Stortinget - Møte tirsdag den 18. november 2014 kl. 10

Dato: 18.11.2014

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Peder I. Ramsrud

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Vi minnes stortingsrepresentanten, kunstmaleren, predikanten og forfatteren Peder I. Ramsrud som døde den 10. juni i år, 91 år gammel.

Peder I. Ramsrud ble født i Fåberg den 10. februar 1923 og vokste opp i Biri. Som 16-åring begynte han på Viken folkehøgskole, og han gikk deretter på Indremisjonens bibelskole og predikantkurs.

I 1941 begynte han å reise som emissær og hadde dette som yrke frem til 1957. Han var kjent som en dyktig predikant med evne til gode og sterke formuleringer.

Peder I. Ramsrud var en allsidig mann med kunstneriske evner. Disse har han vist på forskjellige måter, bl.a. gjennom tegning og maling. Det fortelles at teatersjef Bjørn Bjørnson var meget begeistret for en tegning Ramsrud hadde laget av hans far, dikterhøvdingen Bjørnstjerne Bjørnson.

Så sent som da han var 85 år, hadde Ramsrud to utstillinger med egne bilder. Peder I. Ramsrud har også skrevet sanger, dikt og betraktninger.

Under krigen grep det nazistiske presseforbundet inn overfor menighetsbladet på Gjøvik etter at dette hadde hatt et dikt av Ramsrud på trykk, der det het i en strofe at «For vår frelser har ennå Israel kjær».

I 1953 ga han ut boken «Vekkelse» på Indremisjonsforlaget. Boken som er på drøyt 50 sider, er dels et personlig vitnesbyrd, dels en drøfting av metoder og strategier i vekkelsesarbeidet skrevet av en 30-åring som allerede var en erfaren vekkelsespredikant. Av sangtekstene hans er «I romerbrevet åtte» den mest kjente.

Da han sluttet som predikant, forsørget Ramsrud sin familie som kunstmaler en periode før han begynte i forsikringsbransjen. Denne karrieren avsluttet han som assurandør i Storebrand i 1989, samme år som han ble valgt inn på Stortinget.

Peder I. Ramsruds far hadde vært lokalpolitiker for Kristelig Folkeparti, men da sønnen engasjerte seg i politisk arbeid, var det i det som da het Anders Langes Parti, senere Fremskrittspartiet.

I 1979 ble han valgt inn i kommunestyret i Østre Toten, og fra 1981 møtte han også i Oppland fylkesting. Så sent som frem til 2011 var han varamedlem til kommunestyret i Østre Toten.

Som stortingsrepresentant representerte han Fremskrittspartiet i Oppland fylke i perioden 1989–1993. Han var medlem av landbrukskomiteen. Da han møtte på Stortinget første gang 66 år gammel, skrev mediene at for første gang hadde en oldefar debutert i nasjonalforsamlingen.

Våre tanker går i dag til Peder I. Ramsruds nære og kjære, og vi lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Per Olaf Lundteigen, Magne Rommetveit, Oskar J. Grimstad, Sveinung Stensland, Iselin Nybø, Kristian Norheim, Elin Rodum Agdestein og Trond Giske, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Følgende innkalte vararepresentanter har tatt sete:

For Akershus fylke: Are Helseth og Anne Odenmarck

For Hedmark fylke: Rangdi Krogstad

For Nordland fylke: Dagfinn Henrik Olsen

For Rogaland fylke: Marie Brekke

For Sogn og Fjordane fylke: Bjørn Erik Hollevik og Gunhild Berge Stang

For Østfold fylke: Wenche Olsen

Det foreligger fire permisjonssøknader:

  • fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe om velferdspermisjon for representanten Tor André Johnsen fra og med 18. november og inntil videre

  • fra Senterpartiets stortingsgruppe om velferdspermisjon for representanten Jenny Klinge fra og med 18. november og inntil videre

  • fra Senterpartiets stortingsgruppe om sykepermisjon for representanten Anne Tingelstad Wøien fra og med 18. november og inntil videre

  • fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Jan-Henrik Fredriksen i dagene 19. og 20. november for å delta på seminar i Den arktiske parlamentarikerkomiteen i Helsingfors.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Disse søknader behandles straks og innvilges.

  • Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    For Finnmark fylke: Ronny Berg

    For Hedmark fylke: Hege Jensen

    For Møre og Romsdal fylke: Geir Inge Lien

    For Oppland fylke: Ivar Odnes

Presidenten: Hege Jensen, Geir Inge Lien og Ivar Odnes er til stede og vil ta sete.

Utenriksminister Børge Brende overbrakte to kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten: Etter ønske fra Stortingets presidentskap vil presidenten foreslår at sakene nr. 1 og 2 behandles under ett.

– Det anses vedtatt.