Stortinget - Møte tirsdag den 12. juni 2012 kl. 10

Dato: 12.06.2012

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentantHarald Synnes

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant og parlamentarisk leder, Harald Synnes, døde 17. mai, 81 år gammel.

Harald Synnes representerte Vest-Agder Kristelig Folkeparti på Stortinget. I tolv år fra 1969 var han vararepresentant før han ble fast innvalgt som representant fra 1981 til 1989. Med ham er en engasjert, viljesterk og sterkt ideologisk forankret politiker gått bort.

Harald Synnes ble født 18. mars 1931 i Bø i Vesterålen. Etter fullført cand.real-utdannelse slo han seg ned i Kristiansand, hvor han arbeidet som lektor.

Han kom tidlig med i lokalpolitikken. I 1960 ble han medlem av Kristiansand bystyre. I 20 år var har han sterkt lokalpolitisk engasjert, som ordfører, varaordfører og medlem av fylkestinget.

I sin tid på Stortinget var Synnes medlem av finanskomiteen, bortsett fra ett år, fra 1985 til 1986, da han var medlem av utenriks- og konstitusjonskomiteen. Han var også medlem av den utvidede utenriks- og konstitusjonskomiteen og av delegasjonen til Nordisk råd. Da Kristelig Folkeparti gikk inn i Willoch-regjeringen i 1983, ble han parlamentarisk leder.

Harald Synnes hadde også erfaring fra regjeringsapparatet. I Korvald-regjeringen var han statssekretær ved Statsministerens kontor, og han ble en sentral person i forhandlingene om en handelsavtale med EF. I Syse-regjeringen var han statssekretær i Kultur- og kirkedepartementet.

Harald Synnes hadde en rekke verv. Han var bl.a. medlem av menighetsråd, av Utvalget for menneskerettigheter, av styret for Nei til EU og leder i Det regionale høgskolestyret for Agder. De senere årene var han styreleder og arbeidet aktivt ved ARCTIC kurs- og kompetansesenter.

Harald Synnes var en dyktig og kunnskapsrik person med stor arbeidskapasitet. Han engasjerte seg sterkt i kampen for vanskeligstilte og arbeidet aktivt i Stortinget bl.a. for et mer rettferdig skattesystem og for hjelpetiltak overfor vanskeligstilte gravide kvinner.

Han var, både som person og som politiker, en som alltid sto opp for det han mente og trodde på. EØS-saken ble vanskelig og førte til at han en tid trakk seg ut av Kristelig Folkeparti, men han kom tilbake og gjorde en stor innsats som leder av partiets seniorutvalg.

Vi minnes Harald Synnes for hans virke i Stortinget og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representanten Jørund Rytman, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Representanten Christian Tybring-Gjedde vil framsette et representantforslag.

Christian Tybring-Gjedde (FrP) [10:04:25]: På vegne av stortingsrepresentantene Ketil Solvik-Olsen, Bård Hoksrud og meg selv fremmer jeg herved forslag om skattemessig behandling av yrkeskjøring og grensedragning mot fordelsbeskatning som følge av privat bruk.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet fortsetter utover kl. 16.

Videre vil presidenten foreslå at Stortinget fraviker bestemmelsen i forretningsordenens § 43 første ledd og foretar votering etter at sakene nr. 1–4 på dagens kart er ferdigbehandlet, og deretter samlet votering etter sakene nr. 5–25 ved slutten av dagens møte.

– Ingen innvendinger er kommet mot presidentens forslag, og det anses vedtatt.