Stortinget - Møte torsdag den 4. desember 2014 kl. 10

Dato: 04.12.2014

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Alf Ivar Samuelsen

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant for Senterpartiet, Alf Ivar Samuelsen, døde den 16. september i år. Samuelsen ble 72 år gammel.

Alf Ivar Samuelsen ble født 28. februar 1942 på Fredvang i Flakstad kommune. Han tok utdannelse som lærer og ble senere helse- og sosialsjef i hjemkommunen.

Han ble raskt en kjent skikkelse i Flakstad, gikk inn i kommunepolitikken i 1975 og ble senere ordfører. Ordførerkjedet fikk han ta på seg også i 1995, da han ble fylkesordfører i Nordland, og senere også fylkesråd.

På Stortinget kom Samuelsen inn i 2005. Han var medlem av arbeids- og sosialkomiteen og utenrikskomiteen.

Samuelsen var kjent som en bauta i nærmiljøet. Han var dypt respektert. Da han gikk fra lokalpolitikk til rikspolitikk, var han ikke en mann som glemte hvor han kom fra.

Han hadde vært en ledende skikkelse i arbeidet med fastlandsforbindelse i Lofoten, og han var sterkt engasjert for Lofoten og Nordland – for næringsliv, for gode samferdselsløsninger, for lokalt folkestyre og for lokale velferdstjenester.

På Stortinget sto hans dør alltid åpen, og han ble kjent som et talerør for Lofoten og en distriktets mann. Dette var den røde tråden i hans 40-årige politiske karriere.

Samuelsen var opptatt av historie, og dette kom til syne gjennom hans arbeid i det lokale historielaget, et arbeid han deltok i helt frem til sin bortgang. Denne interessen gjorde ham til en stødig politiker. Han var en mann med store kunnskaper og ble lokalt omtalt som et historisk leksikon.

Det som står igjen som det sterkeste inntrykket av Alf Ivar Samuelsen, er likevel hans varme personlighet og omtanke for andre. Han var raus, åpen og skapte trygghet for dem rundt seg. En kollega på Stortinget sa det slik:

«Alf Ivar var veldig lett å bli kjent med. Han var veldig inkluderende og tok godt vare på de nye som kom til Stortinget. Han var alltid blant de første som tok kontakt, med humørfylte kommentarer og klapp på skuldra av en skikkelig arbeidsneve. Slik oppmuntret Alf Ivar dem som var rundt ham. Smilet satt alltid løst, og han var lett å like.»

Alf Ivar Samuelsen var en hjemmekjær familiemann, og etter én periode på Stortinget flyttet han hjem igjen. Det stoppet ikke den aktive og engasjerte Samuelsen, og han fortsatte å utøve sitt engasjement lokalt. I tillegg til arbeidet hans i historielaget var han leder av Senterpartiets lokallag og Lions Club.

Alf Ivar Samuelsen var «hel ved». Han var en mann som bygde, bandt og utrettet. Han var en familiemann – familien betydde uendelig mye for ham. Familien er til stede her i dag, og i tunge stunder skal de vite at vi har mye å takke Alf Ivar Samuelsen for.

Vi lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Det foreligger to permisjonssøknader:

  • fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe om velferdspermisjon for representanten Morten Ørsal Johansen i dagene 4. og 5. desember

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om sykepermisjon for representanten Eva Kristin Hansen fra og med 4. desember og inntil videre

Disse søknadene foreslås behandlet straks og innvilget. – Det anses vedtatt.

Fra andre vararepresentant for Sør-Trøndelag fylke, Gunn Elin Flakne, foreligger søknad om fritak for å møte i Stortinget under Eva Kristin Hansens permisjon, på grunn av sykdom.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknaden foreslås behandlet straks og innvilget.

  • Vararepresentantene for Oppland fylke, Harald Eivind Bakke, og for Sør-Trøndelag fylke, Ferhat Güven, innkalles for å møte i permisjonstiden.

Presidenten: Harald Eivind Bakke og Ferhat Güven er til stede og vil ta sete.

Representanten Line Henriette Hjemdal vil fremsette et representantforslag.

Line Henriette Hjemdal (KrF) [10:07:32]: På vegne av Hans Fredrik Grøvan, Rigmor Andersen Eide, Geir S. Toskedal og undertegnede fremmer jeg representantforslag om tiltak for å flytte mer godstransport fra land til sjø.

Presidenten: Representanten Magne Rommetveit vil fremsette et representantforslag.

Magne Rommetveit (A) [10:07:59]: På vegner av representantane Lisbeth Berg-Hansen, Else-May Botten, Terje Aasland og meg sjølv har eg gleda av å overrekkja eit representantforslag om meir gods på sjø.

Presidenten: Representanten Rasmus Hansson vil fremsette et representantforslag.

Rasmus Hansson (MDG) [10:08:39]: På vegne av undertegnede vil jeg framsette et representantforslag om å trekke Statens pensjonsfond utland, oljefondet, ut av kullselskaper.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet fortsetter utover kl. 16.00.