Stortinget - Møte torsdag den 20. april 2023

Dato: 20.04.2023
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

Sak nr. 14 [15:38:14]

Interpellasjon fra representanten Himanshu Gulati til kunnskapsministeren: «I 2017 ble det etablert en ny klageordning for skolemiljøsaker, der det skulle bli enklere og raskere å få hjelp. Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at det i perioden januar 2018 til desember 2022 var 3 799 saker hvor aktivitetsplikten ble brutt, og at det kun er ilagt tvangsmulkt i 10 av disse. Til tross for at man har gode virkemiddel tilgjengelig for å sørge for et trygt skolemiljø uten mobbing, fungerer det altså ikke i praksis. Hva vil statsråden gjøre for å sikre at de virkemidlene man har gjennom lovverket, faktisk blir tatt i bruk?»

Talere

Himanshu Gulati (FrP) []: Dessverre er vi fortsatt ikke i mål med kampen mot mobbing i norsk skole. Grunnen til at jeg tar opp denne interpellasjonen, er konkrete innspill fra kommunestyrerepresentant Tonje Lavik i Asker, basert på eksempler hun har fulgt opp der, som også har vært omtalt i Budstikka. Dette er bare ett av mange eksempler på kommuner som viser at ordningene vi har i dag, ikke fungerer slik de bør. Jeg tror også det gir en følelse av maktesløshet for de elevene, foreldrene og familiene det gjelder, og for så vidt også de politikerne der ute som prøver å ta opp disse sakene, når man ser at det er kommet på plass ordninger og virkemidler for kommunene som ikke tas i bruk.

Jeg har tidligere stilt statsråden skriftlig spørsmål om man har oversikt over hvor mange vedtak det er på at mobbere må bytte skoler. Da har jeg fått til svar at den oversikten har man dessverre ikke, siden det gjøres ute i kommunene. Det er et eksempel på et virkemiddel som Fremskrittspartiet var med på å styrke i forrige regjering, nemlig § 9 A i den relevante loven, som skulle gjøre det lettere å fatte vedtak mot dem som utøver mobbing, og sånn sett beskytte ofrene. Tilbakemeldingen der ute er at disse virkemidlene ofte ikke benyttes i alle de saker der de burde benyttes.

Som presidenten leste opp i interpellasjonsteksten, viser altså tall fra Utdanningsdirektoratet at det i perioden fra januar 2018 til desember 2022 var nesten 3 800 saker hvor aktivitetsplikten ble brutt, men at det er ilagt tvangsmulkt i kun ti av disse. Når vi vet hvor skadelig mobbing er for læringsmiljøet, og hvor mye det dessverre kan bidra til å ødelegge livet til dem som blir rammet av dette, er det med frustrasjon og oppgitthet man ofte stiller seg selv spørsmålet: Hvorfor brukes ikke de virkemidlene som kommuner og skoleledelse der ute har? Jeg gleder meg til å høre statsrådens tanker om dette også, slik at vi én gang for alle kan prøve å bli kvitt mobbing i norsk skole.

Statsråd Tonje Brenna []: La meg starte med å si takk for en god interpellasjon og et godt spørsmål om et veldig viktig tema.

Våre skoler skal være steder der barn og unge er trygge og lærer og utvikler seg i trygge fellesskap. Derfor har vi i utgangspunktet et veldig tydelig regelverk som stiller strenge krav til hvordan skolene skal jobbe for å sikre at elevene har det trygt og godt på skolen. Det er nulltoleranse mot mobbing i skolen, og dette er tydelig forankret i opplæringsloven og helt sentralt i skolehverdagen.

Når en elev ikke har det bra på skolen, skal skolen raskt ta tak i saken og hjelpe eleven. Opplæringsloven sier at alle som jobber i skolen, må følge med, gripe inn, varsle, undersøke og sette inn tiltak når det er mistanke om eller man kjenner til at en elev ikke har det trygt og godt på skolen. Dette er det vi kaller skolens aktivitetsplikt. Plikten til å sette inn tiltak gjelder helt til eleven har det trygt og godt på skolen igjen.

Dersom eleven og foreldrene mener at skolen ikke gjør nok for at eleven skal få det bra, kan de melde saken til statsforvalteren. Statsforvalteren skal da se på om skolen har oppfylt aktivitetsplikten sin. Hvis skolen har brutt aktivitetsplikten, vil statsforvalteren pålegge skolen å rette opp i dette innen en gitt frist ved å innføre tiltak for at eleven får det trygt og godt på skolen. Denne håndhevingsordningen er et viktig virkemiddel i loven, og den er elevenes sikkerhetsnett dersom skolen ikke setter inn tiltak raskt nok.

Dette er enormt viktig for elevene, og det er bra at ordningen er godt kjent, og at mange tar kontakt med statsforvalteren hvis de ikke får den hjelpen de trenger, fra skolen. Vi vet også at statsforvalternes involvering fører til at mange elever får det bedre, og den legger press på kommuner, fylkeskommuner og skoler, slik at flere saker løses. Statsforvalteren gjør en grundig vurdering og kan veilede og hjelpe skolene med hvordan de skal jobbe med skolemiljø, og hva de kan gjøre for at elevene skal få det bedre.

Jeg vil legge til at statsforvalteren har mulighet til å gi tvangsmulkt til kommunen eller fylkeskommunen hvis de ikke følger opp saken godt nok etter at statsforvalteren har fattet et vedtak. Tvangsmulkt er beregnet for unntakstilfellene der skolen ikke følger opp vedtaket fra statsforvalteren, og er først og fremst et egnet virkemiddel dersom kommunene ikke ønsker å etterkomme vedtaket. Dette virkemiddelet skal derfor brukes i helt spesielle tilfeller. Vanligvis er det heldigvis slik at skolen retter seg etter vedtaket fra statsforvalteren.

Jeg deler bekymringen for det høye antallet saker som meldes inn. Vi ser dessuten at statsforvalteren i mange av sakene konkluderer med at skolen ikke har jobbet godt nok. Sånn har det vært siden håndhevingsordningen ble opprettet i 2017. Dette er barn og unge som f.eks. opplever mobbing og utestenging, og at de voksne på skolen ikke i tilstrekkelig grad hjelper elevene med å få det bedre.

Vi kan ikke akseptere at så mange elever opplever at skolen ikke gjør nok for å hjelpe dem. Skolen skal være et sted der elevene opplever mestring og trivsel, og derfor er dette et tema som står høyt på min agenda. Derfor er også elevenes skolemiljø et eksempel på en del av det arbeidet som er i gang med en stortingsmelding om 5.–10. trinn. For selv om de aller fleste trives godt på skolen i Norge, ser vi noen bekymringsfulle utviklingstrekk når det gjelder både mobbetall og trivsel generelt.

Målet med meldingen er å utvikle en inkluderende skole som i større grad ivaretar og styrker elevenes motivasjon, mestring, læring og utvikling. Skoler som ikke lykkes i jobben med å skape trygge og gode skolemiljø, må få hjelp til å bli bedre. Vi har allerede mange gode kompetansetiltak som gir barnehager, skoler og eiere støtte til å bygge trygge og gode miljø og til å forebygge, avdekke og håndtere mobbing, men jeg mener vi hele tiden må være på utkikk etter hvordan vi kan bli bedre. Derfor har jeg bedt Utdanningsdirektoratet om å vurdere hva slags kompetanse skolene nå trenger for å bli enda bedre til å forebygge mobbing. Som en del av dette skal direktoratet også se på om det er noen systematikk i hvor bruddene på aktivitetsplikten er i sakene som meldes til statsforvalterne. Jeg får disse på mitt bord i løpet av våren, og vi kan da vurdere om det er behov for nye kompetansetiltak spisset mot nettopp disse områdene.

Å sikre trygge og gode skolemiljø for alle elever er et systematisk og kontinuerlig arbeid. Veldig mye handler om å forebygge. Elevene våre må trives og mestre for å lære, og det er viktig at alle gode krefter jobber sammen for å forebygge, sånn at mobbetallene kan gå ned.

Regjeringens mål er en fellesskole der alle trives og lærer og opplever mestring. Derfor er arbeidet med å skape inkluderende og trygge skolemiljø en prioritet for regjeringen. Det står øverst på min liste over viktige saker vi jobber med, både i dag og i tiden som kommer.

Himanshu Gulati (FrP) []: Jeg takker statsråden for svaret. Selv om vi kan være noe uenige om virkemidler, deler vi alle fullt ut målsettingen om å bekjempe mobbing og ta tak i disse sakene. Det er derfor også veldig viktig at vi sørger for at de rettighetene, rutinene og virkemidlene man har, ikke bare blir fine ord på et ark, men faktisk brukes.

Jeg er også enig i at for mange har de ordningene vi har laget, gjort situasjonen bedre når saker tas tak i, men altfor mange der ute opplever at sakene ikke blir tatt tak i, og at den elendigheten man lever i, som går ut over både trivsel og utvikling i tillegg til læring, får lov til å fortsette. Det er en frustrasjon mange familier der ute bærer på.

Det har vært flere saker de siste årene hvor rettsapparatet/domstolene har gått inn og ytt rettferdighet til folk som har blitt utsatt for mobbing i mange år, og som etter min mening egentlig har blitt utsatt for to typer trakassering og overgrep. Én ting er den mobbingen de har blitt utsatt for av medelever, ansatte eller hvem det måtte være som har vært med på det, men det andre er når voksne, skole og kommune ikke tar tak i det som etter min mening burde være åpenbare tilfeller av mangeårig mobbing. Målet må jo være at man ikke får en eneste sånn sak, fordi man tidlig klarer å sette en stopper for det som skjer, når sakene tas opp.

Jeg mener fortsatt det er åpenbart at kommunene ikke i stor nok grad bruker de virkemidlene de har, når man ser den store forskjellen på antall saker som meldes inn og rapporteres, og der det fattes vedtak. Det gjelder i bredden av virkemidlene, både § 9 A, som jeg snakket om tidligere, og også det selve interpellasjonen går ut på, med hensyn til virkemidler når det gjelder klageordningen.

Det som har vært en kamp over mange år, kampen mot mobbing, har etter min mening blitt enda mer komplisert når man også har fått inn dimensjonen vold i skolen. Jeg har tatt det opp flere ganger her i salen, og det er alarmerende tall. Én av fire lærere har opplevd vold og trusler i skolen, og miljøet i klasserommene mange steder i landet har blitt av en så brutal art at det også går ut over trivsel og opplæring, og det bør ses på med samme kraft som man har snakket om kampen mot mobbing i alle år. Om noe trenger vi sterkere virkemidler for å ta tak i dem som oppfører seg, både i klasserommet og på skolen, på en måte som ikke hører hjemme noe sted.

Statsråd Tonje Brenna []: Jeg vil takke for et godt innlegg fra representanten Gulati.

Et av perspektivene representanten tok opp, var et av de dilemmaene vi står i når vi diskuterer mobbing, nemlig at det kan være veldig stor avstand mellom det som er fine ord på et papir, og det som er den opplevde skolehverdagen der ute. Nettopp fordi det å ikke trives på skolen, det å føle seg utrygg, er så sammensatt og så vanskelig å beskrive og regulere, er jeg opptatt av at vi holder fast ved noe som har vært helt sentralt i måten vi har jobbet mot mobbing på i Norge, nemlig at det må løses nærmest mulig eleven.

Det er de voksne på den enkelte skole, medelevene i klassen og eleven selv som er nærmest til å vite noe om hva som utspiller seg i skolehverdagen, og dermed også nærmest til å vite hvilke behov man har for å gjøre dagene bedre. Derfor mener jeg også det er bra at både jeg og tidligere kunnskapsministre har vært opptatt av at det vi skal gjøre fra statens side, er å ha et godt lovverk. Vi skal legge til rette med støtteressurser. Vi skal yte veiledning, og vi skal komme med kompetansepåfyll når det er behov for det. Men jeg er bekymret for den diskusjonen vi med jevne mellomrom får, hvor vi diskuterer å flytte ansvaret for mobbing ut av skolen og til andre instanser. Jeg er helt overbevist om at det er de som ser barnet hver dag, som kan se barnet i øynene, som raskest kan oppdage når barnet ikke trives.

Jeg synes representanten beskriver godt hvor krevende og smertefullt det kan være for familier som opplever at de ikke blir sett og hørt, når barnet forteller om at det ikke trives eller føler seg trygg på skolen. Jeg har barn selv, og jeg kan knapt se for meg noe som kan gi en større følelse av avmakt enn først å oppleve at barnet ditt ikke trives, for så å oppleve at voksne rundt ikke tar det på alvor, og at det heller ikke løses. Derfor er jeg veldig glad for at Utdanningsdirektoratet nå gjør den store jobben med både å gå inn i de sakene som er meldt til statsforvalteren, for å se på om det finnes likhetstrekk der, og som dermed kan hjelpe oss i retning av hva vi trenger å jobbe mer med, og også komme med noen anbefalinger til meg om hva slags kompetanseheving vi trenger i skolen for å jobbe bedre mot mobbing.

Målet er at alle ungene våre skal trives i skolen. Det er et mål som er uforenlig med at noen mobbes, plages eller opplever seg utrygge på skolen, og derfor må vi jobbe med dette hver eneste dag – mye forebyggende, noe lovmessig, men også sammen med dem som jobber i skolen – for å finne ut hvordan flest mulig barn og unge kan trives.

Kari-Anne Jønnes (H) []: Det er veldig mye bra i norsk skole. Hver dag jobber mange dedikerte ansatte for at barna våre skal trives og utvikle seg både faglig og sosialt. Vi har også noen utfordringer i skolen som vi som politikere på alle nivåer må ta på høyeste alvor.

Skal alle få muligheten til å lykkes i arbeids- og samfunnslivet, er fullført og bestått videregående skole avgjørende viktig. Forutsetningen for å lykkes i videregående skole er grunnleggende ferdigheter. Skal man lære å lese, skrive og regne skikkelig, må man først føle mestring og læringsglede. Trivsel hos både elever og ansatte er helt grunnleggende for å skape kultur for læring. Alle som er opptatt av kunnskap i skolen, må derfor også være opptatt av skolemiljø og at både elever og lærere trives i skolen. Takk til representanten Gulati for å sette en viktig sak på dagsordenen.

Lovhjemler og paragrafer kan regulere mye i samfunnet vårt, men ikke løse alle utfordringer. En skole der elever og lærere trives, der det er kultur for læring, og der alle er trygge på at det er lov å både feile og lykkes, er jeg overbevist om at man først og fremst skaper gjennom godt lederskap.

En god skole med kultur for læring krever godt lederskap på alle nivåer. Kommunestyret og fylkestinget har som skoleeiere et særskilt ansvar for å bidra til godt lederskap. For å lykkes med å løse utfordringene i skolen er vi avhengig av at vi har skoleeiere som legger til rette for at skoleledere og lærere har de rammene og den oppfølgingen de trenger for å jobbe strategisk og godt med kvalitetsutvikling og et løft av elevenes resultater. Det er sentralt at skoleledere har tid og kompetanse til å lede profesjonsfellesskapet, støtte det pedagogiske utviklingsarbeidet og sikre et godt og trygt lærings- og arbeidsmiljø. Kvalitet i skolen sikres gjennom langsiktig og strategisk arbeid med tydelig forankring og felles forståelse på tvers av eiere, ledere og lærere.

Høyre mener det er avgjørende å synliggjøre skoleeierens rolle og ansvar, og at det gjennomføres tiltak for å minske forskjeller og styrke kvalitetsutviklingen gjennom profesjonelt skoleeierskap. Jeg håper statsråden i tiden som kommer, vil bidra til å få fram viktigheten av godt lederskap.

I Meld St. 21 for 2016–2017, Lærelyst – tidlig innsats og kvalitet i skolen, beskrives skoleeierrollen slik:

«Forskningen på skoleeierskap viser at kommuner som lykkes og får gode resultater, jobber på en måte som staten ikke kan regulere seg frem til. Statlige myndigheter kan legge til rette, men arbeidet må skje lokalt. Skoleeiere som lykkes, kjennetegnes av en aktiv dialog fra klasserom til kommunestyre. De kjennetegnes av politiske myndigheter med engasjement og ambisjoner for utvikling av skolen. De kjennetegnes også av en aktiv skoleadministrasjon som er et koordinerende ledd med innsikt og kompetanse. De bidrar til skoleledernes og lærernes profesjonsutvikling gjennom å delegere ansvar og sikre at alle kjenner sine ansvarsområder.»

Dette viser med all tydelighet viktigheten av ledelse på alle nivåer. Det viser også at gode resultater henger sammen med trivsel. I mitt hode betyr det at vi må legge mer vekt på ledelse på alle nivåer i skolen. Vi må fortsette å bygge laget rundt eleven, men vi må bygge laget rundt læreren og skape rom for at læreren kan ta hånd om undervisningen og få avlastning på andre områder. Likeledes må vi bygge laget rundt rektor, slik at rektor blir en synlig og tydelig pedagogisk leder på skolen og slipper å være vaktmester, helsesykepleier og verneombud i tillegg.

De som er ansvarlig for å bygge disse lagene, er skoleeierne. Vår oppgave som nasjonale politikere er å sørge for fokus på skoleeierrollen og å bidra til at alle folkevalgte blir oppmerksom på det store ansvaret det er å være skoleeier. Skoleeierrollen må tas på alvor. Folkevalgte må få kunnskap og bli stilt krav til. De må være oppmerksom på at dersom elevene ikke trives og er trygge på skolen, dersom lærerne er usikre i sin arbeidshverdag, og dersom rektor skifter lyspærer istedenfor å bidra til kultur for læring, er det faktisk deres ansvar.

Elevene våre fortjener en god og trygg skolehverdag. De er framtiden vår. Vi både ønsker og trenger at de får oppleve mestring og læringsglede i et trygt skolemiljø.

Presidenten []: Debatten i sak nr. 14 er dermed avsluttet.