Stortinget - Møte torsdag den 12. desember 2013 kl. 10

Dato: 12.12.2013

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Karen Sogn

Presidenten: Ærede medrepresentanter! Tidligere stortingsrepresentant Karen Sogn er gått bort – 82 år gammel.

Karen Sogn ble født 28. april 1931 i Oslo. Etter examen artium og sekretærkurs arbeidet hun i en årrekke i familiebedriften, før hun flyttet til Lardal i Vestfold i begynnelsen av 1960-årene. Her kombinerte hun sitt virke som husmor og bondekone med et bredt engasjement i lokalsamfunnet. Blant annet hadde Sogn verv i bondekvinnelaget og husflidslaget. Ved siden av å være deltidsbibliotekar ved det lokale folkebiblioteket kom hun raskt med i lokalpolitikken. I 1967 ble hun innvalgt i Lardal kommunestyre for Høyre. Her satt hun i tre perioder og var varaordfører fra 1975 til 1977.

Ved valget i 1973 ble Karen Sogn valgt til vararepresentant til Stortinget, og i 1977 som fast representant fra Vestfold. I løpet av tiden på Stortinget fikk hun anledning til å arbeide med saker som hun personlig var svært opptatt av. I kirke- og undervisningskomiteen engasjerte hun seg i skolespørsmål og saker knyttet til kultur og kirke. I landbrukskomiteen fikk hun også jobbe med en næring hun kjente fra innsiden. Sogn var også medlem av Høyres gruppestyre og av Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling.

Etter at hun forlot Stortinget i 1985, arbeidet Karen Sogn videre med en rekke av de sakene hun hadde vært opptatt av i rikspolitikken. Blant annet var hun nestleder i Voksenopplæringsrådet, styremedlem i Norges landbruksvitenskapelige forskningsråd og nestleder i fylkeslandbruksstyret i Vestfold. Hun gikk også inn igjen i ledelsen av Lardal Høyre. Det viktigste var nok allikevel det arbeidet hun nedla for kirke og menighetsliv i Lardal. Hun var i en årrekke menighetsrådsleder og leder av Kirkelig fellesråd i Lardal.

I minneordene fra Lardal Høyre heter det at «Karen Sogn var en skikkelig dame, med godt vett». Det er en karakteristikk alle som hadde gleden av å arbeide sammen med Karen Sogn på Stortinget, kan slutte seg til av fullt hjerte. Hun var høyt respektert og godt likt av både representanter og ansatte.

Vi minnes Karen Sogn for hennes virke på Stortinget og lyser fred over hennes minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe foreligger søknad om sykepermisjon for representanten Gunvor Eldegard fra og med 12. desember og inntil videre.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknaden behandles straks og innvilges.

  • Vararepresentant Are Helseth innkalles for å møte i permisjonstiden.

Presidenten: Are Helseth er til stede og vil ta sete.

Valg av settepresident

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges en settepresident for Stortingets møte i dag. – Det anses vedtatt.

Presidenten vil foreslå Hans Andreas Limi. – Andre forslag foreligger ikke, og Hans Andreas Limi anses enstemmig valgt som settepresident for dagens møte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet fortsetter utover kl. 16.