Stortinget - Møte fredag den 20. juni 2008 kl. 10.11

Dato: 20.06.2008

Formalia

Presidenten: Representanten Per-Kristian Foss vil framsette et grunnlovsforslag.

Per-Kristian Foss (H) [10:11:12]: Jeg vil fremsette et grunnlovsforslag på vegne av Inge Lønning, Marianne Aasen Agdestein og Svein Roald Hansen og meg selv om endringer i Grunnloven § 93 med sikte på å åpne for at samtykke til suverenitetsoverføring kan gis med 2/3 flertall dersom det først er avholdt en rådgivende folkeavstemning.

Presidenten: Representanten Øystein Djupedal vil framsette to grunnlovsforslag.

Øystein Djupedal (SV) [10:12:06]: Jeg har gleden av å legge fram to grunnlovsforslag, det første på vegne av representantene Rolf Reikvam, Ågot Valle og meg selv, om endringer i Grunnloven §§ 1, 3, 12-14, 16-22, 25-31, 62, 67-69, 74-81, 86 og 112, om opphevelse av Grunnloven §§ 4-9, 11, 23, 24, 32, 34-37, 39-41, 43-48, om ny § 113 og om endring av Grunnlovens overskrift. Dette dreier seg om innføring av republikansk statsform.

Så vil jeg legge fram et grunnlovsforslag på vegne av representantene Hallgeir H. Langeland, Ågot Valle og meg selv om endringer i Grunnloven §§ 2, 4, 12 og 16 med sikte på å avskaffe Grunnlovens bestemmelser om statskirkeordningen og grunnlovfeste landets statsskikk og menneskerettighetsforpliktelser.

Presidenten: Inga Marte Thorkildsen vil framsette to grunnlovsforslag.

Inga Marte Thorkildsen (SV) [10:13:21]: Jeg har den glede å framsette to grunnlovsforslag, det første på vegne av representantene Hallgeir H. Langeland, Karin Andersen og meg sjøl om ny § 110 d alternativt ny § 110 e i Grunnloven - om retten til bolig.

Det andre forslaget er på vegne av representantene Heikki Holmås, Åsa Elvik, Odd Einar Dørum og meg sjøl om endringer i Grunnloven §§ 12, 50 og 61, om innføring av 16 års stemmerettsalder ved stortingsvalg.

Presidenten: Representanten Hallgeir H. Langeland vil framsette et grunnlovsforslag.

Hallgeir H. Langeland (SV) [10:14:11]: På vegner av representantane Karin Andersen, May Hansen, Lars Peder Brekk, André N. Skjelstad og meg sjølv har eg den gleda å setja fram eit forslag om å innføra ei eiga grunnlovsavgjerd om vern mot diskriminering på grunn av kjønn og diskriminering av minoritetar.

Presidenten: Grunnlovsforslagene vil bli behandlet på reglementsmessige måte.

Representanten Gjermund Hagesæter vil framsette et representantforslag.

Gjermund Hagesæter (FrP) [10:14:53]: På vegner av representantane Ulf Leirstein, Jørund Rytman, Christian Tybring-Gjedde om meg sjølv har eg gleda av å fremje eit representantforslag om å få forby offentleggjering av skattelister.

Presidenten: Representanten Kåre Fostervold vil framsette et representantforslag.

Kåre Fostervold (FrP) [10:15:20]: På vegne av representantene Ketil Solvik-Olsen, Tord Lien, Bård Hoksrud, Øyvind Korsberg og meg selv har jeg den glede å fremme et representantforslag om å få et statlig ansvar for å fjerne og deponere det radioaktive materialet fra områdene ved Søve gruver i Nome kommune.

Presidenten: Representanten Trine Skei Grande vil framsette et representantforslag.

Trine Skei Grande (V) [10:16:00]: Jeg har på vegne av representantene André N. Skjelstad, Vera Lysklætt og meg sjøl gleden av å fremme et representantforslag om startlån og boligpolitikk.

Presidenten: Representanten Elisabeth Aspaker vil framsette et representantforslag.

Elisabeth Aspaker (H) [10:16:25]: På vegne av representantene Odd Einar Dørum, Laila Dåvøy, Karin S. Woldseth og meg selv har jeg gleden av å legge fram et representantforslag hvor vi ber Regjeringen ta de nødvendige skritt for å sørge for at staten ikke påberoper seg foreldelse ved søksmål fra tidligere barnehjemsbarn mv.

Presidenten: Representantforslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten foreslå at formiddagsmøtet om nødvendig fortsetter utover den reglementsmessige tid, kl. 16, til dagens kart er ferdigbehandlet.

- Ingen innvendinger er kommet mot presidentens forslag, og det anses vedtatt.

Etter ønske fra finanskomiteen vil presidenten foreslå at sakene nr. 1 og 2 behandles under ett. - Det anses vedtatt.