Stortinget - Møte fredag den 11. mars 2011 kl. 9

Dato: 11.03.2011

Formalia

Presidenten: Presidenten registrerer at den konstitusjonelt ansvarlige statsråden i sak nr. 1 ikke er til stede i salen, og det er en veldig spesiell situasjon. Men regjeringen er representert i salen, slik at det er anledning til å gjennomføre debatten knyttet til sak nr. 1 likevel, hvis Stortinget gir sin tilslutning til det.

Representanten Per-Kristian Foss har bedt om ordet.

Per-Kristian Foss (H) [09:01:56]: Jeg kan ikke huske at Stortinget tidligere har gjennomført debatter hvor den konstitusjonelt ansvarlige statsråd ikke har vært til stede, med unntak av der det har vært meldt sykdomsforfall.

Jeg vil gjerne be presidenten ta opp dette med statsministeren, for etter det jeg er kjent med, er det ikke sykdomsforfall som er årsaken til dette, men at partipolitiske oppdrag har gått foran det å møte i Stortinget. Det bør påtales. Jeg kan ikke huske at Stortinget har godtatt dette ved tidligere anledninger.

Presidenten: Presidenten er enig i at det er en veldig spesiell situasjon, og det var derfor presidenten åpnet med å spørre om Stortinget likevel finner det greit å behandle saken.

Det har skjedd ved noen få anledninger, når saker her i salen har gått raskere enn noen kanskje hadde forventet, at en i noen tid ved behandlingen av en sak har hatt en annen statsråd enn den konstitusjonelt ansvarlige til stede, og at en allikevel har behandlet saken. Men dette er en veldig spesiell situasjon, og jeg synes det er helt naturlig at presidentskapet følger opp saken overfor statsministeren.

Er det likevel slik å forstå at Stortinget finner det formålstjenlig å behandle sak nr. 1, og det gjelder for så vidt også sak nr. 2, ved at regjeringen er representert i salen, men da med ikke den konstitusjonelt ansvarlige statsråd?

Representanten Øyvind Korsberg har bedt om ordet.

Øyvind Korsberg (FrP) [09:03:43]: Jeg vil bare støtte fullt ut det representanten Per-Kristian Foss ga uttrykk for her fra talerstolen. Det at en statsråd ikke møter opp i Stortinget, er veldig spesielt. Jeg er veldig usikker på om det er riktig å behandle de sakene som den ansvarlige statsråden, Kristin Halvorsen, har ansvaret for, når hun ikke er til stede i salen, og jeg foreslår at de sakene utsettes.

Presidenten: Da har det kommet forslag om å utsette de to sakene som er ført opp som nr. 1 og nr. 2 på dagens kart. Det har presidenten full forståelse for. Det var nettopp derfor han stoppet opp og ba om en vurdering av det. Hvis noen føler det riktig å konkludere med at det ikke er riktig å behandle sakene uten den konstitusjonelt ansvarlige statsråd til stede, er presidenten innstilt på å støtte det forslaget.

Vi skal da votere over forslaget fra representanten Øyvind Korsberg. Presidenten vil ikke bli overrasket om det blir en enstemmig konklusjon.

Etter at det var ringt til votering, uttalte

Presidenten: Vi er klare til å gå til votering.

Da fortsetter vi behandlingen av dagsordenen.

Det er fremmet forslag om at sakene nr. 1 og 2 utsettes fordi den konstitusjonelt ansvarlige statsråd er fraværende fra salen. Det er et forslag framsatt av representanten Øyvind Korsberg, støttet av presidenten. Det blir nå bare anledning til å kommentere selve utsettelsesforslaget.

Den første som har bedt om ordet, er representanten Martin Kolberg.

Martin Kolberg (A) [09:10:18]: Slik som denne saken nå står, vil jeg anbefale at regjeringspartienes representanter stemmer for utsettelsesforslaget.

Hans Olav Syversen (KrF) [09:10:39]: Kristelig Folkeparti vil også stemme for forslaget. Jeg synes faktisk at det tjener posisjonen til ære at man nå velger å lytte til mindretallet her i salen, og jeg anser at dette også har noe med Stortingets forhold til regjeringen å gjøre.

Presidenten: Det er nettopp det det har.

Per-Kristian Foss (H) [09:11:14]: Jeg vil råde Høyres gruppe til også å stemme for forslaget om ikke å ta sakene nr. 1 og 2 opp til behandling. Det rokker ikke ved min tidligere anmodning til presidenten om å ta opp med statsministeren den mangelen på respekt for Stortinget som jeg mener den angjeldende statsråd ved fravær nå har utvist.

Presidenten: Som presidenten ga uttrykk for – og så mange representanter som nå var til stede i salen – er presidenten enig i den vurderingen. Og så vil presidenten selvfølgelig følge den anmodningen.

Er det flere som ønsker ordet til dette utsettelsesforslaget? – Det er det ikke.

Forslaget går ut på at sakene nr. 1 og 2 tas av dagens kart og føres opp til behandling i et senere møte.

Det voteres da over forslaget.

Votering:

Forslaget fra Øyvind Korsberg ble enstemmig bifalt.