Stortinget - Møte torsdag den 30. mai 2013 kl. 10

Dato: 30.05.2013

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Erling Løseth

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet i Hordaland, Erling Løseth, er død, 85 år gammel.

Erling Løseth var vararepresentant fra 1969 og møtte fast fra oktober 1977 til oktober 1981 som representant for Hallvard Bakke og Arne Nilsen i deres statsrådstid. Erling Løseth var medlem av administrasjonskomiteen og kirke- og undervisningskomiteen.

Løseth var lærer av yrke, og etter årene på Stortinget ville han tilbake til Kvinnherad og til sin sivile jobb som rektor ved Sunde skole. Han ble oppfattet som en streng skolemann som stilte strenge krav både til seg selv, til elevene og til medarbeiderne. Han avsluttet sin yrkeskarriere som skolesjef i Kvinnherad i 1993.

Erling Løseth hadde mange offentlige verv, og han var en meget aktiv politiker i Kvinnherad kommune og i Hordaland fylkeskommune gjennom mange år på 1960- og 1970-tallet. Politikeren Erling Løseth blir omtalt som et ryddig og ærlig menneske. Han var alltid godt forberedt til møter, og han var godt orientert i de fleste samfunnsspørsmål. Han ivaretok Kvinnherad og regionens interesser på en god måte, både i Stortinget og som fylkes- og kommunalpolitiker. Han var opptatt av hvordan en måtte innrette samfunnet for å nå de politiske målene. Han var nøysom og la vekt på trygg økonomistyring.

Erling Løseth var òg interessert i idrett. Han utmerket seg bl.a. som en uvanlig god fotballspiller i klubben Trio, og han brukte en del av sportsterminologien i politikken. I sitt siste avisintervju som stortingsmann, for noen og tretti år siden, sa han bl.a.: «Å sitte på Stortinget er å delta i et lagspill. Her er det ikke særlig rom for politiske solospill på arenaen.» Mange mente Løseth var en typisk spiller på Stortingets «A-lag».

De som kjente Erling, visste også at han i særdeleshet var en omsorgsfull og kjærlig familiemann.

Vi takker Erling Løseth for hans virke og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Marit Nybakk og Øyvind Vaksdal, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Valg av settepresident

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges en settepresident for Stortingets møte i dag – og anser det som vedtatt.

Presidenten vil foreslå Sigvald Oppebøen Hansen. – Andre forslag foreligger ikke, og Sigvald Oppebøen Hansen anses enstemmig valgt som settepresident for dagens møte.