Stortinget - Møte torsdag den 19. oktober 2006 kl. 10

Dato: 19.10.2006

Formalia

Minnetaler over tidligere stortingsrepresentanter Knut Haus og Odd With

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentanter Knut Haus og Odd With er avgått ved døden.

Tidligere stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti Knut Haus døde 23. juni i år, 91 år gammel.

Knut Haus representerte Rogaland Kristelig Folkeparti på Stortinget i tolv år, fra 1973 til 1985. Fra 1961 til 1973 var han første vararepresentant og møtte ved en rekke anledninger.

Knut Haus ble født 8. juni 1915 i Greipstad i Vest-Agder. Han var utdannet sivilagronom og hadde sitt yrkesliv i landbrukssektoren. Han var bl.a. ansatt i ulike stillinger i Statens Frøkontroll og var driftsleder ved Rogaland stamsædgård fra 1953 til han ble valgt til Stortinget i 1973.

Knut Haus var medlem av Klepp kommunestyre fra 1959 til 1973 og varaordfører fra 1971 til 1973. Fra 1964 til 1969 var han også leder av Rogaland Kristelig Folkeparti. Han var aktiv i kirke- og menighetsliv, bl.a. som medlem av og formann i Klepp menighetsråd.

I alle sine år på Stortinget satt Knut Haus i landbrukskomiteen. De fire siste årene var han også leder av komiteen. Av store saker i landbrukskomiteen disse årene kan bl.a. nevnes landbruksmeldingen som resulterte i det såkalte jamstellingsvedtaket om gårdbrukernes inntektsforhold, konsesjonslovgivningen og retningslinjer for jordbrukspolitikken.

Edruskapsarbeidet var en hjertesak for Knut Haus, og han deltok aktivt i dette arbeidet også etter at han ble pensjonist.

Knut Haus var Stortingets eldstemann da han sluttet 70 år gammel i 1985. Samtidig var han en av Stortingets sprekeste representanter. Om vinteren var han en aktiv skiløper. Ofte hadde han vært en skitur til Kikut i Nordmarka før stortingsmøtet startet om formiddagen. I hans tid vant også landbrukskomiteen på Stortinget premier for best representerte komite i Stortingets Holmenkollrenn. I sommersesongen tok han sykkelen fatt så snart anledningen bød seg, og han deltok i Den store styrkeprøven fra Trondheim til Oslo.

Knut Haus gjorde gjennom et langt og innholdsrikt liv en stor innsats for samfunnet. Han var en stillfarende person, men han visste hva han ville, og han stod på for å få gjennomslag for de sakene han trodde på. Han hadde et vidt interessefelt og klare synspunkter på en rekke spørsmål. Som komiteleder hadde han den nødvendige smidighet som skulle til for å oppnå samlende løsninger.

Vi som arbeidet sammen med Knut Haus i Stortinget, husker ham som en kunnskapsrik og dyktig politiker. Han var en medspiller vi satte stor pris på.

Tidligere stortingsrepresentant og visepresident i Odelstinget Odd With døde 19. juli, 85 år gammel. Han representerte Nordland Kristelig Folkeparti på Stortinget fra 1973 til 1985.

Odd With ble født i Kjelvik i Finnmark 16. mai 1921. Det var i Nord-Norge han tilbrakte sin barndom og ungdom og også store deler av sitt yrkesaktive liv. I 1947 ble han cand.jur. og hadde deretter en rekke stillinger i offentlig administrasjon, bl.a. som lensmannsfullmektig, fylkesfullmektig, rådmann og finansrådmann. Etter å ha avsluttet stortingskarrieren begynte han som fylkesmann i Nordland, en stilling han hadde frem til han fylte 70 år.

I sine 12 år på Stortinget var Odd With medlem av kommunal- og miljøvernkomiteen, sosialkomiteen og forbruker- og administrasjonskomiteen. Han var leder av sosialkomiteen fra 1977 til 1981. Han arbeidet grundig med sakene og hadde et sterkt engasjement i mange av de sakene som ble behandlet i Stortinget i denne tiden. Her kan nevnes distriktspolitikk, alkohollovgivningen, vern av det ufødte liv, helsesaker og familiepolitikk. Fra 1981 til 1985 var han visepresident i Odelstinget og medlem av Stortingets delegasjon til Nordisk Råd fra 1983 til 1985.

Odd With var gjennom hele sitt voksne liv en aktiv person. Han var en varmhjertet kristen med en rekke tillitsverv i ulike frivillige organisasjoner, bl.a. i Det Norske Misjonsselskap og KFUK/KFUM. Han var medlem av og leder i menighetsråd flere steder i landet, og i pensjonisttiden også leder i Det kirkelige fellesrådet i Bærum. Odd With hadde også et sterkt sosialt engasjement. Han fikk stå fadder for den moderne sosiallovgivningen i Norge da han ledet Sosialreformkomiteen fra 1969 til 1972. Han hadde en rekke verv i Kristelig Folkeparti lokalt og sentralt, både før og etter han satt på Stortinget. Fra 1969 til 1973 var han medlem av sentralstyret, og i alle sine år på Stortinget var han medlem i partiets landsstyre og i gruppestyret.

Odd With gjorde gjennom et langt og innholdsrikt liv en stor innsats for samfunnet. Han var levende opptatt av hele spekteret av politiske saker og var en aktiv debattant som det ble lyttet til. Han var kunnskapsrik og konstruktiv og hadde god formuleringsevne. Han var snartenkt med gode og treffende underfundige replikker og et smittende humør. Det var ofte gode historier og latter rundt bordet i stortingsrestauranten der han satt.

Vi minnes i takknemlighet Knut Haus og Odd With og lyser fred over deres minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetaler.

Presidenten: Den innkalte vararepresentant for Buskerud fylke, Beate Heieren Hundhammer, har tatt sete.

Representanten Borghild Tenden vil fremsette et representantforslag.

Borghild Tenden (V) [10:09:38]: Jeg har den store ære å fremme et representantforslag fra Lars Sponheim og meg selv om gjennomgang av personvernet i samferdselssektoren.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.