næringslivet, særlig de små og mellomstore bedriftene og primærnæringene. Barn og unge stod alltid hans hjerte nær.

Sporene er der også blant mennesker hvis sak han talte – de som blir forfulgt for sin tros skyld, verdens fattige, rusmiddelavhengige, de ufødte, de undertrykte folk i Kashmir eller ofrene for holocaust og antisemittisme. Det var aldri tvil om at han stod på deres side som trengte det mest. Han var et menneske som viste omsorg for andre.

Jon var en politikkens gartner. Han sådde og plantet rundhåndet sine ideer og verdier. Nysgjerrig og nyskapende – opptatt av menneskers hverdag. Han sørget for at ideene fikk næring, lys og varme med sin gode oppfølging og sine mange oppmuntrende ord. Derfor fikk han også høste i form av politiske resultater.

Jon Lilletun var engasjert og kunnskapsrik og en helstøpt og raus person. Gjennom sitt liv og hele sin væremåte formidlet han også kjernen i den kristne tro, som var en integrert del av hele hans person. Han kjempet markant for sine verdier og for at nye generasjoner skulle få del i dem. Han ville at respekt for menneskeverdet skulle prege samfunnet. Men framfor alt lot han det prege sin egen omgang med mennesker. Han hadde en visjon om et varmere samfunn med mer omtanke og nestekjærlighet, og vi kunne se visjonen virkeliggjort i hans egen omtanke og kjærlighet for dem som kom i hans vei.

Jon Lilletun var en folketaler som det glødet av på talerstolen, og som ofte kunne komme med gode og treffende spontane replikker i debatter. Han var løsningsorientert, og gjennom sin smittende latter og en vittig replikk kunne han løse opp de mest fastlåste situasjoner. Han brukte aldri humor til å ramme noen, bare til å framheve noen og noe. Dette sier noe om hvordan Jon Lilletun var i alle sammenhenger, og det er det beste adelsmerket et menneske kan få.

Jon Lilletun fikk en alvorlig kreftdiagnose for vel halvannet år siden. Men vi hadde jo alle håpet at han skulle bli frisk igjen og få leve og glede oss i mange år til. Han var en person som det var lett å bli glad i, og som lett ble glad i andre. Med ham er en markant Kristelig Folkeparti-politiker borte. Han vil bli dypt savnet av kollegaene fra alle partier i Stortinget.

I ærbødighet og takknemlighet lyser vi fred over Jon Lilletuns gode og glade minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Fra Statsministerens kontor foreligger følgende brev til Stortinget, datert 29. september 2006:

«I statsråd for H.M. Kongen holdt på Oslo slott 29. september 2006 kl. 11.00 er bestemt:

Statsråd Odd Eriksen gis etter søknad avskjed i nåde fra sitt embete som medlem av Kongens råd fra 29. september 2006 kl. 14.00.

Stortingsrepresentant Dag Terje Andersen utnevnes til statsråd og overtar styret av Nærings- og handelsdepartementet fra 29. september 2006 kl. 14.00.

Statssekretærene Frode Berge og Karin Yrvin for statsråd Odd Eriksen gis avskjed i nåde fra 29. september 2006 kl. 14.00.

Statssekretær Frode Berge utnevnes som statssekretær for statsråd Dag Terje Andersen fra 29. september 2006 kl. 14.00.»

Presidenten foreslår at dette brevet vedlegges protokollen – og anser det for vedtatt.

Første vararepresentant for Vestfold fylke, Silvia Kristoffersen Kosmo, tar sete som representant for den tid representanten Dag Terje Andersen er medlem av Regjeringen.

Det ble deretter foretatt navneopprop.

Følgende representanter var fraværende: Åse Gunhild Woie Duesund, Jan Petersen, Hans Frode Kielland Asmyhr, Jan Tore Sanner, Vidar Bjørnstad, Ulf Erik Knudsen, Lise Christoffersen, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Trygve Slagsvold Vedum, Olav Akselsen, Ingebrigt S. Sørfonn, Øyvind Halleraker, Karin S. Woldseth, Harald T. Nesvik, Eli Sollied Øveraas, Bjørn Jacobsen, Ivar Kristiansen, Anna Ljunggren, Olemic Thommessen, Heikki Holmås, Øyvind Vaksdal, Solveig Horne, Gunnar Kvassheim, Torfinn Opheim, Lena Jensen, Gunn Karin Gjul, Jorodd Asphjell, Sonja Mandt-Bartholsen, May Hansen og Line Henriette Holten Hjemdal.

Følgende representanter hadde meldt forfall: Jan Petersen, Jan Tore Sanner, Ulf Erik Knudsen, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Olav Akselsen, Øyvind Halleraker, Harald T. Nesvik, Eli Sollied Øveraas, Heikki Holmås, Gunnar Kvassheim og May Hansen.

Fra de øvrige fraværende representantene forelå det permisjonssøknader (se nedenfor).

Presidenten: Fungerende president foreslår at den sist benyttede forretningsorden blir gjort gjeldende. – Det anses vedtatt.

Det foreligger en rekke permisjonssøknader:

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om fødselspermisjon for representanten Gunn Karin Gjul i tiden fra og med 2. oktober 2006 til og med 30. mars 2007

  • fra Sosialistisk Venstrepartis stortingsgruppe om fødselspermisjon for representanten Lena Jensen i tiden fra og med 2. oktober 2006 til og med utløpet av Stortingets høstsesjon

  • fra Senterpartiets stortingsgruppe om fødselspermisjon for representanten Trygve Slagsvold Vedum i tiden fra og med 2. oktober til og med 6. oktober

  • fra representantene Solveig Horne, Anna Ljunggren, Sonja Mandt-Bartholsen, Torfinn Opheim, Ingebrigt S. Sørfonn og Olemic Thommessen om permisjon i tiden fra og med 2. oktober til og med 13. oktober, alle for å delta i De forente nasjoners 61. ordinære generalforsamling i New York

  • fra Stortingets delegasjon til Europarådets 2006-sesjon, 4. del, i Strasbourg, foreligger søknad, undertegnet av delegasjonens fungerende leder, stortingsrepresentant Vidar Bjørnstad. Søknaden gjelder permisjon i tiden fra og med 2. oktober til og med 6. oktober for representantene Jorodd Asphjell, Vidar Bjørnstad, Lise Christoffersen, Åse Gunhild Woie Duesund, Bjørn Jacobsen, Øyvind Vaksdal og Karin S. Woldseth

  • fra representantene Hans Frode Kielland Asmyhr og Line Henriette Holten Hjemdal om permisjon i tiden fra og med 2. oktober til og med 13. oktober, begge for å delta på totalforsvarskurs ved Forsvarets høgskole

  • fra representanten Ivar Kristiansen om permisjon i tiden fra og med 2. oktober til og med 5. oktober for å delta som representant for parlamentarisk arktisk samarbeidskomite på konferanse i Petrozavodsk i Russland

Disse søknadene foreslås behandlet straks og innvilget. – Det anses vedtatt.

Første vararepresentant for Nordland fylke, Søren Fredrik Voie, oppholder seg for tiden utenlands og er av den grunn forhindret fra å møte i Stortinget under representanten Ivar Kristiansens permisjon.

Fra første vararepresentant for Rogaland fylke, Unn Therese O. Sørensen, foreligger søknad om å bli fritatt for å møte i Stortinget under Torfinn Opheims permisjon, på grunn av sykdom.

Denne søknaden foreslås behandlet straks og innvilget. – Det anses vedtatt.

Følgende vararepresentanter foreslås innkalt for å møte i permisjonstiden:

For Aust-Agder fylke: Kjell Ingolf Ropstad

For Akershus fylke: Tove Nyhus og Gorm Kjernli

For Buskerud fylke: Nina Mjøberg

For Hedmark fylke: Arnfinn Nergård

For Hordaland fylke: Knut Arild Hareide og Georg Indrevik

For Møre og Romsdal fylke: Ingrid I. Opedal

For Nordland fylke: Margunn Ebbesen og Knut Petter Torgersen

For Oppland fylke: Audun Blegen

For Rogaland fylke: Bente Thorsen, Odd Jostein Zazzera og Espen Torsteinsbø Hansen

For Troms fylke: Ole-Anton Teigen

For Sør-Trøndelag fylke: Knut Gravråk og Oddlaug Børseth Brekken

For Vestfold fylke: Tom Strømstad Olsen

For Østfold fylke: John Thune

– Det anses vedtatt.

Kjell Ingolf Ropstad, Tove Nyhus, Gorm Kjernli, Nina Mjøberg, Arnfinn Nergård, Knut Arild Hareide, Georg Indrevik, Ingrid I. Opedal, Margunn Ebbesen, Knut Petter Torgersen, Audun Blegen, Bente Thorsen, Odd Jostein Zazzera, Espen Torsteinsbø Hansen, Ole-Anton Teigen, Knut Gravråk, Oddlaug Børseth Brekken, Tom Strømstad Olsen og John Thune er til stede og vil ta sete.

Valg av presidenter og sekretærer

Presidenten: Det skal så foretas valg av presidenter og sekretærer.

Fungerende president vil i den forbindelse referere forretningsordenens § 4 femte og sjette ledd, som lyder:

«Ved det første valg i valgperioden av presidenter og visepresidenter foregår avstemningene ved sedler uten underskrift. Ved senere valg i samme valgperiode gjelder reglene i § 44 første ledd bokstav d første og annet punktum.

Ved valg av presidenter og sekretærer kreves vanlig flertall, dvs. over halvparten av de avgitte stemmer. Oppnår ingen av kandidatene slikt flertall ved første valg eller ved fritt omvalg, foretas bundet omvalg mellom de to kandidater som har fått det største stemmetall (jf. § 45 pkt. b).»

Nevnte bestemmelse i forretningsordenen innebærer altså at valg av presidenter og visepresidenter nå kan foretas på vanlig måte, uten bruk av stemmesedler. Fungerende president vil da foreslå at vi stemmer på vanlig måte. – Det anses vedtatt.

Fungerende president ber om forslag på Stortingets president.

Hill-Marta Solberg (A): Jeg tillater meg å foreslå Thorbjørn Jagland.

Presidenten: Thorbjørn Jagland er foreslått valgt til Stortingets president. – Andre forslag foreligger ikke.

Votering:Forslaget fra Hill-Marta Solberg ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Presidenten ber så om forslag på Stortingets visepresident.

Siv Jensen (FrP): Jeg tillater meg å foreslå Carl I. Hagen.

Presidenten: Carl I. Hagen er foreslått valgt til Stortingets visepresident. – Andre forslag foreligger ikke.

Votering:Forslaget fra Siv Jensen ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Det skal så velges sekretær og visesekretær samt første og andre varapresident og varasekretær i Stortinget.

Presidenten ber om forslag på sekretær.

Hill-Marta Solberg (A): Jeg foreslår Signe Øye.

Presidenten: Signe Øye er foreslått valgt til Stortingets sekretær. – Andre forslag foreligger ikke.

Votering:Forslaget fra Hill-Marta Solberg ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Presidenten ber så om forslag på visesekretær.

Siv Jensen (FrP): Jeg foreslår Karin S. Woldseth.

Presidenten: Karin S. Woldseth er foreslått som visesekretær. – Andre forslag foreligger ikke.

Votering:Forslaget fra Siv Jensen ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Det skal så velges første og andre varapresident i Stortinget. Presidenten vil først be om forslag på første varapresident.

Hill-Marta Solberg (A): Jeg foreslår Eirin Faldet.

Presidenten: Eirin Faldet er foreslått som første varapresident i Stortinget. – Andre forslag foreligger ikke.

Votering:Forslaget fra Hill-Marta Solberg ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Stortinget har da kommet til valget av andre varapresident. Presidenten ber om forslag.

Siv Jensen (FrP): Jeg foreslår Lodve Solholm.

Presidenten: Lodve Solholm er foreslått som andre varapresident. – Andre forslag foreligger ikke.

Votering:Forslaget fra Siv Jensen ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Det skal så til slutt velges varasekretær. Presidenten ber om forslag.

Erna Solberg (H): Jeg tillater meg å foreslå Kari Lise Holmberg.

Presidenten: Kari Lise Holmberg er foreslått som varasekretær. – Andre forslag foreligger ikke.

Votering:Forslaget fra Erna Solberg ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Presidenten foreslår at de innkalte vararepresentantene Gorm Kjernli, Ingrid I. Opedal, Bente Thorsen, Oddlaug Børseth Brekken, Tom Strømstad Olsen og John Thune innvelges i Lagtinget for den tid de møter for representantene Vidar Bjørnstad, Bjørn Jacobsen, Øyvind Vaksdal, Jorodd Asphjell, Sonja Mandt-Bartholsen og Line Henriette Holten Hjemdal. – Det anses vedtatt.

Presidenten foreslår at Stortinget nå avbryter sine forhandlinger for at Lagtinget og Odelstinget kan tre sammen og velge presidenter og sekretærer. – Det anses vedtatt.

Stortinget fortsetter sine forhandlinger etter at Lagtinget og Odelstinget har konstituert seg.

Møtet hevet kl. 13.35.