Stortinget - Møte tirsdag den 21. november 2006 kl. 10

Dato: 21.11.2006

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Kjell Magne Fredheim

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Kjell Magne Fredheim er død, 78 år gammel.

Kjell Magne Fredheim representerte Hedmark og Arbeiderpartiet på Stortinget i 21 år og 323 dager. I perioden 1965 til 1969 var han 1. vararepresentant og møtte på Stortinget gjennom hele perioden. Han møtte fast fra 1969 til og med 1989. Kjell Magne Fredheim satt i utenrikskomiteen, kirke- og undervisningskomiteen og forsvarskomiteen, der han var leder fra 1985 til 1989.

Vi som kjente Kjell Magne Fredheim, minnes en kollega av den «gamle» skolen: Grundig og korrekt i alt han foretok seg, snill og hjelpsom, spesielt overfor nye representanter. Han hadde også en helt sentral rolle i Arbeiderpartiets stortingsgruppe som mangeårig medlem av gruppens styre og arbeidsutvalg.

Kjell Magne Fredheim var også en engasjert utenrikspolitiker. I mange år var han aktiv i NATOs parlamentarikerforsamling og i Nordisk Råd.

Noe av det vi husker ham best for, var hans brennende engasjement for lokalavisene og for journalistikken. Så var han også bl.a. formann i Støtteutvalget for dagsavisene fra 1971 til 1993. Og han var medlem av Den sentrale beredskapsnemnd for Regjeringens pressetjeneste i krig fra 1978 til 1990.

Etter at han sluttet på Stortinget, øste han raust av sin politiske erfaring som politisk kommentator på sin gamle arbeidsplass, avisen Glåmdalen.

Kjell Magne Fredheim var lokalpolitisk engasjert. I en periode var han medlem av Åsnes formannskap og varaordfører i Åsnes kommunestyre. Han var også medlem av Hedmark fylkesting fra 1963 til og med 1967.

Ett av de mange offentlige vervene Kjell Magne Fredheim hadde, satte han spesielt pris på. Det var da han var medlem og leder av Nordisk Kulturfond i perioden 1985 til 1993. I mange år var han også leder for Landsrådet for Heimevernet.

Med sitt målbevisste engasjement og sitt behagelige vesen var Kjell Magne Fredheim en av dem man gikk til når man trengte hjelp. Han var i sannhet en ombudsmann for dem som hadde valgt ham.

En lang arbeidsdag er over. Stortinget takker for innsatsen.

Vi lyser fred over Kjell Magne Fredheims minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Torbjørn Andersen, Jan Petersen, Sverre Myrli, Eirin Faldet, Laila Dåvøy, Asmund Kristoffersen, Jan Arild Ellingsen, Tore Nordtun, Finn Martin Vallersnes, Gunnar Kvassheim, Lars Peder Brekk, Per Ove Width og Karin Yrvin, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Fra Senterpartiets stortingsgruppe foreligger søknad om sykepermisjon for representanten Inger S. Enger fra og med 21. november og inntil videre.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  • 2. Vararepresentanten, Johannes Rindal, innkalles for å møte i permisjonstiden.

  • 3. Johannes Rindal innvelges i Lagtinget for den tiden han møter for representanten Inger S. Enger.

Presidenten: Johannes Rindal er til stede og vil ta sete.

Statsråd Knut Storberget overbrakte 1. kgl. proposisjon

(se under Referat).

Presidenten: Representanten Line Henriette Holten Hjemdal vil fremsette et representantforslag.

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [10:07:30]: På vegne av stortingsrepresentanten Jan Sahl og meg selv vil jeg sette fram et representantforslag om å styrke innsatsen for å utvikle og ta i bruk biodrivstoff i Norge.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.