Stortinget - Møte tirsdag den 28. mars 2023

Dato: 28.03.2023
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

Formalia

President: Masud Gharahkhani

Presidenten []: Fra den møtende vararepresentanten for Nordland, Sigurd Myrvoll, foreligger søknad om fritak fra å møte i Stortinget under representanten Øystein Mathisens permisjon fra og med 28. mars og inntil videre, jf. Stortingets forretningsorden § 5 annet punktum.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  2. Andre vararepresentant for Nordland, Rune Krutå, innkalles for å møte i permisjonstiden.

Presidenten []: Fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe foreligger søknad om permisjon for representanten Jorodd Asphjell i dagene 28. og 29. mars for å delta på Nordisk råds yrkesfagskonferanse i Haparanda, Sverige.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  2. Vararepresentanten, Steinar Krogstad, innkalles for å møte i permisjonstiden.

Presidenten []: Steinar Krogstad er til stede og vil ta sete.

Statsråd Tonje Brenna overbrakte 14. kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten []: Representanten Bjørnar Moxnes vil framsette et representantforslag.

Bjørnar Moxnes (R) []: Jeg vil på vegne av representanten Marie Sneve Martinussen og meg selv legge fram et forslag om godtgjørelser for nasjonale politikere som gjør at folkevalgte ikke rykker fra folk som har valgt oss.

Presidenten []: Representanten Seher Aydar vil framsette to representantforslag.

Seher Aydar (R) []: På vegne av representantene Marie Sneve Martinussen, Mímir Kristjánsson og meg selv vil jeg fremme et forslag om å sikre tannhelserettigheter til personer med psykiske helseplager.

På vegne av representanten Hege Bae Nyholt og meg selv vil jeg fremme et forslag om å få helsepersonell med utdanning fra land utenfor EØS raskt i arbeid.

Presidenten []: Representanten Mona Fagerås vil framsette et representantforslag.

Mona Fagerås (SV) []: Jeg vil på vegne av stortingsrepresentanten Kirsti Bergstø og meg selv fremme et representantforslag om å ta vare på de veiene vi har.

Presidenten []: Representanten Sofie Marhaug vil framsette et representantforslag.

Sofie Marhaug (R) []: På vegne av representanten Tobias Drevland Lund og meg selv vil jeg fremme et representantforslag om å ta nasjonalt ansvar for å demme opp for gebyrsjokk for innbyggere som følge av EUs revidering av avløpsdirektivet og rehabilitering og utbygging i vann- og avløpssektoren.

Presidenten []: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet i dag om nødvendig fortsetter utover kl. 16.

Sakene nr. 1–4 vil bli behandlet under ett. Sakene er andre gangs behandling av lover og gjelder lovvedtakene 43 til og med 46.