Stortinget - Møte onsdag den 16. januar 2008 kl. 10

Dato: 16.01.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål4

Per Roar Bredvold (FrP) [11:08:29]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Forsvarssjef Sverre Diesen har sett seg lei på at norske soldater ikke klarer å marsjere skikkelig, og vil nå overlate eksersisen til Krigsskolen, H M Kongens Garde og Telemarksbataljonens paradeavdeling.

Er statsråden bekymret for at nivået på sluttet orden er for lavt, og er hun kritisk til befalets manglende kompetanse på dette fagområdet?»

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:09:03]: Sluttet orden - marsjering og våpeneksersis - er en del av de grunnleggende ferdighetene vi vil at våre soldater - mannskaper og befal - skal inneha. Det er viktig for den enkelte avdelings identitet og fellesskapsfølelse og for å få til en profesjonell holdning til tjenesten. Dessuten har sluttet orden med Forsvarets omdømme å gjøre - måten Forsvaret opptrer på i det offentlige rom. Derfor undervises det i sluttet orden ved våre rekruttskoler.

Det er imidlertid slik at det stilles mange og nye krav til våre soldater. Fagutdannelse av den enkelte og forberedelser til internasjonale operasjoner er blant de deler av utdanningen som krever mer tid. Konkurransen om tjenestetidens innhold er med andre ord blitt hardere. Det er derfor nødvendig å foreta en nøye prioritering av innholdet i soldatopplæringen. Det kan ikke forventes at alle avdelinger vil ha den standard som er nødvendig for paradering på Karl Johan. Slike spesielle oppdrag krever trening og drill langt utover den opplæring den enkelte får ved rekruttskolene.

Med andre ord innebærer paradering en spesialisering av det militære håndverk. Jeg er derfor enig med forsvarssjefen i at slik spesialisering bør konsentreres til visse avdelinger. Avdelinger som har de nødvendige og spesielle forutsetninger, kompetanse og ikke minst roller, bør prioriteres.

Ved at krigsskolene er blant de avdelinger som prioriteres for slike oppdrag, vil vi sikre at offiserskorpset innehar og ivaretar fremtidig kompetanseutvikling på området.

Forsvarssjefen har tatt tak i denne problemstillingen. Jeg har full tillit til at militære avdelinger i fremtiden vil fremstå som profesjonelle i sitt håndverk. Soldatene har i dag tilstrekkelig grunnleggende ferdigheter i sluttet orden. I forbindelse med parader skal de avdelinger som forsvarssjefen utpeker, fremtre med nødvendig profesjonalitet og verdighet.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:11:03]: Jeg takker statsråden for svaret, som jeg ikke synes var noe godt. Det var for så vidt et svar, men jeg er trist på grunn av innholdet i det, og jeg er ikke enig.

I min tid i Forsvaret var sluttet orden en viktig del - det er ikke så mange år tilbake. Det var da slik som statsråden sa, at det gav en identitet til den troppen og den bataljonen man tilhørte. Det hadde med troppens omdømme å gjøre, det hadde med våpeneksersis å gjøre, og det hadde med stolthet å gjøre, dette å kunne marsjere. Jeg tviler på at det ikke finnes rom for at soldater skal kunne lære å marsjere. Jeg husker at det var stor stas når vi fikk lov til å komme hit ved Stortingets åpning og marsjere i gatene her. Vi trente masse på dette. Vi trente i arbeidstiden, og vi trente ikke minst i fritiden. Og det var en grunn til at vi trente i fritiden - vi følte en stolthet og en nærhet til den troppen vi tilhørte. Det er jeg redd for at vi mister nå.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:12:11]: Som jeg også sa i mitt innlegg, er det slik at sluttet orden - marsjering og våpeneksersis - er en del av de grunnleggende ferdighetene vi vil at alle våre soldater - mannskaper og befal - skal inneha.

Jeg er helt enig i at dette er en viktig del av identiteten og fellesskapsfølelsen til avdelingene. Samtidig er det slik at dette er en profesjon i seg selv, og når forsvarssjefen velger nærmest å spesialutdanne noen avdelinger på dette området - de som har en viktig rolle i den sammenheng - har jeg tillit til at den profesjonelle delen av det ivaretas best på den måten, samtidig som dette er en grunnleggende ferdighet som alle skal ha til et visst nivå.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:12:59]: Jeg takker statsråden for svaret og for konkretiseringen, at dette skal være en del av de grunnleggende ferdigheter. Da mener jeg at den grunnleggende ferdighet - altså opplæring i marsjering, sluttet orden, våpeneksersis - skal være så pass god at man kan marsjere hvor som helst innenfor landets grenser, og også når man er i utenlandstjeneste. Så ut fra det forsvarssjefen sa, og det forsvarsministeren nå sier, mener jeg dette er en svekkelse av det Forsvaret vi har - dessverre. Det er en del av det store, og jeg synes det er veldig synd at soldater ikke har nok ferdigheter, i dette tilfellet i sluttet orden, til at de kan komme og marsjere hvor som helst. Synes ikke statsråden det?

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:13:46]: Med all respekt må jeg si at dette er et område hvor jeg har tillit til forsvarssjefens vurdering, også til forsvarssjefens vurdering i forhold til den kompleksiteten som kreves i opplæringen av våre soldater og vårt befal. Det er også slik at den har utvidet seg - kravet til opplæring har økt. Kravet til utdanning har på flere områder økt de senere årene, og tiden til å imøtekomme dette er ikke blitt bedre. Derfor har jeg tillit til at de som har en spesiell rolle, får en spesialutdanning, men at dette - som jeg har sagt nå to ganger tidligere - er en grunnleggende ferdighet som alle også skal ha.