Stortinget - Møte torsdag den 13. april 2023

Dato: 13.04.2023
President: Ingrid Fiskaa
Dokumenter: (Innst. 271 S (2022–2023), jf. Dokument 8:89 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 5 [11:23:44]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Mona Fagerås og Lars Haltbrekken om miljøstøtteordningen for gods på bane (Innst. 271 S (2022–2023), jf. Dokument 8:89 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske frå transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – bli gjeve høve til inntil fem replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Jone Blikra (A) [] (ordfører for saken): Først vil jeg få takke komiteen for et godt samarbeid, og jeg viser til at det i denne saken er – bortsett fra Sosialistisk Venstreparti – en samlet komité som står bak tilrådingen. Mindretallet vil selv begrunne sitt standpunkt og løfte sine forslag.

En samlet komité er opptatt av at det tilrettelegges for mer gods på bane. Dette har vært og er et tverrpolitisk ønske og har også kommet til uttrykk i inneværende Nasjonal transportplan. Det er smart å tenke tog – bare spør framtiden.

Ett eneste godstog med containere kan erstatte rundt 30 trailere på veiene. Komiteen har merket seg at statsråden i sitt svarbrev understreker at det er behov for å vurdere flere tiltak for ytterligere å tilrettelegge for mer gods på bane. Godsoverføring til bane har utviklet seg positivt de siste årene og har allerede tydeliggjort behovet for flere tiltak for ytterligere vekst. Det jobbes kontinuerlig for at stadig mer av transporten i Norge kan flyttes over fra veiene til jernbanen. Økningen på jernbanen er stor, og ikke minst viser det seg at etterspørselen er enda større. Det betinger mange ulike tiltak, som f.eks. å styrke kapasiteten på jernbanenettet, flere og lengre krysningsspor og en opprustning og effektivisering av terminalene. Ikke minst i arbeidet med ny Nasjonal transportplan vil godsoverføring til både sjø og bane ha en viktig plass.

Miljøstøtteordningen som ble innført i 2018, og som i utgangspunktet skulle være midlertidig, er forlenget ut 2023. Det er viktig å evaluere ordningen og få best mulig kunnskap om hvordan denne kan følges opp. Forslaget om hvordan ordningen skal følges opp, og evalueringen av den, blir levert Samferdselsdepartementet den 17. april, altså til mandag.

Komiteens flertall ser fram til denne evalueringen, som forhåpentligvis vil danne et godt grunnlag for tiltak som kan fremme vårt felles ønske, nemlig mer gods over på bane.

Liv Kari Eskeland (H) []: Fyrst og fremst er det ei glede å konstatera at SV grip tak i og ser verdien av den miljøstøtteordninga for jernbane som Solberg-regjeringa innførte då me sat i regjering. Me er heilt einig med SV: Dette har vore ein stor suksess. Samtidig er det sånn, som òg saksordføraren har vore inne på, at det har blitt gjeve eit oppdrag til direktoratet om å greia ut forskjellige tiltak som har betre, og best, effekt, og framlegga skal koma no 17. april. Det er berre kort tid til, og me ønskjer – til liks med departementet og fleirtalet i komiteen – å avventa dei innspela som kjem i denne utgreiinga, før me trekkjer dei endelege konklusjonane.

Samtidig har me, som SV, stor forståing for behovet for føreseielege rammer som står seg over tid. Miljøstøtteordninga var ei innretning som Solberg-regjeringa innførte, og som ein no er på veg til å fasa ut. Innretninga hadde tiltak som stod seg over tid, noko som òg er viktig, og som blir poengtert i dei høyringane som har vore. Likevel bør dette temaet vera naturleg òg som ein del av NTP-prosessen og i komande budsjettprosessar.

Me ser fram til dei innspela som kjem, og gler oss til å bidra for å få på plass dei beste faglege råda som sikrar best mogleg overføring for gods frå veg til bane. Me vil likevel minna om at det ikkje går jernbane overalt her i landet, så vegar vil også i framhaldet vera viktig, eksempelvis langs kysten vår, som Hordfast.

Erling Sande (Sp) [] (leiar i komiteen): Viss vi kan auke transporten av gods på bane, dempar vi presset på vegnettet, og dermed aukar vi trafikktryggleiken og reduserer klimagassutsleppa frå vegane våre. Difor har det over tid vore eit mål å stimulere til meir gods på bane, og det er også ein del av bakteppet for den tilskotsordninga som no er under evaluering.

Dette forholdsvis breie politiske målet er spegla av i debatten her i dag. Det er sagt mykje klokt allereie, og det har også vore ei positiv utvikling på dette området. Ein har kome nærare det målet ein har hatt.

Som fleire har nemnt, vil det vere fleire tiltak for å nå målet om meir gods på bane. Vi bruker ein forholdsvis stor del av samferdsleinvesteringane på bane allereie i dag, men det er nok rett å seie at persontransporten på bane har vore sterkt i fokus i den jernbanesatsinga vi no er inne i. Fremjinga av gods på bane vil også handle om posisjonen godstransporten har i jernbanepolitikken.

Enkelttiltak på jernbanestrukturen som fremjar godstransport, er ikkje nødvendigvis dei aller viktigaste for persontransporten på jernbane. Det kan handle om viktige tilsvingar eller om kryssingsspor på enkeltstrekningar som fremjar godstransport effektivt.

Vi må kanskje også ha ein diskusjon om godstransporten bør ha forkøyrsrett på bana i større delar av døgnet enn i dag. Det kan også vere eit tiltak for å fremje godstransport på bane. Det å bruke god ruteplanlegging for å få meir gods fram og raskare fram langs jernbanelinjene vil vere viktig for at fleire av dei som bestiller transporten, skal vurdere transport på bane som eit alternativ til veg.

Til slutt har eg lyst til å understreke poenget til representanten Eskeland. I store delar av dette landet er ikkje tog eit alternativ. Difor må ein tenkje godstransport i ein større samanheng – godskorridorar og logistikk som treffer alle delar av dette landet, der også sjø og vegtransporten speler ei viktig rolle.

Svein Harberg hadde her overtatt presidentplassen.

Mona Fagerås (SV) []: Jeg hører at flere påpeker at det ikke er over hele landet vi har jernbane. Jeg bor i Lofoten. Det er ikke en jernbane i sikte. Likevel nyter jeg godt av at f.eks. NorgesGruppen stort sett sender alle sine dagligvarer fra Oslo gjennom Sverige og til navet Narvik. Det gjør fotavtrykket etter mine dagligvarer ganske mye mindre.

Det er tverrpolitisk enighet om at mer gods må over på bane. Alle her synes vel at det er positivt at godstransporten på bane har økt de siste årene, og jeg hører mange positive ord om ordningen. Likevel er det altså bare Venstre som støtter SVs forslag om å gjøre miljøstøtteordningen mer forutsigbar.

Gods på bane gir god klimaeffekt, reduserer energibehovet og reduserer næringslivets transportkostnader. Hver lastebil med gods bort fra veiene betyr noe for klimaet og trafikksikkerheten på veiene våre.

Vi er åpenbart ikke i mål. Vi trenger ytterligere satsinger for å gjøre godstrafikk på tog mer forutsigbart for aktørene. Miljøstøtteordningen for gods på bane har vært svært vellykket og skapt vekst i godstransporten. Forutsigbare rammebetingelser er et fundament for at aktørene skal satse og investeringer kan gjennomføres.

Det er nødvendig å sikre en videreføring av miljøstøtteordningen. For å sikre en effektiv godstransport på jernbanen framover er det et betydelig investeringsbehov hos godsoperatørene. For å sikre denne forutsigbarheten for næringen må miljøstøtteordningen videreføres utover 2023 og gjøres flerårig. Ordningen i dag er avhengig av årlige bevilgninger på statsbudsjettet. Dette gjør at selskapene aldri kan være trygge på at pengene kommer neste år, og det vil gjøre det svært risikabelt å investere i nytt materiell.

Blant annet Godsalliansen er tydelig: Et vedtak om en femårig støtteordning, slik representantforslaget legger opp til, vil gi forutsigbarhet og dermed legge til rette for at godsaktørene kan investere i nytt og mer effektivt togmateriell.

Det haster med å gi forutsigbarhet og trygghet til godsselskapene, og Sverige har allerede en femårig støtteordning. Nå mener vi i SV at det er på tide at Norge får det samme.

Jeg tar dermed opp de forslagene som SV står bak.

Presidenten []: Da har representanten Mona Fagerås tatt opp de forslagene hun refererte til.

André N. Skjelstad (V) []: Flere har vært innom at det ikke er alle steder i landet det er jernbane, og det er helt korrekt. Da finsiktingen ble gjort, ga det vel forskjellige utslag, eksempelvis i min landsdel tidlig på 1900-tallet. Da satt H. K. Foosnæs mange år på Stortinget, selvfølgelig for Venstre. Det var en periode han ikke fikk, og i den perioden var det en annen Venstre-mann som var her. Han var fra Snåsa, eller fra Stod for å være helt korrekt. Da ble den såkalte Nord-Norge-banen lagt via der og ikke via Beitstad, som ikke er så langt fra undertegnede. Så ja, noen av oss er kjent med at det ikke er jernbane i hele landet.

Ellers deler vi intensjonen om mer gods på bane.

En kan selvfølgelig også se på dette med langsiktighet. Vi har runde på runde når det gjelder jernbane, gjennom en fireårssyklus. Jeg tror at det ikke blir langsiktig nok over tid. Det er ikke til å komme ifra at noen – til en viss grad også undertegnede – i sin tid var litt usikre på hvordan Nye veier ville fungere, men i ettertid tror jeg de fleste av oss mener at det har vært en suksess. Jeg tror at det er helt nødvendig at vi også evner å se på noe lignende for jernbanen, med Nye linjer. Her er det behov for alternative finansieringsmetoder og -måter også når det gjelder jernbane, for vi har i for stor grad et sville-fokus og ikke et fokus som varer over tid. Jeg tror at dette er helt nødvendig for å kunne utvikle jernbanen, som nå trenger veldig en investeringspåkosting, og ikke minst trengs det å tørre å tenke på traseer som ikke er tenkt på tidligere – eller traseer som er tenkt på tidligere, men som er vanskelige å få gjennomført ved bare å tenke i en fireårssyklus. Derfor er også dette en måte å si det på: at vi er nødt til å se litt inn i en ny tid nå.

Ellers vil Venstre subsidiært støtte forslag nr. 1, fra Sosialistisk Venstreparti. Vi deler intensjonen, vi deler utålmodigheten, men vi er også nødt til å ha noen virkemidler sånn at vi faktisk har mulighet til å tenke bredere framover.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Regjeringen ønsker å legge til rette for mer godstransport på jernbane. Gods på bane har, som flere allerede har vært inne på, hatt en positiv utvikling de siste årene, særlig markedssegmentet kombigods, som på lange strekninger konkurrerer med transport på vei. Dette segmentet hadde en vekst på 23 pst. i perioden 2019–2022. Evalueringer gjennomført av Jernbanedirektoratet viser at det er økonomisk utfordrende for aktørene å drive lønnsomt i dette transportsegmentet, og vi har derfor bedt våre fagorgan om å se på rammebetingelsene for sektoren. Miljøstøtteordningen ble etablert for å legge til rette for å overføre godstrafikk på lengre distanser fra vei til jernbane. Den ordningen gjaldt, som flere har vært inne på, i første omgang i tre år, men den har blitt forlenget til 2023.

Som det framkommer av Hurdalsplattformen, vil regjeringen bedre dagens miljøstøtteordning for godstransport på jernbane. Regjeringen styrket også ordningen i vårt tilleggsnummer til statsbudsjettet i 2022. I 2023 bevilger vi 94,9 mill. kr til ordningen. Jernbanedirektoratet er i gang med en ny evaluering av tilskuddsordningen, og Samferdselsdepartementet har bedt direktoratet om å foreslå hvordan ordningen bør følges opp etter at den løper ut i 2023.

En midlertidig forlengelse av støtteordningen er ikke nødvendigvis det eneste og beste tiltaket for å sikre lønnsomhet for gods på bane. Tiltak på infrastrukturen, som f.eks. å tilrettelegge for lengre tog, vil også være med på å redusere kostnadene for operatørene. I gjeldende Nasjonal transportplan er det prioritert å gjennomføre effektpakker på fire strekninger som er viktige for godstransporten, og disse effektpakkene vurderes videre i arbeidet med ny Nasjonal transportplan. Et annet relevant virkemiddel for å bedre rammevilkårene for gods på bane er fordelingen av kapasitet og ruteleier. Samferdselsdepartementet har også bedt Jernbanedirektoratet om å se nærmere på hvordan vi best mulig fordeler den knappe kapasiteten vi har på jernbane, mellom persontog og godstransport.

Det er viktig at vi baserer eventuelle beslutninger om å videreføre støtteordningen på et godt faglig grunnlag, og jeg ønsker derfor å avvente beslutningen til vi har mottatt og vurdert evalueringen og anbefalingen fra Jernbanedirektoratet. Jeg vil vurdere den langsiktige utviklingen av ordningen sammen med øvrige tiltak for godsnæringen i utformingen av en helhetlig strategi for utvikling av jernbanen, som vi vil presentere i neste Nasjonal transportplan.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Mona Fagerås (SV) []: Jeg er 100 pst. sikker på at evalueringen, som kommer 17. april, kommer til å være tydelig på at miljøstøtteordningen har vært svært vellykket. De som sitter tettest på, er i alle fall tydelige. I høringssvaret til rammebetingelser for gods og bane sier bl.a. CargoNet at for å sikre forutsigbarhet for næringen må den anbefalte evalueringen av miljøstøtteordningen inkludere en tydelig anbefaling for hvordan støtteordningen for 2024 og framover bør innrettes.

Når de som har skoene på, er så tydelige, hadde jeg håpet at også ministeren kunne vært tydelig. Mitt spørsmål til samferdselsministeren blir da: Har ministeren tenkt å gjøre miljøstøtteordningen mer forutsigbar?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Som jeg sa i mitt innlegg, er det nettopp det vi nå får en evaluering av. Selvfølgelig høres det fint ut at aktører er positive til ordningen, og det er ikke overraskende heller. Men vi må se det i en helhet, og som jeg også sa i mitt innlegg, er det flere elementer som påvirker muligheten for å få mer gods over på bane fra vei. Det handler særlig om utbyggingen, og det handler selvfølgelig også om ruteleier og fordeling av kapasitet. Så vi må se dette i en helhet, men det er klart at godsstøtteordningen har vært vellykket på mange vis. Det viser statistikken og tallene, så det deler jeg representantens synspunkt på.

Mona Fagerås (SV) []: Også Godsalliansen er tydelig på at denne ordningen har vært vellykket. De sier at en femårig støtteordning, slik som vi foreslår i dette representantforslaget, vil gi den forutsigbarheten og kunne legge til rette for at aktørene skal kunne investere i nytt og mer effektivt togmateriell.

Som jeg var inne på i mitt innlegg, har Sverige en femårig støtteordning. Jeg tenker at det er naturlig at vi i Norge kunne gitt den samme forutsigbarheten til våre aktører som de har i Sverige, så jeg håper virkelig at ministeren har tenkt å se på denne mulige ordningen også i Norge. Mitt spørsmål blir bare: Hva synes du om forslaget? Er det nødvendig å gi togoperatørene denne forutsigbarheten, slik at de kan investere i nytt materiell?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Jeg deler representantens syn på at det er viktig med forutsigbarhet for denne næringen. Selskapene som frakter, har behov for det for å kunne gjøre langsiktige investeringer, og derfor trenger vi å se alle rammebetingelsene for godsnæringen i sammenheng, ikke bare godsstøtteordningen, selv om den er veldig viktig. Som jeg nevnte, gjelder det både rutetilgang, kapasitetsfordeling og selvfølgelig ikke minst utbygging av infrastrukturen, som er veldig viktig for at vi skal kunne få dette til. Derfor vil jeg jobbe med å se på alt dette i sammenheng og legge fram en helhetlig strategi i NTP.

Mona Fagerås (SV) []: Du sier at dette skal komme i NTP. Men ordningen varer bare ut 2023, så det vil jo bety at togoperatørene i så fall får et usikkert år i 2024. Har ministeren tenkt på at det er en fallgruve, og at vi da risikerer at man ikke får en miljøstøtteordning for neste år?

Presidenten []: Presidenten vil påpeke at «du» ikke er en tiltaleform vi bruker i stortingssalen.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Det er selvfølgelig et viktig poeng at vi må ta stilling til hva vi gjør med godsstøtteordningen før NTP. Det jeg la fram og sa, var at vi må se i sammenheng de ulike tiltakene som kan påvirke hvordan vi utvikler godstransporten på jernbane. Men vi er i en situasjon hvor jeg har bedt om å få faglige innspill og anbefalinger, og det ville være litt uryddig av meg som statsråd å forhåndskonkludere på det, når jeg faktisk har bedt om en slik utredning. Vi vil selvfølgelig håndtere spørsmålet om miljøstøtteordning når vi får kunnskap til det.

Presidenten []: Replikkordskiftet er slutt.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 5.

Votering, se voteringskapittel