Stortinget - Møte tirsdag den 30. september 2008 kl. 12.13

Dato: 30.09.2008

Formalia

Presidenten: Fra Hans Majestet Kong Harald har Stortingets president i dag mottatt følgende meddelelse:

«Det er med stor glede jeg meddeler at vår datter prinsesse Märtha Louise og vår svigersønn Ari Behn den 29. september 2008 kl. 1250 har fått en datter. Hun heter Emma Tallulah Behn.»

Denne meddelelsen foreslås vedlagt protokollen. - Det anses vedtatt.

(Applaus)

Representanten Finn Martin Vallersnes, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Statsråd Bård Vegar Solhjell overbrakte 7 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten: Representanten Torfinn Opheim vil framsette et grunnlovsforslag.

Torfinn Opheim (A) [12:15:50]: På vegne av representantene Anders Anundsen, Ine Marie Eriksen Søreide, Rolf Reikvam, Dagrun Eriksen, Rune J. Skjælaaen, Odd Einar Dørum og meg selv har jeg den glede å overbringe et forslag om endringer i Grunnloven §§ 2, 4, 12, 16, 21, 22 og 27 med sikte på ny organisering av forholdet mellom staten og Den norske kirke.

Presidenten: Representanten Lars Sponheim vil framsette et grunnlovsforslag.

Lars Sponheim (V) [12:16:34]: På vegne av representanten Leif Helge Kongshaug og meg selv vil jeg få fremme et grunnlovsforslag om endringer i Grunnloven § 107 som handler om å fjerne odelsretten, men beholde åsetesretten.

Presidenten: Representanten Gunnar Kvassheim vil framsette et grunnlovsforslag.

Gunnar Kvassheim (V) [12:17:02]: På vegne av representanten Odd Einar Dørum og meg selv har jeg gleden av å fremme forslag om endringer i Grunnloven § 100 om ytringsfrihet og religion.

Presidenten: Representanten Svein Roald Hansen vil framsette to grunnlovsforslag.

Svein Roald Hansen (A) [12:17:30]: På vegne av Tore Hagebakken, Berit Brørby, Ivar Skulstad, Øystein Djupedal, Bent Høie, Per-Willy Amundsen, Åge Starheim, Ib Thomsen, Ola T. Lånke, Lars Sponheim, Trygve Slagsvold Vedum og meg selv vil jeg legge fram et forslag om tillegg i Grunnloven § 49 om grunnlovfesting av lokaldemokratiet.

Og på vegne av Carl I. Hagen, Øystein Djupedal, Hill-Marta Solberg, Olav Akselsen, Berit Brørby, Lodve Solholm, Ivar Skulstad og meg selv vil jeg legge fram et forslag med sikte på å innføre en ordning med oppløsningsrett og positiv parlamentarisme.

Presidenten: Representanten Carl I. Hagen vil framsette tre grunnlovsforslag.

Carl I. Hagen (FrP) [12:18:24]: På vegne av representantene Inge Lønning, Berit Brørby, Ola T. Lånke, Olav Gunnar Ballo og meg selv vil jeg fremsette et grunnlovsforslag fra Aanund Hylland og Finn-Erik Vinje om endringer i Grunnloven §§ 30, 61, 100 og 106, retting av språklige feil.

På vegne kun av meg selv vil jeg fremme forslag om å endre § 59, valgordningen, i Grunnloven slik at tallet 4 i tredje ledd endres til tallet 5, altså at sperregrensen økes til 5 pst.

Så vil jeg få lov til å legge frem et grunnlovsforslag fra professor Finn-Erik Vinje og meg selv om språklig fornyelse av Grunnloven.

Presidenten: Representanten Anne Margrethe Larsen vil framsette et grunnlovsforslag.

Anne Margrethe Larsen (V) [12:19:28]: På vegne av representanten Alvhild Hedstein og meg selv har jeg den ære å fremme et grunnlovsforslag om ny § 100d i Grunnloven som grunnlovfester retten til asyl.

Presidenten: Representanten Vera Lysklætt vil framsette et grunnlovsforslag.

Vera Lysklætt (V) [12:20:04]: På vegne av representanten Odd Einar Dørum og meg selv har jeg den ære å fremme et grunnlovsforslag om ny § 100b og ny § 100c i Grunnloven om privatlivets fred og personopplysninger.

Presidenten: Representanten Odd Einar Dørum vil framsette et grunnlovsforslag.

Odd Einar Dørum (V) [12:20:28]: På vegne av representanten Gunvald Ludvigsen og meg selv har jeg den ære å fremme et grunnlovsforslag om ny § 100a i Grunnloven om likhet for loven og om grunnleggende rettssikkerhetsgarantier.

Presidenten: Representanten Alvhild Hedstein vil framsette et grunnlovsforslag.

Alvhild Hedstein (V) [12:21:01]: På vegne av representanten Gunvald Ludvigsen og meg selv vil jeg legge fram grunnlovsforslag om endringer i Grunnloven §§ 4 og 16, om forholdet stat-kirke.

Presidenten: Representanten Berit Brørby vil framsette et grunnlovsforslag.

Berit Brørby (A) [12:21:49]: På vegne av Carl Ivar Hagen, Steinar Gullvåg, Sonja Mandt-Bartholsen, Marianne Aasen, Tore Hagebakken, Eirin Faldet, Arne Haugen, Anne Marit Bjørnflaten, Sigrun Eng, Bendiks Harald Arnesen, Inger Løite, Eirin Kristin Sundt og meg selv vil jeg fremme et forslag om endring av § 71 i Grunnloven om rett til å nedlegge sitt verv som stortingsrepresentant på visse vilkår.

Presidenten: Representanten Laila Dåvøy vil framsette er grunnlovsforslag.

Laila Dåvøy (KrF) [12:22:44]: På vegne av representantene Åse Gunhild Woie Duesund, Line Henriette Holten Hjemdal, Dagfinn Høybråten og meg selv vil jeg fremme et grunnlovsforslag om ny § 95a i Grunnloven, vern av liv.

Presidenten: Representanten Rune J. Skjælaaen vil framsette et grunnlovsforslag.

Rune J. Skjælaaen (Sp) [12:23:17]: På vegne av representantene Anna Ceselie Brustad Moe, Kari Mette Prestrud og meg sjøl vil jeg fremme forslag om endring av Grunnloven § 93, rådgivende folkeavstemming.

Presidenten: Representanten Inger S. Enger vil framsette et grunnlovsforslag.

Inger S. Enger (Sp) [12:23:48]: På vegne av Trygve Slagsvold Vedum, Per Olaf Lundteigen, Anna Ceselie Brustad Moe, Kari Mette Prestrud og meg sjøl har jeg den glede å fremme et grunnlovsforslag om endringer i Grunnloven §§ 21, 22 og 27 med sikte på ny organisering av forholdet mellom staten og Den norske kirke.

Presidenten: Grunnlovsforslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Representanten Bent Høie vil framsette et representantforslag.

Bent Høie (H) [12:24:34]: På vegne av representantene Erna Solberg, Jan Tore Sanner, Kari Lise Holmberg og meg selv har jeg den glede å sette fram forslag om å redusere tilstrømningen til Norge av personer med grunnløse asylsøknader.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.