Stortinget - Møte mandag den 28. januar 2008 kl. 12

Dato: 28.01.2008

Formalia

Minnetale over stortingsrepresentant Petter Løvik

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Stortingsrepresentant Petter Løvik gikk bort 3. desember 2007 - bare 58 år gammel.

Petter Løvik var født 11. juli 1949 i Volda. Etter fullført økonomisk gymnas i 1969 begynte han ved Handelshøyskolen i Bergen og tok eksamen som siviløkonom i 1975. I 1976 overtok han farens forretning i Volda og drev denne helt fram til 1997, da han ble innvalgt på Stortinget. I 1982 ble han amanuensis ved Høgskulen i Volda. Bortsett fra et avbrudd på tre år fra 1985 som næringssjef i Volda kom han til å bli i undervisningsstillingen ved høgskolen fram til stortingsvervet i 1997.

Petter Løvik ble innvalgt i Volda kommunestyre i 1979. Han var medlem av kommunestyret fram til 1997. I perioden 1983-1987 var han også medlem av formannskapet. I perioden 1982-1991 var han varamedlem av fylkestinget i Møre og Romsdal. Petter Løvik var leder av Møre og Romsdal Høyre i årene 1994-1997, og var i samme periode også medlem av Høyres sentralstyre.

Ved stortingsvalget i 1989 ble han valgt til 2. vararepresentant for Høyre i Møre og Romsdal, mens han i perioden 1993-1997 var første vararepresentant. Ved valget i 1997 ble han så innvalgt som representant. På Stortinget var han i perioden 1997-2001 medlem av kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. I perioden 2001-2005 var Petter Løvik leder av samferdselskomiteen, mens han i inneværende periode var medlem av næringskomiteen. I forrige periode var han også varamedlem til EØS-utvalget. Petter Løvik var gjennom flere år kasserer i Løvebakken Mållag.

Petter Løvik var en hardt arbeidende representant og gikk fullt og helt opp i de saksfelter som lå under den komiteen han til enhver tid var medlem av. Men han glemte aldri sin tilhørighet som representant for Møre og Romsdal spesielt og for Kyst-Norge generelt. Han hadde også en faglig tilknytning til distriktspolitikk og til arbeidet for å fremme vekst og næringsutvikling - noe som også framgår klart av den lange rekken av fagskrifter fra Høgskulen i Volda/Møreforskning med Petter Løvik som forfatter. Høyres leder, Erna Solberg, sa i sine minneord at det var som leder av samferdselskomiteen at Petter Løvik virkelig blomstret. Det er ikke vanskelig å si seg enig i en slik vurdering. Her hadde han rik anledning til å være med på å virkeliggjøre ønsket om handling og reform på et samfunnsområde som også lå hans hjerte nært.

Det føles fortsatt nokså uvirkelig å snakke om Petter Løvik i fortid. Alle som har hatt gleden av å samarbeide med Petter Løvik her i Stortinget siden 1997, vil bære med seg bildet av en medrepresentant som kombinerte en nesten ustoppelig glede over et skikkelig politisk basketak med meningsmotstandere med en like stor glede over hyggelig kontakt og samvær på tvers av alle politiske skillelinjer. Et usedvanlig fint menneske er gått bort. Vi savner ham dypt - både som samfunnsbygger og menneske.

Vi minnes Petter Løvik for hans virke i Stortinget og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Carl I. Hagen overtok her presidentplassen.

Presidenten: Representanten Dagrun Eriksen, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Det foreligger to permisjonssøknader:

  • fra representanten Bjørn Jacobsen om permisjon i tiden fra og med 28. januar til og med 30. januar for å delta som valgobservatør for Europarådet før presidentvalget i Armenia

  • fra representanten Øystein Djupedal om permisjon i tiden fra og med 28. januar til og med 30. januar for å delta i Wilton Park-konferanse i Storbritannia

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknadene behandles straks og innvilges.

  • Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    For Møre og Romsdal fylke: Ingrid I. Opedal

    For Sør-Trøndelag fylke: Ingvild Vaggen Malvik

  • Ingrid I. Opedal innvelges i Lagtinget for den tid hun møter for representanten Bjørn Jacobsen.

Presidenten: Ingrid I. Opedal og Ingvild Vaggen Malvik er til stede og vil ta sete.

Valg av settepresident

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges en settepresident for Stortingets møte i dag - og anser det som vedtatt.

Presidenten vil foreslå Anders Anundsen. - Andre forslag foreligger ikke, og Anders Anundsen anses enstemmig valgt som settepresident for dagens møte.

Statsråd Kristin Halvorsenoverbrakte 3 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten: Representanten Odd Einar Dørum vil fremsette et representantforslag.

Odd Einar Dørum (V) [12:07:30]: På vegne av representantene Trine Skei Grande, Leif Helge Kongshaug, Borghild Tenden og meg selv har jeg den glede å fremme forslag om lærerløft for lærere i grunnskole og videregående skole.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.