Stortinget - Møte mandag den 18. januar 2010 kl. 12

Dato: 18.01.2010
President: Øyvind Korsberg

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1 [12:04:35]

    Interpellasjon fra representanten Karin S. Woldseth til justisministeren:
    «Basert på en rapport som jeg la frem i Europarådet, «Migrant women: at particular risk from domestic violence», er det behov for å fokusere på dette. Problemene som kom frem gjennom arbeidet med denne rapporten, er at en del av de kvinnene som kommer til Norge, ikke får tilgang til språkundervisning og blir holdt isolert i hjemmet. Det gjelder særlig kvinner som kommer til Norge, på familiegjenforening eller som blir giftet med innvandrere som allerede har opphold i Norge. De er helt i hendene på sine ektemenn de to første årene de oppholder seg i landet. Hvis de søker om skilsmisse pga. vold i løpet av disse to årene, vil de bli sendt tilbake til opprinnelseslandet. Kvinnene våger derfor ikke å anmelde volden eller oppsøke hjelp fra hjelpeapparatet.
    Har statsråden noen synspunkter om det er på tide å revidere handlingsplanen for vold i nære relasjoner, for å fange opp denne diskrimineringen av innvandrerkvinner?»

  • Sak nr. 2 [12:55:47]

    Interpellasjon fra representanten Per Roar Bredvold til nærings- og handelsministeren:
    «Tall for reiselivsnæringen de første 9 månedene i 2009 viser en negativ trend der antallet overnattingsdøgn har et fall med 3 pst., og at omsetningen innen overnattingsvirksomhet falt med 5 pst. fra 2. kvartal 2008 til 2. kvartal 2009. NHO Reiseliv har nylig gjennomført en undersøkelse blant sine medlemsbedrifter som viser at 1 av 4 vurderer mulighetene til å drive lønnsomt som dårlig og at 1 av 3 bedrifter kommer til å redusere aktiviteten. Reiselivsnæringen møter en rekke konkurranseulemper i Norge som dårlig infrastruktur, byråkratiske plan- og reguleringsprosesser samt et høyt skatte- og avgiftsnivå. Reiselivsnæringen er av stor betydning for mange lokalsamfunn.
    Hvordan vil statsråden sikre mer konkurransedyktige rammebetingelser for reiselivsnæringen?»

  • Sak nr. 3 [13:59:20]

    Interpellasjon fra representanten Frank Bakke Jensen til fiskeri- og kystministeren:
    «EU er nå i gang med en reform av fiskeripolitikken som skal tre i kraft i 2013. EU har nylig vedtatt et forbud mot salg av selprodukter, som får negative konsekvenser for den norske næringen så vel som norsk marin ressursforvaltning. Den norske regjering har fått kritikk for å ha vært for passiv i denne prosessen. Den fiskeripolitikk EU fører, er av stor betydning for forvaltningen av våre felles fiskebestander. Mye tyder på at disse felles fiskebestandene er på vandring, kanskje på grunn av klimaendringer. I tillegg har EU i det siste vist betydelige muskler overfor Norge, ved at Norge ble utestengt fra makrellfisket og bruddet i fiskeriforhandlingene for 2010.
    Hva er statsrådens vurdering av retningen EU trekker opp for fiskeripolitikken, hvilke konsekvenser får dette for næringen, hva har Norge gjort for å påvirke reformen, og hvilke erfaringer trekker statsråden av det mislykkede forsøket på å påvirke EU i selsaken?»

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 14.45.