Stortinget - Møte tirsdag den 4. desember 2012 kl. 10

Dato: 04.12.2012

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Anton Skulberg

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant og statsråd for Senterpartiet Anton Skulberg er død, nær 91 år gammel. Samfunnsmennesket Anton Skulberg satte spor etter seg som professor, veterinær, direktør og politiker – og som et raust og varmt medmenneske.

Den folkekjære veterinæren fra Spydeberg skulle være listefyll til kommunevalget i 1964, men ble valgt inn av sine sambygdinger. På sitt første kommunestyremøte ble han valgt til bygdas ordfører, et verv han hadde i fire år.

Anton Skulberg ble valgt inn på Stortinget for Østfold i 1969. Han representerte Senterpartiet i åtte år. Skulberg var medlem av kirke- og undervisningskomiteen til han ble kirke- og undervisningsminister i regjeringen Korvald fra 1972 til 1973. I sin siste periode var han medlem av kommunal- og miljøvernkomiteen.

Anton Skulbergs sterke engasjement, personlige kvaliteter og brede kompetansefelt ga ham verv og tillit på en rekke områder i samfunnet. Som politiker og høyt aktet tillitsvalgt i Senterpartiet blir Anton Skulberg husket med respekt og ydmykhet.

Det viktigste grunnlaget for ham i det politiske arbeidet var å holde seg til realitetene, til sannheten og til det en selv mente var rett og riktig. Det var på den måten han vant politisk respekt.

Anton Skulberg var forut for sin tid på mange områder. Tidlig på 1970-tallet engasjerte han seg bl.a. i spørsmål om forebyggende psykisk helsevern for barn og unge. For 40 år siden advarte han mot et økende forventningspress og at vi var i ferd med å skape en stressende hverdag for våre barn.

Av det som er skrevet om Anton Skulberg, er det én ting som overskygger de mange hedersbevisene, tillitsvervene og posisjonene han nådde i samfunnet, nemlig hans grunnleggende tro på det gode i mennesket. Og gjennom livet fulgte han fire absolutter: samvittighet, renhet, uselviskhet og kjærlighet.

Vi takker Anton Skulberg for hans engasjement i samfunnets tjeneste og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Presidenten vil gjøre oppmerksom på at det blir en enkel votering ganske raskt i møtet, så det er bra at man er beslutningsdyktig i salen – det gjelder Referat. Presidenten kommer tilbake til det.

Representantene Henning Warloe og Ine M. Eriksen Søreide, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Den innkalte vararepresentant for Rogaland fylke, Kjell Arvid Svendsen, har tatt sete.

Det foreligger en rekke permisjonssøknader:

  • fra representantene Per-Willy Amundsen, Lars Egeland, Kjell Ingolf Ropstad, Erling Sande og Borghild Tenden om permisjon i tiden fra og med 4. desember til og med 7. desember – alle for å delta i høynivådelen av den 18. partskonferanse under FNs klimakonvensjon og det åttende partsmøte under Kyotoprotokollen i Doha, Qatar

  • fra representanten Øyvind Vaksdal om permisjon i tiden fra og med 4. desember til og med 7. desember for å delta i Den interparlamentariske unions årlige høring ved FNs generalforsamling i New York

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Susanne Bratli i dagene 4. og 5. desember for å delta i møte i OSSEs parlamentariske forsamling i Dublin.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknadene behandles raskt og innvilges.

  • Følgende vararepresentanter foreslås innkalt for å møte i permisjonstiden:

    For Aust-Agder fylke: Marion Gunstveit Bojanowski

    For Akershus fylke: Inge Hallgeir Solli

    For Rogaland fylke: Terje Halleland

    For Sogn og Fjordane fylke: Knut Magnus Olsen

    For Troms fylke: Hanne C. S. Iversen

    For Nord-Trøndelag fylke: Bård Langsåvold

    For Vestfold fylke: Heidi M. Tomtum Runningen

Vararepresentantene Marion Gunstveit Bojanowski, Inge Hallgeir Solli, Terje Halleland, Knut Magnus Olsen, Hanne C. S. Iversen, Bård Langsåvold og Heidi M. Tomtum Runningen er til stede og vil ta sete.

Valg av settepresidenter

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges to settepresidenter for Stortingets møter i dag og for resten av inneværende uke – og anser det som vedtatt.

Presidenten vil foreslå Sigvald Oppebøen Hansen og Geir-Ketil Hansen. – Andre forslag foreligger ikke, og Sigvald Oppebøen Hansen og Geir-Ketil Hansen anses enstemmig valgt som settepresidenter for denne ukens møter.

Statsråd Rigmor Aasrud overbrakte 4 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten: Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten foreslå at sak nr. 27, Referat, tas opp til behandling før sak nr. 1. Bakgrunnen for det er en proposisjon som vi akkurat hørte ble overbrakt, som har kommet altfor sent til Stortinget, men vi skal gjøre det vi kan for å rekke å behandle den så fort som mulig. Dermed trenger vi å få den oversendt til riktig komité.

Så vil presidenten informere om at dagens møte fortsetter utover kl. 16.