Stortinget - Møte fredag den 6. desember 2013 kl. 09

Dato: 06.12.2013

Formalia

Minnetale over Nelson Mandela

Presidenten: Ærede medrepresentanter! Vi mottok i går kveld budskapet om at Nelson Mandela er død. Med ham har en av det 20. århundrets største politikere gått bort, en politiker som har betydd mye for mange nordmenn og det norske samfunnet, i tillegg til den fantastiske innsats han har gjort i sitt eget land.

Nelson Mandela hadde en helt spesiell evne til å se utover egen skjebne og personlige lidelser. Til tross for 27 lange år i apartheidregimets fengsler, klarte han å løfte blikket og ta til orde for en fredelig overgang til demokrati for alle sørafrikanere. Den klokskap, integritet og varme han utviste i mange kritiske øyeblikk, står som et forbilde, ikke bare for politikere, men også for det alminnelige menneske verden over.

Hans kamp for frihet og rettferdighet skapte også et stort engasjement i Norge. Ingen glemmer det magiske øyeblikket den 11. februar 1990, da Mandela endelig kunne forlate fengselet som en fri mann. For mange nordmenn er Mandela et stort forbilde, og den sorgen det norske folk i dag føler, er ektefølt. Noen vil også huske Nelson Mandelas besøk i Stortinget for nokså nøyaktig 20 år siden. Det var første gang Stortinget brøt ut i applaus over en mann som inntok hele denne salen ved sitt blotte nærvær her i losjen.

I mange land har overgangen til demokratisk styresett skjedd etter væpnet konflikt med store lidelser for befolkningen som følge. At dette ikke skjedde i Sør-Afrika, har Nelson Mandela mye av æren for, noe fredsprisen i 1993 også bærer vitnesbyrd om. Hans utrettelige innsats for fred, demokrati og menneskerettigheter er noe alle mennesker må la seg inspirere av.

Sangen fra Sør-Afrika, som så mange av oss forbinder med et folks sang for frihet, har møtt oss gjennom radiokanalene i morgentimene. I dag var det klangen fra et folk som sørger over tapet av en stor leder. En hel verden slutter seg til strofene og deler sorgen fordi Nelson Mandela mer enn noen annen statsleder har synliggjort de verdier og idealer vår tid og morgendagens samfunn så sårt trenger.

Våre tanker går til det sørafrikanske folk og til Nelson Mandelas nærmeste, og vi lyser fred over Nelson Mandelas minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representanten Kjell Ingolf Ropstad vil fremsette et representantforslag.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) [09:05:36]: På vegne av representantene Hans Olav Syversen, Olaug V. Bollestad og meg selv har jeg gleden av å sette fram et representantforslag om oppheving av foreldelsesfrist i straffesaker vedrørende incest, voldtekt og drapssaker.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.