Stortinget - Møte torsdag den 25. oktober 2007 kl. 10

Dato: 25.10.2007

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Egil Bergsland

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Egil Bergsland er død, 83 år gammel.

Egil Bergsland var født og oppvokst på Notodden og bodde der i hele sitt liv, bortsett fra i perioden 1977–1981, da han ble valgt som stortingsrepresentant fra Telemark. Han vokste opp under fattige kår i Heddal og la aldri skjul på at dette formet hans politiske syn. Egil Bergland var ansatt i 43 år i Norsk Hydro på Notodden. Han var bokstavelig talt av den gamle skolen, industriarbeideren som gikk den lange veien fra gulvet til direktørstolen.

Under annen verdenskrig kom han raskt med i illegal virksomhet og lot seg verve til Milorg.

I perioden 1973–1977 representerte han fylket sitt som andre varamann på Stortinget, en plass han trivdes med. Ved nominasjonen i 1977 sa han derfor ja til å stå på samme plass. Inntil da hadde Arbeiderpartiet hatt to representanter fra Telemark. Arbeiderpartiet gjorde imidlertid et brakvalg og fordoblet representanttallet. Egil Bergsland ble plutselig fast representant.

Egil Bergsland var en ærlig mann og la aldri skjul på at han trivdes bedre som vararepresentant enn å være fast på Stortinget. Bergsland var tidlig ute og sa at én periode på Stortinget var mer enn nok. I denne perioden var han medlem av kommunal- og miljøvernkomiteen.

Det var kommunal- og fylkespolitikken Egil Bergsland først og fremst brant for. Han kom med i Heddal kommunestyre allerede i 1955 og gikk veien gjennom formannskap via varaordfører til han endte opp som ordfører i Notodden kommune. Han var medlem av Telemark fylkesting fra 1963 til 1983 og satt i fylkesutvalget fra 1979 til 1993. Han hadde også en lang rekke offentlige verv og tillitsverv i Arbeiderpartiet.

En lang arbeidsdag er over.

Vi lyser fred over Egil Bergslands minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.