Stortinget - Møte tirsdag den 31. mai 2022

Dato: 31.05.2022
President: Morten Wold
Dokumenter: (Innst. 347 L (2021–2022), jf. Prop. 65 L (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 4 [12:20:39]

Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om Endringar i gravplassloven (teieplikt og arkiv m.m.) (Innst. 347 L (2021–2022), jf. Prop. 65 L (2021–2022))

Talere

Ragnhild Male Hartviksen (A) [] (ordfører for saken): Som saksordfører for denne saken vil jeg først benytte anledningen til å takke for en god behandling i komiteen.

Jeg vil på vegne av komiteen kort redegjøre for saken. Komiteen viser til at Stortinget i 2020, i forbindelse med at trossamfunnsloven ble vedtatt, stadfestet at Den norske kirke skulle være gravplassmyndighet. De foreslåtte endringene i gravplassloven ivaretar viktige hensyn og innebærer at visse offentligrettslige regler fortsatt skal gjelde for de kirkelige fellesrådene i deres rolle som gravplassmyndighet. Dette gjelder i hovedsak fire endringer.

Først: Lovforslaget innebærer at arkivloven skal gjelde for gravplassmyndigheten og krematoriene, slik at en viderefører det som gjaldt under kirkeloven. Dette lovforslaget vil bl.a. sikre at kart over gravplasser samt registre over graver og kremasjoner ivaretas uavhengig av hvilket organ som utfører oppgaven.

For det andre: Lovforslaget innebærer at de ansatte som løser oppgaver etter gravplassloven, skal ha en lovfestet taushetsplikt. Tidligere var det ivaretatt ved at forvaltningsloven gjaldt for de kirkelige fellesrådene. Vi i komiteen merker oss at Kirkemøtet allerede har ivaretatt den intensjonen ved at de har vedtatt en kirkeordning som ivaretar taushetsplikten i dette.

For det tredje: Komiteen viser til at kravet om medlemskap i Den norske kirke for kirkelig ansatte ikke er videreført i trossamfunnsloven. Derfor er det etter departementets vurdering heller ikke behov for unntaket fra dette kravet i gravplassloven § 22 for ansatte med arbeidsoppgaver i tilknytning til gravplasser, gravkapell og krematorier. Komiteen støtter at denne bestemmelsen i gravplassloven oppheves.

Vi viser videre til at departementet legger til grunn at arbeid på gravplasser, gravkapell og krematorier ikke virker inn på gjennomføringen av det religiøse formålet til Den norske kirke. Vi vil påpeke at praktiseringen av gravplassloven § 22 i de kirkelige fellesrådene har vært i samsvar med likestillings- og diskrimineringsloven § 30, om forbud mot innhenting av opplysninger i ansettelsesprosesser, og at lovendringen således ikke vil medføre en endring av praksis.

Til sist: Komiteen viser også til at gjeldende gravferdslov ikke åpner for at vi kan bruke andre gravferdsformer enn kistegravlegging og kremasjon med urnenedsettelse og askespredning. Det finnes derfor heller ikke noen hjemmel i loven for forsøk med alternative gravferdsformer. Derfor endres loven nå på en sånn måte at man kan benytte ny teknologi for å bryte ned kister og kisteinnhold hvis man søker om det og prøver det ut. Derfor foreslår departementet en forskriftshjemmel om tillatelse til tidsbegrensede forsøk med teknologisk utprøving.

Vi merker oss at disse forslagene fikk tilslutning i departementets høringsrunde, og viser også til at det er behov for at vi gjør noe med dette. Tall fra SSB sier at dødstallene er forventet å stige, og vi viser også til internasjonale erfaringer der man i større grad enn oss har tatt i bruk ulik teknologi. Vi som komité vil understreke at det kun er den utpekte gravplassmyndigheten som kan søke om å utprøve ny teknologi, og at terskelen for å innvilge disse forsøkene må være høy. Vi slutter oss til at departementet kan sette vilkår og rammer for forsøket.

Komiteen har stilt seg bak og støtter alle de fire forslagene. På vegne av komiteen vil jeg takke.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 4.

Votering, se voteringskapittel