Stortinget - Møte tirsdag den 24. februar 2009 kl. 10

Dato: 24.02.2009

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Åsa Solberg Iversen

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Åsa Solberg Iversen er død, nær 80 gammel.

Åsa Solberg Iversen ble født i Overhalla i Nord-Trøndelag, men bodde i Østfold store deler av sitt voksne liv. Hun ble valgt inn i kommunestyret i Kråkerøy i 1971 og satt der i to perioder. I noen år var hun personlig sekretær i Sosialdepartementet for statsrådene Sonja Ludvigsen og Tor Halvorsen. I 1976 ble hun ansatt som den første kvinnelige politiske rådgiver i Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

Etter mange år som vararepresentant til Stortinget fra Østfold, rykket Åsa Solberg Iversen opp som fast representant 27. juni 1982. Hun var medlem av justis-, forsvars- og landbrukskomiteen. Åsa Solberg Iversen var delegat ved FNs generalforsamling i 1985. Fra 1985 til 1989 var hun medlem av Stortingets delegasjon til Nordisk Råd. Hun satt på Stortinget fram til 1993.

Åsa Solberg Iversen la vekt på å være en folkelig politiker. Da hun gikk inn i justiskomiteen, kom hun med denne programerklæringen til Østfold-Posten:

«Jeg aksepterer at vi har lover til å styre samfunnet, men lovene skal ikke sette kjepper i hjulene for folk. De skal altså være til folkets beste, og ikke hindre dem i et normalt liv.»

Åsa Solberg Iversen var også interessert i internasjonal politikk. Da hun ble intervjuet på 60-årsdagen i 1989 av avisen Demokraten, var det den generelle internasjonale situasjonen hun ville snakke om. Hun uttrykte stor glede over den tidens avspenning mellom øst og vest. Hun hyllet NATO og uttrykte stor bekymring over utviklingen i Midtøsten.

Ellers var det helse- og sosialpolitikk, boligbygging og sysselsetting hun var spesielt opptatt av.

Hun var en trofast og sosialt engasjert tillitskvinne for Arbeiderpartiet som mange, både i og utenfor partiet, vil minnes med takknemlighet og glede.

Åsa Solberg Iversen viste en sjelden omtanke og omsorg for andre mennesker, for medrepresentanter og for de ansatte på Stortinget. Alle ble glad i henne. Kollegene omtalte henne gjerne som det gode mennesket fra Kråkerøy.

Hun var også en aktiv tillitsvalgt i partiorganisasjonen, i ungdomstiden som styremedlem i Mo AUL, formann i Helgeland AUF, senere som sekretær og leder i Kråkerøy Arbeiderparti samt styremedlem i Østfold Arbeiderparti. Hun var totalavholdskvinne og sterkt engasjert i avholdssaken.

Etter at Åsa Solberg Iversen sluttet på Stortinget, fortsatte hun sitt engasjement både i avholdssaken og partiet lokalt. Helt fram til alderen krevde sitt, var hun aktivt med for de sakene og det partiet hun i hele sitt liv hadde et så brennende engasjement for.

Vi minnes Åsa Solberg Iversen for hennes virke på Stortinget og lyser fred over hennes minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Ågot Valle, Berit Brørby, Heikki Holmås, Erling Sande og Sigvald Oppebøen Hansen, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe foreligger søknad om sykepermisjon for representanten Eirin Kristin Sund fra og med 24. februar og inntil videre.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknaden behandles straks og innvilges.

  • Vararepresentantene, Unn Therese O. Sørensen og Espen Torsteinsbø Hansen, innkalles for å møte i permisjonstiden.

  • Unn Therese O. Sørensen innvelges i Lagtinget for den tid hun møter for representanten Eirin Kristin Sund.

Presidenten: Espen Torsteinsbø Hansen er til stede og vil ta sete.

Valg av settepresident

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges en settepresident for Stortingets møte i dag og for resten av inneværende uke – og anser det som vedtatt.

Presidenten foreslår Sigvald Oppebøen Hansen. – Andre forslag foreligger ikke, og Sigvald Oppebøen Hansen anses enstemmig valgt som settepresident for denne ukes møter i Stortinget.

Presidenten: Representanten Solveig Horne vil framsette et representantforslag.

Solveig Horne (FrP) [10:05:28]: På vegne av Jan Arild Ellingsen og meg selv vil jeg framsette et forslag om bedre oppfølging og beskyttelse for personer som lever i skjul.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.