Stortinget - Møte torsdag den 15. november 2012 kl. 10

Dato: 15.11.2012

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Håkon Randal

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Håkon Randal er død – 82 år gammel.

Håkon Randal var født i Eivindvik i Sogn og Fjordane. Av utdanning var han lærer, og etter lærerskoleeksamen i 1953 hadde han forskjellige lærerstillinger før han i 1965 ble ansatt som rektor ved Bremnes ungdomsskule i Bømlo.

Håkon Randal engasjerte seg raskt i politikk og kulturliv i Bømlo og Sunnhordland. Han var bl.a. formann i Bømlo Høgre og i Hordaland Høyre. Han var medlem av Høyres sentralstyre, og i årene 1980–1984 var han første viseformann i Høyres Hovedorganisasjon.

I I973 ble han valgt inn på Stortinget fra Hordaland – et verv han innehadde i tolv år, til 1985. Sine to første perioder var Randal medlem av kirke- og undervisningskomiteen og markerte seg raskt som en av Høyres ledende skolepolitikere med et sterkt engasjement for å sikre kvalitet i vårt utdanningssystem. Han var bl.a. formann for Høyres skolepolitiske komité – og han var medlem av Høyres gruppestyre.

I perioden 1981–1985 var Håkon Randal formann i kommunal- og miljøvernkomiteen og medlem av den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité. Som medlem av Stortingets delegasjon til Nordisk råd var han særlig opptatt av å styrke båndene mellom Norge og Island. Han var varapresident – og fungerte som visepresident i Stortinget.

I 1984 ble Håkon Randal utnevnt til fylkesmann i Hordaland. Dette embetet innehadde han i 14 år, til han gikk av med pensjon i 1998. Både i og etter fylkesmannsperioden hadde Randal en rekke tillitsverv. Han var levende engasjert i forsvarssaken og var president i Norges Forsvarsforening i perioden 2001–2005.

Hans andre hovedinteresse var kultur. Han var en av initiativtagerne til de kirkehistoriske spillene på Moster og tusenårsjubileet for kristendommen i Norge i 1995.

Han var sterkt medvirkende til etableringen av Sunnhordland senioruniversitet og Senior Høyre i Hordaland og var leder begge steder til sin bortgang.

Håkon Randal var levende engasjert også som pensjonist. Han hadde en uslitelig pågangsvilje for de tingene han ville ha gjennomført. Han var en inspirator med stor utstråling og gjennomføringsevne.

Vi takker Håkon Randal for hans virke og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe foreligger søknad om sykepermisjon for representanten Eirin Sund fra og med 15. november og inntil videre.

Denne søknad foreslås behandlet straks og innvilget. – Det anses vedtatt.

Fra første vararepresentant for Rogaland fylke, Laila Thorsen, foreligger søknad om fritak for å møte i Stortinget under representanten Eirin Sunds permisjon, av velferdsgrunner.

Denne søknaden foreslås behandlet straks og innvilget. – Det anses vedtatt.

Andre vararepresentant, Siv-Len Strandskog, foreslås innkalt for å møte i permisjonstiden. – Det anses vedtatt.

Siv-Len Strandskog er til stede og vil ta sete.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet om nødvendig fortsetter utover kl. 16.