Stortinget - Møte tirsdag den 31. januar 2017

Dato: 31.01.2017
President: Olemic Thommessen

Innhold

Voteringer

Votering

Etter at det var ringt til votering, uttalte

presidenten: Stortinget er da klar til å gå til votering over sakene på dagens kart.

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram i alt syv forslag. Det er

  • forslagene nr. 1–5, fra Marit Arnstad på vegne av Senterpartiet

  • forslagene nr. 6 og 7, fra Jan-Henrik Fredriksen på vegne Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti

Det voteres over forslagene nr. 1–5, fra Senterpartiet.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber regjeringen om å vurdere Klima- og miljødepartementets klagevedtak av 20. desember 2016 på nytt, slik at Stortingets vedtak av 6. juni 2016 blir gjennomført.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber regjeringen gjøre de nødvendige endringer slik at naturmangfoldloven § 18 i hele sin bredde kommer til anvendelse i vurderingen av spørsmålet om lisensjakt på ulv. Stortinget legger særlig vekt på at kriteriene b og c skal inkluderes i vurderingen og at målet er at Stortingets vedtak 769 i forbindelse med Innst. 330 S (2015-2016) skal effektueres.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber regjeringen endre rovviltforskriften § 3 med kommentarer, slik at den blir i samsvar med Stortingets vedtak.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber regjeringen åpne for bruk av løs på drevet, halsende hund under årets lisensjakt på ulv.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber regjeringen i beitesesongen innføre fellingstillatelse på ulv i prioriterte beiteområder uten forutgående søknad. Fylkesmannen varsles før slik jakt iverksettes.»

Votering:

Forslagene fra Senterpartiet ble med 93 mot 6 stemmer ikke bifalt.

(Voteringsutskrift kl. 18.28.03)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 6, fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen så snart som mulig, og senest innen 10. mars. d.å., fremme en sak om hvordan forvaltningen av ulv, herunder adgangen til lisensjakt, kan gjennomføres i samsvar med Stortingets vedtak i Innst. 330 S (2015–2016), gjeldende lovverk og internasjonale konvensjoner. Stortinget ber regjeringen i denne saken om å se hvordan naturmangfoldloven § 18 første ledd bokstav b hvor det tillates uttak av vilt, herunder rovvilt «[…] for å avverge skade på avling, husdyr, tamrein, skog, fisk, vann eller annen eiendom» og bokstav c hvor det tillates uttak «[…] ut i fra allmenne helse- og sikkerhetshensyn eller andre offentlige interesser av vesentlig betydning» kan tillegges vesentlig vekt i vedtak om lisensfelling av ulv. Det forutsettes at det åpnes for lisensfelling av ulv utover det antallet som allerede er bestemt for inneværende år, dersom ny informasjon om skadepotensialet, eller annen vesentlig informasjon gjør dette mulig innenfor rammene av gjeldende lovverk.»

Votering:

Forslaget fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti ble bifalt med 81 mot 15 stemmer.

(Voteringsutskrift kl. 18.28.20)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 7, fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen om å endre Forskrift om forvaltning av rovvilt (FOR-2005-03-18-242) slik at denne er tilpasset Stortingets vedtak i Innst. 330 S (2015–2016). Stortinget ber regjeringen om spesielt å gjennomgå omtalen av naturmangfoldloven i kommentarene til forskriften for å sikre at disse er i tråd med intensjonene i Innst. 330 S (2015–2016).»

Senterpartiet har varslet subsidiær støtte til forslaget.

Votering:

Forslaget fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti ble bifalt med 91 mot 9 stemmer.

(Voteringsutskrift kl. 18.28.39)

Presidenten: Presidenten vil foreslå at klima- og miljøministerens redegjørelse om forvaltning av ulv i Stortingets møte 17. januar 2017 vedlegges protokollen. – Det anses vedtatt.

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten er det satt fram i alt 13 forslag. Det er

  • forslagene nr. 1–3, fra Knut Storberget på vegne av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 4, fra Knut Storberget på vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 5, fra Geir Pollestad på vegne av Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 6, fra Geir Pollestad på vegne av Senterpartiet

  • forslagene nr. 7–9, fra Torgeir Knag Fylkesnes på vegne av Sosialistisk Venstreparti

  • forslagene nr. 10–13, fra Rasmus Hansson på vegne av Miljøpartiet De Grønne

Det voteres over forslagene nr. 10–13, fra Miljøpartiet De Grønne.

Forslag nr. 10. lyder:

«Stortinget ber regjeringen etablere et permanent råd der skog- og trenæringen og myndighetene kan møtes for sammen å utvikle næringen videre og sikre at målet om 10 pst. vern av skogen skjer innen 2027 som en andel av den produktive skogen.»

Forslag nr. 11 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sikre at alle gjenværende kystregnskog i Norge vernes og at dette leges inn som en føring i Nasjonal transportplan.»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber regjeringen vurdere følgende konkrete grep i strategiene som skal fremmes i løpet av 2017 for å stimulere etterspørselen etter grønne trebaserte produkter og en helhetlig og styrket satsning på forskning, utvikling og innovasjon i skog- og trenæringen:

  • Sette måltall for veksten i en bærekraftig skognæring og treforedlingsindustrien og måltall for bruken av trevirke i norsk byggebransje.

  • Øke konkurransekraften for tre som byggemateriale gjennom krav til livsløpsanalyser i teknisk forskrift i byggesektoren og prioritering av tre i offentlige bygg og anlegg.

  • Sette måltall for bruk av tre som byggemateriale i det nye regjeringskvartalet og nye NTNU.

  • Inkludere i strategien måltall og virkemidler for å oppfylle vedtaket om at tre som byggemateriale i større grad blir brukt ved offentlige innkjøp.

  • Videreutvikle norsk treforedlingsindustri gjennom å stimulere til spesialisering og innovasjon.

  • Styrke forskning og produktutvikling for høyteknologisk utnyttelse av treråstoffer til erstatning for produkter med stort økologisk fotavtrykk som for eksempel er basert på petroleum eller stor bruk av landbruksarealer eller ferskvann.

  • Utvikle en programmessig satsning på bioraffinering av de ulike fraksjonene fra biologiske ressurser i skog.

  • Etablere en egen næringsstrategi med måltall for norsk industrialisering av bærekraftig biodrivstoff basert på norsk skogvirke, som vil produsere en betydelig andel det volumet som trengs for å nå de vedtatte omsetningskravene for veitransport, og utvikle biodrivstoff for sjøfart og luftfart.

  • Innføre måltall for innfasing av bærekraftig biodrivstoff i norsk skipsfart og luftfart.

  • Etablere karbonfangst- og lagringsprosjekter for industri med kraft/varmeproduksjon basert på bioenergi og biokarbon som reduksjonsmiddel.»

Forslag nr. 13 lyder:

«Stortinget ber regjeringen på et reelt faglig og økosystembasert grunnlag sørge for bærekraftig bruk av 90 pst. av den produktive skogen i Norge og vern av den resterende skogen i Norge og vern av den resterende skogen for å ivareta naturmangfoldet for fremtiden. I dette arbeidet skal blant annet følgende gjennomføres og legges til grunn:

  • Intensivere kartleggingen av arter, vegetasjonstyper og økosystemer i norske skoger.

  • Øke kunnskapen om de biologiske ressursenes bestanddeler og deres anvendelsesområde gjennom økt bioprospektering av biologiske ressurser fra skog.

  • Skjerpe kravene til bærekraftig skogsdrift og gi sterkere insentiver til skogeiere som ønsker å gå over til en mer skånsom skogsdrift hvor hensynet til miljøet ivaretas.

  • Forlenge trærnes levetid gjennom å øke rotasjonstid i skogbruket for i større grad ta vare på biologisk mangfold og øke karbonlagringen i skog.

  • Etablere et program for restaurering og reetablering av naturskog i Norge.

  • Trappe opp arbeidet med kartlegging av norsk skogsnatur, og bidra til å fullføre et økologisk grunnkart for Norge innen ti år.

  • Stanse hogst av de gjenværende områdene med gammelskog i Norge.

  • Stanse miljøskadelige subsidier som bidrar til hogst av gammelskog eller inngrep i urørt natur.

  • Ikke åpne for planting på nye arealer, tettere planting, planteforedling og mer gjødsling som kan ha negative effekter på naturmangfoldet og for det naturlige genetiske mangfoldet hos «villgran».

  • Legge til grunn for målet om 10 pst. vern av den produktive skogen, at i dag er 4,2 pst. av det totale skogarealet vernet, slik det står i Meld. St. 6 (2016–2017). I skogvernsammenheng skal kun områder med skog i naturreservater og landskapsvernområder som er vernet mot hogst regne med.

  • Legge til grunn at MiS-figurer, uproduktive, ikke-drivverdige arealer skal kunne inkluderes i andelen som rapporteres som vernet i fremtiden til Biomangfoldkonvensjonen (Aichi-mål 11, der målet er 17 pst. vern), men ikke når man skal nå målet om 10 pst. vern i Norge.»

Sosialistisk Venstreparti har varslet støtte til forslagene.

Votering:

Forslagene fra Miljøpartiet De Grønne ble med 96 mot 4 stemmer ikke bifalt.

(Voteringsutskrift kl. 18.29.34)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 8, fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen vurdere bruk av tre som byggemateriale i det nye regjeringskvartalet.»

Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslaget.

Votering:

Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble med 90 mot 10 stemmer ikke bifalt

(Voteringsutskrift kl. 18.29.51)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 7 og 9, fra Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber regjeringen avvikle ordningen med tilskudd til gjødsling av skog.»

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake i revidert nasjonalbudsjett for 2017 med en opptrappingsplan som gir et omsetningskrav for bærekraftig bio-drivstoff på 20 pst. i 2020, og en videre opptrapping frem mot 2030.»

Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslagene.

Votering:

Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti ble med 96 mot 4 stemmer ikke bifalt.

(Voteringsutskrift kl. 18.30.06)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 6, fra Senterpartiet.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen ikke lenger legge til grunn et mål om 10 pst. vern av skogen.»

Votering:

Forslaget fra Senterpartiet ble med 92 mot 7 stemmer ikke bifalt.

(Voteringsutskrift kl. 18.30.20)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 5, fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen utrede og etablere et statlig investeringsfond for grønt karbon.»

Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslaget.

Votering:

Forslaget fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 90 mot 10 stemmer ikke bifalt.

(Voteringsutskrift kl. 18.30.35)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 4, fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen stanse det pågående arronderingssalget av Statskog.»

Votering:

Forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 67 mot 33 stemmer ikke bifalt.

(Voteringsutskrift kl. 18.30.50)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 1–3, fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber regjeringen utarbeide en nasjonal tømmertransportplan for hvilke investeringer som er nødvendige for å sikre effektiv transport på sjø, jernbane og vei.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber regjeringen etablere et permanent råd der skog- og trenæringen og myndighetene kan møtes for sammen å utvikle næringen videre.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber regjeringen legge frem en plan for krav om biodrivstoff og delkrav om avansert biodrivstoff frem til 2030 i revidert nasjonalbudsjett 2017.»

Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslagene nr. 1 og 3 og subsidiær støtte til forslag nr. 2.

Votering:

Forslagene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 57 mot 43 stemmer ikke bifalt.

(Voteringsutskrift kl. 18.31.12)

Komiteen hadde innstilt til Stortinget å gjøre slikt

vedtak:
I

Stortinget ber regjeringen sørge for at relevant offentlig geografisk miljø- og ressursinformasjon gjøres tilgjengelig og oppdateres, og rapportere tilbake om dette arbeidet i statsbudsjettet for 2018. Stortinget ber videre regjeringen legge til rette for at Skogportalen i NIBIO gir oppdatert og relevant miljøinformasjon til skogbruket.

II

Stortinget ber regjeringen gjennomføre en prøveordning med kjøretøy med totalvekt opp til 74 tonn.

III

Stortinget ber regjeringen utarbeide en strategi som stimulerer etterspørselen etter grønne trebaserte produkter, og komme tilbake med denne i løpet av 2017.

IV

Stortinget ber regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2018 legge frem et forslag til en skattekredittordning for skogeiere som investerer i skogsindustri.

V

Stortinget ber regjeringen sørge for at tre som byggemateriale i større grad blir brukt ved offentlige innkjøp.

VI

Stortinget ber regjeringen om å utarbeide en strategi for en helhetlig og styrket satsning på forskning, utvikling og innovasjon i skog- og trenæringen.

VII

Stortinget ber regjeringen arbeide for tilstrekkelige beredskapsplaner i skogbruket, i samarbeid med relevante organisasjoner og skogeiere.

VIII

Meld. St. 6 (2016–2017) – om Verdier i vekst Konkurransedyktig skog- og trenæring – vedlegges protokollen.

Presidenten: Det voteres over innstillingens forslag til III, V og VI.

Høyre og Fremskrittspartiet har varslet at de vil stemme imot.

Votering:

Komiteens innstilling ble bifalt med 53 mot 47 stemmer.

(Voteringsutskrift kl. 18.31.37)

Presidenten: Det voteres over innstillingens forslag til II.

Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne har varslet at de vil stemme imot.

Votering:

Komiteens innstilling ble bifalt med 90 mot 4 stemmer.

(Voteringsutskrift kl. 18.31.53)

Presidenten: Det voteres over innstillingens forslag til IV.

Sosialistisk Venstreparti har varslet at de vil stemme imot.

Votering:

Komiteens innstilling ble bifalt med 90 mot 3 stemmer.

(Voteringsutskrift kl. 18.32.09)

Presidenten: Det voteres over innstillingens forslag til I, VII og VIII.

Votering:

Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Under debatten er det satt fram to forslag, forslagene nr. 1 og 2, fra Laila Davidsen på vegne av Høyre og Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber regjeringa presentera ein opptrappingsmodell for aktivitetskravet slik at ein i løpet av tre år set taket til 300 000 kroner. Endringa bør gjerast gjeldande frå 2017.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber regjeringa endra vilkåra for å kunna delta i open gruppe i kystfartøygruppa sin fangst av kongekrabbe innanfor kvoteregulert område, slik at òg fartøy som er registrerte i resten av Finnmark kan medverke på same vilkår som fartøy frå Aust-Finnmark.»

Votering:

Forslagene fra Høyre og Fremskrittspartiet ble med 52 mot 47 stemmer ikke bifalt.

(Voteringsutskrift kl. 18.32.45)

Komiteen hadde innstilt til Stortinget å gjøre slikt

vedtak:
I

Stortinget ber regjeringa gje fiskarane i Måsøy full adgang til fisket etter kongekrabbe frå og med kvoteåret 2017.

II

Stortinget ber regjeringa komme attende til Stortinget med ei sak vedrørande konsekvensar av endring i aktivitetskravet og eventuell utviding av adgangen til kongekrabbefiske.

Votering:

Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.

Videre var innstilt:

III

Dokument 8:7 S (2016–2017) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Frank Bakke-Jensen og Oskar J. Grimstad om å utvide områdeadgangen i det kvoteregulerte fisket etter kongekrabbe – vert å leggje ved møteboka.

Votering:

Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.

Votering i sak nr. 4

Presidenten: Under debatten er det satt fram i alt seks forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Kåre Simensen på vegne av Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti

  • forslagene nr. 2–5, fra Trine Skei Grande på vegne av Venstre og Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 6, fra Trine Skei Grande på vegne av Venstre

Det voteres over forslag nr. 6, fra Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen vurdere spørsmålet om tilslutning til klageordningen til barnekonvensjonen på ny og komme tilbake til Stortinget med et forslag som inkluderer en bredere utredning av hensynet til barnets beste.»

Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslaget.

Votering:

Forslaget fra Venstre ble med 94 mot 6 stemmer ikke bifalt.

(Voteringsutskrift kl. 18.33.56)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 2–5 fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme et forslag om ratifikasjon av tilleggsprotokollen til FNs barnekonvensjon.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme et forslag om ratifikasjon av tilleggsprotokollen til FNs konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om ratifikasjon av tilleggsprotokollen til FNs konvensjon om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber regjeringen utrede og fremme forslag om opprettelse av en nasjonal klageordning for barn. Klageordningen skal være lett tilgjengelig for barn, og det skal være mulig å klage inn brudd på både norsk lov og barnekonvensjonen.»

Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslagene.

Votering:

Forslagene fra Venstre og Sosialistisk Venstreparti ble med 91 mot 9 stemmer ikke bifalt.

(Voteringsutskrift kl. 18.34.12)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 1, fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen komme med en ny utredning av hvorvidt Norge bør ratifisere tilleggsprotokollen av barnekonvensjonen så snart komiteen har behandlet et antall saker som gjør det mulig å vurdere deres praksis.»

Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslaget.

Votering:

Forslaget fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti ble med 57 mot 42 stemmer ikke bifalt.

(Voteringsutskrift kl. 18.34.28)

Komiteen hadde innstilt til Stortinget å gjøre slikt

vedtak:

Meld. St. 39 (2015–2016) – Individklageordningene til FNs konvensjoner om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter, barnets rettigheter og rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne – vedlegges protokollen.

Votering:

Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt

Presidenten: I sak nr. 5 foreligger det ikke noe voteringstema.

Votering i sakene nr. 6 og 7

Presidenten: Når det gjelder sakene nr. 6 og 7, er de andre gangs behandling av lovsaker og gjelder lovvedtakene 49 og 50.

Det foreligger ingen forslag til anmerkning. Stortingets lovvedtak er dermed bifalt ved andre gangs behandling og blir å sende Kongen i overensstemmelse med Grunnloven.