Stortinget - Møte fredag den 22. oktober 2010 kl. 10

Dato: 22.10.2010
President: Dag Terje Andersen

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1 [10:02:09]

    Interpellasjon fra representanten Marianne Aasen til samferdselsministeren:
    «Området i og rundt hovedstaden vil oppleve en vekst på 30 pst. i biltrafikken de neste 20 årene. Målet er at veksten skjer kollektivt. Snart er dobbeltsporet mellom Asker og Lysaker ferdig, og togkapasiteten vil kunne øke. Dobbeltspor på Follobanen er vedtatt, og Gardermobanen nord for Oslo er også i god stand. For å få maksimalt ut av disse tunge investeringene må det være lett tilgjengelighet til toget. Parkeringsplasser for pendlere er en forutsetning for at passasjertallene skal øke. Allerede i dag er dette tilbudet mangelfullt. I Asker, i Bærum, på Lillestrøm, i Fet ved Svingen stasjon har vi for få plasser i dag. I tillegg er det også problemer med parkering i Østfold – i Moss og i Rygge.
    Hva kan Samferdselsdepartementet gjøre for å sikre en helhetlig og sammenhengende plan for pendlerparkeringen på Østlandet?»

  • Sak nr. 2 [11:00:11]

    Interpellasjon fra representanten Trine Skei Grande til helse- og omsorgsministeren:
    «Det største offer borgere kan gjøre for fellesskapet, er å være villige til å dra i utenlandsoppdrag i krigsområder på vegne av den norske stat. Det fortjener vår dypeste respekt. Statsråden har i sin tid som forsvarsminister vært sentral i arbeidet for å sette ivaretakelse av veteraner på dagsordenen. Blant annet har Helse- og omsorgsdepartementet fått et utvidet ansvar for å følge opp veteranene fra og med ettårsdagen for deres hjemkomst. Tidligere har det vært gjort undersøkelser av hva slags kompetanse helsevesenet besitter om veteraner og senskader, og resultatet fra dette arbeidet er ikke særlig oppmuntrende.
    På hvilken måte bidrar statsråden til å bygge opp kompetanse og kapasitet i det sivile helsevesenet i forhold til veteranivaretakelse, og kan statsråden redegjøre for hvilke planer regjeringen har på dette feltet i tiden som kommer?»

  • Sak nr. 3 [12:07:57]

    Interpellasjon fra representanten Svein Roald Hansen til nærings- og handelsministeren:
    «Arbeidet for å sikre at hensynet til en bærekraftig utvikling og anstendige arbeidsforhold blir godt ivaretatt i en ny WTO-avtale og i forbindelse med frihandelsavtaler mellom land, er viktig for å hindre at økt frihandel undergraver disse sentrale målsettingene. USA og EU har sterkere bestemmelser på disse områdene i sine frihandelsavtaler enn EFTA samt tvistemekanismer ved brudd på bestemmelsene. EFTAs avtaler har bare mer generelle henvisninger til miljøstandarder og ILOs erklæringer i forordet til sine avtaler.
    Vil statsråden sørge for at framtidige frihandelsavtaler Norge inngår, følger opp forslaget fra EFTA-utvalget om mer forpliktende bestemmelser om miljø- og arbeidstakerrettigheter?»

  • Sak nr. 4 [13:10:26]

    Interpellasjon fra representanten Rigmor Andersen Eide til nærings- og handelsministeren:
    «Nord-Norge er rikt på naturressurser, og mulighetene er store innen både fisk og oppdrett, mineralutvinning, olje og gass, arktisk landbruk og vindkraft. Dessverre mangler en god overordnet og helhetlig tilnærming til utnyttelse av disse rike ressursene. Det fører til en bit-for-bit-politikk og unødvendig skarpe konfliktlinjer når det f.eks. gjelder miljøhensyn og hensyn til reindriftens behov og urfolks rettigheter. Denne situasjonen kan medføre at selskap og investorer ikke tør å satse i dette området på grunn av usikker lovgivning og potensielle konflikter.
    Hva vil regjeringen gjøre for å sikre en overordnet, helhetlig og strategisk tilnærming til ressursutnyttelse i nord som kan bidra til et bedre investeringsklima og dempe konfliktnivået når det gjelder disse i nasjonal sammenheng rike ressursene?»

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 14.06.