Stortinget - Møte torsdag den 8. februar 2007 kl. 10

Dato: 08.02.2007
President: Thorbjørn Jagland

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1

    Interpellasjon fra representanten André Oktay Dahl til justisministeren:
    «Misbruk av kat har omfattende konsekvenser og kan bidra til at en hel gruppe faller utenfor samfunnet. Medieoppslag har vist hvordan somaliske familier lider under misbruket til sin hovedforsørger. Jobbsøking og narkotikamisbruk hører dårlig sammen. Man bereder også grunnen for en ungdomskultur som senere kan gå over til annen type kriminalitet og ta sitt eksisterende nettverk i bruk til innførsel av hardere narkotiske stoffer. Regjeringens manglende vilje til å rydde opp og sette klare grenser sender gale signaler. Jeg viser bl.a. til justisministerens svar på skriftlig spørsmål nr. 43 (2006-2007). Her sammenliknes katmisbruk med kaffedrikking og alkohol. Behovet for konkrete tiltak ble både her og under budsjettdebatten i Stortinget nærmest bagatellisert. Kat er et ulovlig narkotisk stoff.
    Jeg tillater meg derfor på ny å spørre om hvilke tiltak statsråden vil gjennomføre for å forebygge innførsel av, salg og misbruk av kat i det somaliske miljø i Oslo.»

  • Sak nr. 2

    Interpellasjon fra representanten Hans Olav Syversen til justisministeren:
    «Sosial- og helsedirektoratet opplyser at 70–80 pst. av alle voldsepisoder er alkoholrelatert. Å kunne gå trygt ute på kvelds- og nattetid er et gode mange føler at de har mistet. Oslo sentrum er dessverre et eksempel på steder der slik frykt ikke er ubegrunnet. Antallet voldslovbrudd har økt samtidig som antallet skjenkesteder har økt. Volden i Oslo sentrum er utelivsrelatert med i gjennomsnitt tre anmeldelser hver eneste uke. Likevel plikter kommunene ikke å legge større vekt på politiets uttalelser mht. skjenkebevillinger enn andre instansers. Dermed kan bevillinger gis selv om politiet advarer mot dette av ordens- og kriminalitetsmessige hensyn. Dette krever igjen større politiinnsats for å forhindre alvorlige voldsepisoder. Et trygt samfunn fordrer at flere arbeider mot et slikt felles mål.
    Hva vil Regjeringen gjøre for å redusere utelivsvolden?»

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 12.10.