Stortinget - Møte mandag den 23. mai 2016 kl. 12

Dato: 23.05.2016

Referatsaker

Sak nr. 13 [12:07:46]

Referat

  • 1.(318)

    Statsministerens kontor melder at

    • 1. lov om endringer i psykisk helsevernloven mv. (rettigheter og bruk av tvang på rusfeltet) (Lovvedtak 52 (2015–2016))

    • 2. lov om endringer i utlendingsloven (bortvisning av hensyn til grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn m.m.) (Lovvedtak 57 (2015–2016))

      – er sanksjonert under 20. mai 2016

      Enst.: Vedlegges protokollen.

  • 2.(319)

    NAV i en ny tid – for arbeid og aktivitet (Meld. St. 33 (2015–2016))

    Enst.: Sendes arbeids- og sosialkomiteen.

  • 3.(320)

    Representantforslag fra stortingsrepresentant Kirsti Bergstø om å sikre full behandling av trygdeoppgjøret i Stortinget slik sakens viktighet og tradisjonen tilsier (Dokument 8:96 S (2015–2016))

Presidenten: Kirsti Bergstø har bedt om ordet.

Kirsti Bergstø (SV) [12:08:34]: Jeg vil opprettholde forslaget om at representantforslaget om å sikre behandling av trygdeoppgjøret i Stortinget behandles snarlig og etter § 39 c.

Presidenten: Presidenten vil, dersom det er behov for det, gi partigruppene anledning til å si noe om denne behandlingsmåten. Det er ikke nødvendig, men hvis det er noen som føler de må gjøre det, får de lov til det.

Dag Terje Andersen (A) [12:09:16]: Jeg skal bare redegjøre for at jeg anbefaler Arbeiderpartiets medlemmer å stemme for representanten Bergstøs forslag om behandling etter § 39 c.

Arve Kambe (H) [12:09:44]: På vegne av Høyre og Fremskrittspartiet anbefaler jeg partigruppene å stemme mot forslaget. Det er rett og slett fordi vi ikke anser det som en hastesak. Det var en relativt åpenbar sak i forbindelse med budsjettet. Det fikk en hel side, side 15, i budsjettproposisjonen som fikk en ganske bred tilslutning i komiteen. Jeg siterer fra komiteens flertallsmerknader:

«Komiteen viser til at regjeringen fra og med budsjettåret 2016 har lagt opp til en ny praksis, der anslått effekt av kommende års regulering av folketrygdens grunnbeløp budsjetteres på de relevante kapitlene på Arbeids- og sosialdepartementets budsjett, i stedet for på kap. 2309 Tilfeldige utgifter under Finansdepartementet.»

«Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre» – jeg vil anta også Kristelig Folkeparti, siden Kristelig Folkeparti ikke sitter i komiteen – «merker seg at ny budsjettrutine ikke påvirker gjennomføringen av trygdeoppgjøret.»

Gjennomføringen av trygdeoppgjøret fungerte etter intensjonen i forrige prosess.

Saken ble også omtalt i arbeids- og sosialkomiteens budsjetthøring og i mindretallsmerknader. (Presidenten klubber.) Så det er egentlig ikke noe grunnlag for å ha en hastebehandling av denne saken. Saken ligger i revidert budsjett, og det er vår anbefaling at saken sendes til komiteen på vanlig måte, som presidentskapet har innstilt på. (Presidenten klubber.)

Presidenten: Presidenten vil ikke tillate noe debatt i denne saken, men partiene får lov til å legge fram forslagene sine. – Da har vi notert det.

Ola Elvestuen (V) [12:11:29]: Venstre står fortsatt bak merknaden, og det påvirker ikke gjennomføringen av trygdeoppgjøret, men når SV opprettholder sitt forslag, vil jeg likevel anbefale Venstre å stemme for at den behandles etter § 39 c.

Hans Olav Syversen (KrF) [12:11:58]: Vi anser det slik at ved å sende saken til komité vil man allikevel ha tid til å behandle saken og realitetene i den og så innpasse det resultatet man måtte komme til, i øvrige saker som kan berøre trygdeoppgjøret, f.eks. revidert budsjett. Vi stemmer for en ordinær behandling, og så tar vi selve realiteten opp til vurdering når komiteen har avgitt sin innstilling til Stortinget. Vi sitter som kjent ikke i komiteen, men vi anbefaler på dette grunnlag at den går til ordinær komitébehandling.

Per Olaf Lundteigen (Sp) [12:12:54]: På vegne av Senterpartiet vil jeg tilrå forslaget fra representanten Bergstø. Det framgår av flertallsmerknaden i arbeids- og sosialkomiteens innstilling at budsjettrutinene ikke skulle påvirke gjennomføringen av trygdeoppgjøret. Det er et faktum at det blir gjort, og derfor er det helt logisk at vi støtter forslaget fra SV.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet, og det voteres over behandlingsmåten for representantforslag Dokument 8:96.

Presidentens forslag er å sende saken til arbeids- og sosialkomiteen, mens Sosialistisk Venstreparti har foreslått at saken behandles etter forretningsordenens § 39 annet ledd bokstav c), dvs. at saken ligger ute i minst én dag og deretter føres opp på dagsordenen til behandling.

Vi går da til votering.

Voteringstavlene viste at ved alternativ votering mellom presidentens forslag og forslaget fra Sosialistisk Venstreparti var det avgitt 56 stemmer for presidentens forslag og 49 stemmer for Sosialistisk Venstrepartis forslag.

(Voteringsutskrift kl. 12.14.20)

Tove Karoline Knutsen (A) (fra salen): Kan presidenten referere de partiene som skal stemme for, og de som skal stemme imot?

Presidenten: Det var 56 representanter som stemte for å sende saken til komitébehandling, og 49 representanter som stemte for Sosialistisk Venstrepartis forslag.

Betyr det at det er mange som ikke vet hva de skulle stemme på?

– Da tar vi voteringen en gang til.

Votering:Ved alternativ votering mellom presidentens forslag om å sende saken til arbeids- og sosialkomiteen og forslaget fra Sosialistisk Venstreparti om å behandle saken etter forretningsordenens § 39 annet ledd bokstav c) ble presidentens forslag bifalt med 55 mot 50 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 12.15.55)

Videre ble referert:

  • 4.(321)

    Samtykke til 1) godtakelse av forordning (EU) nr. 515/2014 om opprettelse av ordningen for økonomisk støtte til ytre grenser og visum og forordning (EU) nr. 514/2014 om fastlegging av alminnelige bestemmelser m.m. (videreutvikling av Schengen-regelverket), 2) inngåelse av avtale mellom Norge og EU om tilleggsregler med hensyn til ordningen for økonomisk støtte til ytre grenser og visum, som en del av Det indre sikkerhetsfondet for perioden 2014 til 2020 (Prop. 132 S (2015–2016))

    Enst.: Sendes justiskomiteen, som forelegger sitt utkast til innstilling for utenriks- og forsvarskomiteen til uttalelse før innstilling avgis.

  • 5.(322)

    Sammenslåing av Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag fylker til Trøndelag fylke og endringer i lov om forandring av rikets inndelingsnavn (Prop. 130 LS (2015–2016))

    Enst.: Sendes kommunal- og forvaltningskomiteen.