Stortinget - Møte torsdag den 10. mai 2007 kl. 10

Dato: 10.05.2007

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Johan M. Nyland

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Johan Nyland er død, 75 år gammel.

Johan Nyland var et glødende, engasjert og aktivt politisk menneske. Han viet hele sitt voksne liv til politisk arbeid. Han kom med i politikken i ung alder gjennom Vestoppland Arbeiderungdomslag og Kapp Arbeiderungdomslag. Senere hadde han en rekke verv i kommunepolitikken, bl.a. som formann i Arbeiderpartiets gruppe i Østre Toten kommunestyre. Han var også formann i Arbeiderpartiets gruppe i Oppland fylkesting og medlem av styret for Oppland Arbeiderparti.

I 1981 ble Johan Nyland valgt inn på Stortinget som vararepresentant, og fra 1986 til 1997 møtte han som fast representant. I alle de tre periodene var han medlem av samferdselskomiteen. Her gjorde han seg bemerket som en sterk og engasjert forkjemper for jernbanen og kollektivtrafikken. Ikke minst hadde han et intenst engasjement for Gardermobanen, som ble kronet med seier. Og han var en utrettelig forkjemper for Gjøvikbanen. Vi kan trygt slå fast at Johan Nyland har satt varige jernbanespor etter seg som samferdselspolitiker. Så sterkt engasjert i jernbanen var Johan at mange medrepresentanter og medlemmer av presselosjen trodde han jobbet i NSB. Så sa han også gjerne «vi i NSB» når han hadde innlegg om jernbanen på Arbeiderpartiets gruppemøter.

Johan hadde mange venner i Stortinget. Vi kjente ham som et varmt og raust menneske som hadde omsorg for alle rundt seg. Han andre mennesker – og han så når de hadde dårlige dager. Da hadde han alltid et vennlig ord og et varmt smil å komme med.

Johan Nyland spredte en god stemning rundt seg med sitt gode humør. Vi er mange i og utenfor Stortinget som husker ham som en mann med glimt i øyet. Med sine kjappe og treffende replikker skapte han latter og moro. Men Johan Nyland kunne også være alvorlig. Han godtok ikke urettferdighet, og han engasjerte seg kraftig for de svakeste i samfunnet. Når han tok ordet på Arbeiderpartiets gruppemøter, og det gjorde han ofte, uttalte han seg med tyngde. Da kunne han vise både tårer og sinne, men latteren satt alltid løst. Det var alltid grunn til å lytte, for Johan Nyland hadde solid bakkekontakt og gode analyser av virkeligheten rundt seg.

Med Johan Nylands bortgang har vi mistet ikke bare en god stortingskollega, men også et godt, varmt og samfunnsengasjert menneske.

Vi minnes Johan Nyland med dyp respekt og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Lodve Solholm tok her over presidentplassen.

Presidenten: Representantane Thore A. Nistad og Finn Martin Vallersnes, som har vore permitterte, har igjen teke sete.

Representanten Svein Flåtten vil setje fram eit representantforslag.

Svein Flåtten (H) [10:04:34]: På vegne av representanten Martin Engeset og meg selv vil jeg fremme et forslag om å utrede tunnel Horten–Moss som fergeavløsningsprosjekt.

Presidenten: Representanten Harald T. Nesvik vil setje fram eit representantforslag.

Harald T. Nesvik (FrP) [10:05:08]: På vegne av representantene Carl I. Hagen, Siv Jensen og meg selv har jeg gleden av å fremme forslag om en fremdriftsplan for å sikre en varm, valgfri og verdig eldreomsorg som skinner.

Presidenten: Representanten Ib Thomsen vil setje fram eit representantforslag.

Ib Thomsen (FrP) [10:05:41]: På vegne av representantene Per-Willy Amundsen, Åge Starheim, Jørund Rytman og meg selv vil jeg fremme et forslag om å utrede konsekvensene av å la kommunale virksomheter omfattes av det ordinære merverdiavgiftsregelverket.

Presidenten: Representanten Jørund Rytman vil setje fram eit representantforslag.

Jørund Rytman (FrP) [10:06:11]: På vegne av Bård Hoksrud, Ib Thomsen og meg selv vil jeg fremme forslag om gjennomføring av forsøk med stemmegivning via Internett og SMS ved kommune- og fylkestingsvalget 2007.

Presidenten: Ulf Leirstein vil setje fram eit representantforslag.

Ulf Leirstein (FrP) [10:06:41]: På vegne av representanten Anders Anundsen og meg selv vil jeg fremme forslag om å utrede en statlig fullfinansiert Oslofjord-forbindelse mellom Østfold og Vestfold.

Presidenten: Forslaga vil bli handsama etter reglementet.