Stortinget - Møte tirsdag den 6. november 2007 kl. 10

Dato: 06.11.2007
President: Carl I. Hagen

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1

    Redegjørelse av utenriksministeren om viktige EU- og EØS-saker

  • Sak nr. 2

    Interpellasjon fra representanten Anette Trettebergstuen til utenriksministeren:
    «I mange land er forholdene knyttet til demokrati og menneskerettigheter svært alvorlige. Militærjunta, hemmelig politi og brutal statlig maktutøvelse knuser mange steder all politisk opposisjon og demokratibevegelse. Eksemplene på land med svært mangelfullt eller ikke eksisterende demokrati hvor menneskerettigheter brytes hver eneste dag, er mange. I løpet av de siste ukene er tusenvis blitt arrestert, drept eller meldt savnet i forbindelse med demonstrasjonene mot 45 års militærdiktatur i Burma. Det trengs økt internasjonal oppmerksomhet om Burma og om andre stater der makthaverne frarøver befolkningen deres rettigheter.
    Hva gjør Regjeringen for å sette slikt fokus, og hvordan kan det internasjonale samfunnet best bidra til at demokratiske krefter vinner fram i f.eks. Burma?»

  • Sak nr. 3

    Interpellasjon fra representanten Jan Arild Ellingsen til justisministeren:
    «For Fremskrittspartiet er det viktig å sette fokus på tiltak for å hindre alvorlig grenseoverskridende kriminalitet, med andre ord hva vi kan bidra med overfor andre land som i et lengre perspektiv vil bidra til å redusere kriminaliteten her i landet. Internasjonalt politisamarbeid er utvilsomt et slikt tiltak, og bruk av politisambandsmenn øker muligheten for å lykkes. Selv om Norge samarbeider både gjennom Interpol og Europol, er ikke dette nok. Man må også satse på løsninger nasjoner imellom og da gjerne ved bruk av bilaterale avtaler. Slike avtaler bygges på en gjensidighet om å løse felles utfordringer. Jeg går ut fra at statsråden er enig i dette.
    Ser statsråden viktigheten av å styrke det internasjonale politisamarbeidet, herunder økt bruk av politisambandsmenn og inngåelse av bilaterale avtaler med land som påvirker det norske kriminalitetsbildet?»

  • Sak nr. 4

    Interpellasjon fra representanten Elisabeth Aspaker til justisministeren:
    «Politiet sliter med knappe personellressurser. Trange driftsbudsjetter og nye arbeidstidsbestemmelser har tvunget frem vaktsamarbeid i stadig større distrikter, noe som fører til lang utrykningstid selv ved alvorlige ulykker og grov kriminalitet. Dette går ut over folks trygghet, og jeg frykter at det på sikt vil kunne svekke politiets tillit hos befolkningen. Det er positivt og nødvendig at det økte opptaket til Politihøgskolen videreføres i budsjettet for 2008. Men det vil fremdeles ta flere år før disse tiltakene gir flere politifolk, og i mellomtiden må man se på andre løsninger som kan gi umiddelbar effekt, blant annet tilrettelegge for en aktiv seniorpolitikk.
    Hva vil statsråden gjøre for å stimulere erfarne politifolk til å stå lenger i jobb?»

  • Referatsaker

Møtet slutt kl. 13.20.