Stortinget - Møte torsdag den 11. mai 2023

Dato: 11.05.2023
President: Morten Wold
Dokumenter: (Innst. 333 S (2022–2023), jf. Dokument 8:158 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 7 [15:36:39]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene André N. Skjelstad, Guri Melby og Alfred Jens Bjørlo om bedre utnyttelse av FOT-ruter (Innst. 333 S (2022–2023), jf. Dokument 8:158 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringa.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringa, og de som måtte tegne seg på talerlista utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Geir Adelsten Iversen (Sp) [] (ordfører for saken): Intensjonen med forslaget er å effektivisere FOT-rutetilbudet, slik at det reduserer reisetid og reiseutgifter for den enkelte, samt å skape insentiver for bedre klima- og miljøtilpasning av tilbudet. Komiteen merker seg også at forslagsstillerne ønsker Bardufoss lufthavn innlemmet i neste FOT-ruteavtale.

Jeg er glad for at forslagsstillerne også har skjønt viktigheten av FOT-ruter i landet. For de mange av oss som bor på steder der det ikke finnes tog, og der det går buss bare en gang iblant, er det flyet som blir det viktigste kollektivtilbudet.

Regjeringen har i stortingsmeldingen om bærekraftig og sikker luftfart trukket de lange linjene for luftfarten i Norge. Her er det fastslått at kortbanenettet er en viktig del av kollektivtilbudet, og det legges føringer for hvordan man kan ta i bruk ulike virkemidler for å få ned klimagassutslippene i sektoren, også innenfor FOT-rutene.

Nå vet vi at fasiten for neste anbud er en halvering av maksimalprisene og økt setekapasitet. Regjeringen har også lyttet til de lokale behovene. Ruteopplegget i Finnmark er i tråd med lokale ønsker, og rutene på Helgeland skal nå korrespondere med fly fra Bodø til Tromsø, slik at pasienter som skal til UNN, slipper unødig ventetid. Når det gjelder Bardufoss, har verken fylkeskommunen, Posten eller andre prioritert å få Bardufoss inn i FOT. Forsvaret kjøper allerede flere daglige avganger til Oslo, og utredningen gjort i forbindelse med anbudet har vist at denne ruten sammen ved veitransport gir tilfredsstillende tilknytning til resten av landet. Alle vil derfor oppleve et likt tilbud eller et tilbud som er bedre enn i dag. Akkurat det kommer store deler av landet til gode.

Jeg mener regjeringen allerede har gjennomført det i forslaget som kan gjennomføres. Rutetilbudet blir bedre og billigere, og det jobbes med virkemidler som skal få ned klimagassutslippene på både kort og lang sikt.

Nils Kristen Sandtrøen (A) []: Norge er et land som er godt egnet for flyvning. Flyvning egner seg for store avstander og spredt bosetting. Nå har vi fått en Arbeiderparti–Senterparti-regjering som er godt egnet for Norge. Det er helheten i vår FOT-rutepolitikk, selv om representanten Eskeland ikke er så enig i den sannheten. Det folk opplever, er at prisene vil komme til å gå ned de neste årene fordi flertallet tok et valg ved stortingsvalget om at det skal kunne gå an å jobbe og bo i hele landet. Derfor har regjeringen og statsråden lagt fram den FOT-rutepolitikken som skal gjelde de neste årene.

Det er en veldig konkret sak, og det var det vi lovte velgerne: konkrete saker som skal gjøre det lettere og rimeligere å bo rundt omkring i hele landet. Faktisk var den så konkret at partiet til representanten Eskeland, altså Høyre, mente at det var populisme at dette skulle gjennomføres i Norge. En veldig viktig avklaring som vi trenger i denne debatten, er: Dersom det en eller annen gang skulle skje at de borgerlige kommer tilbake til makten, vil de reversere det sosiale og geografiske framskrittet som denne regjeringen nå skal gjennomføre? Vil man reversere? Det trenger vi å få svar på i dag.

Vi vet at dette blir godt mottatt, fra representanten Adelsten Iversens område og helt ned til representanten Sandes rike på Vestlandet, men også inne i landet. I Fjellregionen, der jeg kommer fra, har man over flere år jobbet for å få et nattparkert fly, noe som bl.a. representanten Kirsti Leirtrø også har bidratt til over lang tid. Den typen ting teller veldig mye for folk. Da kan næringslivet og industrien ha forutsigbare reiseruter, folk kan komme seg på jobb, og man kan ha samkvem med både landet og omverdenen for øvrig.

Det er egentlig bare å si: «No livnar det i lundar.» Det er gode tider for befolkningen rundt omkring i landet når det gjelder å kunne reise til og fra jobb. Det har denne regjeringen stått for. Vi skal gjøre det ytterligere bedre de neste årene, men hovedtrekket er at FOT-rutene er et godt felt for distriktene.

Trond Helleland (H) []: 17. mai kom litt tidlig år – det var representanten Sandtrøen som beskrev egen regjerings fantastiske egenskaper. Så langt ser det ikke ut som om folket har sett det helt, men vi får se.

Dette er faktisk ikke et representantforslag fra representanten Eskeland. Det kunne ha vært det, men det er fra representanten Skjelstad og Venstre. Jeg har lyst til å takke saksordfører Geir Adelsten Iversen, som har greie på det han snakker om her. Vi har et akutt og nødvendig behov for gode flytjenester i Distrikts-Norge.

For Høyre er FOT-rutene, som kom i gang da Høyre-statsråd Håkon Kyllingmark lagde «kyllingmarkene», et livsviktig tilbud for store deler av landet. De er for Finnmark det som bussen er for Oslo – det er like viktig.

Vi synes det er mye bra i Dokument 8-forslaget fra herr Skjelstad med følge, men minner om at vi bare for et par uker siden behandlet luftfartsmeldingen, der hele strategien knyttet til både FOT-ruter og luftfarten i Norge ble behandlet. Derfor ønsker vi ikke å støtte forslaget nå, men viser heller til de merknadene vi har i forbindelse med luftfartsmeldingen. Det samme gjelder da Bardufoss. Det er et typisk spørsmål som departementet må ta stilling til.

Jeg ser også til litt forbauselse at representanten Adelsten Iversen bruker hensynet til EØS- avtalen som et viktig punkt for ikke nødvendigvis å gi Bardufoss den statusen Skjelstad ønsker. Det er interessant at EØS-argumentet brukes av Senterpartiet i denne saken, for å si at det ikke nødvendigvis blir noen FOT-ruter til Bardufoss, men det vises også til andre argumenter.

Vi stemmer som sagt imot og er opptatt av at det står nattparkert fly på flyplassen i Røros. Jeg er vel den eneste representanten som kommer fra et fylke uten en eneste Avinor-flyplass, og dermed er jeg vel habil til å si at forslaget fra Venstre er godt, men det hadde passet bedre inn under behandlingen av luftfartsmeldingen.

Mona Fagerås (SV) []: Norge er et geografisk langstrakt land med mye bosetting. Selv kommer jeg fra «den ytterste, nakne øy», og flyplassen er hjertet på øya. Det hadde man vel ikke trodd at en SV-er skulle si fra landets fremste talerstol.

Det at landet vårt er så langstrakt, er hovedgrunnen til at vi er avhengige av at staten kompletterer flytilbudet der de kommersielle aktørene ikke vil gjøre jobben. Dette skjer gjennom forpliktelser til offentlig tjenesteytelse, og det stilles krav til billettpris, kapasitet, frekvens, ruteføring osv.

Vi i SV er enige med forslagsstillerne fra Venstre i at vi må opprettholde og forbedre flytilbudet i distriktene våre, samtidig som det bør vurderes hvordan man kan sikre ikke-kommersielle ruter med lavere priser enn i dag og gjennom offentlige innkjøp der det ikke finnes alternativer til fly. Vi er også enig med forslagsstillerne i at vi trenger en rask innføring av nullutslippsfly slik at økt rutefrekvens ikke medfører utslippsøkning.

Så beklager jeg til forslagsstillerne at vi ved avgivelse ikke var våkne nok og ikke helt påkoblet, men det er heldigvis ikke for sent å rette opp i feilen: SV kommer til å støtte Venstres forslag nr. 1, 3 og 4 i denne saken – og jeg melder det herved inn.

André N. Skjelstad (V) []: Mange har villet diskutere noe annet enn det denne saken handler om. Dette handler om der man ikke har en FOT-rute i dag, og det stedet som er mest aktualisert her, er Bardufoss.

Det er noe som er litt spesielt, spesielt fra det partiet som fortjenestefullt har vært med på å få ned prisene – som er bra – på det eksisterende FOT-rutetilbudet i dag. En kan også gjerne vise til at en har fått et fly stående på Røros, og selv har jeg flere flyplasser i min region og er godt fornøyd med det, men i en større sammenheng handler dette også om den totale beredskapen. Det er en klar over når en vet hva hele Bardufoss-omlandet handler om. Det er tross alt et stort omland i Midt-Troms som er et kjerneområde for Forsvaret, med både Hærens og Brigade Nords ledelse lokalisert til Bardufoss. Luftforsvarets flygeskole og UiT Norges arktiske universitet benytter Bardufoss som campus for landets eneste offentlige pilotutdanning. I tillegg har den videregående skolen landslinje for flyfag.

Da er det ganske spesielt når Senterpartiet er her oppe og argumenterer for at det ikke er naturlig å se på dette som et FOT-rutetilbud. Prisene som gjelder for det området, er i hvert fall ganske høye og vesentlige. Skal vi kunne rekruttere folk til Forsvaret, ikke minst, er det noen paradokser med argumentasjonen til saksordføreren i denne saken – veldig mange paradokser. De blir ikke noe mindre selv om man føler det. Jeg har flydd mye i Finnmark, der representanten Adelsten Iversen er lokalisert, så jeg kjenner godt til både det området, resten av Nord-Norge og ikke minst Vestlandet – men det er noen paradokser her, i den verden vi lever i. Den store hubben for Forsvaret ligger i indre Troms. Vi skal rekruttere folk til stillinger der, men det synes ikke Senterpartiet, som også har forsvarsministeren, å klare å se. Det reiser noen spørsmål om hvordan en kan være så kategorisk i denne saken.

Jeg tar opp de fire forslagene.

Presidenten []: Representanten André N. Skjelstad har tatt opp de forslagene han viste til.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Representantforslaget tar opp noe som mange i vårt langstrakte land er opptatt av. Flytilbudet er viktig for å sikre befolkningen i hele landet tilgang til helsetjenester, utdanning og andre offentlige tjenester, effektive arbeidsreiser, privatreiser innenlands og utenlands, muligheter for næringsutvikling, og for frakt av post og tidskritiske varer.

Som flere har vært inne på, la regjeringen den 27. januar i år fram en samlet nasjonal luftfartsstrategi, som er behandlet i Stortinget. Strategien er organisert rundt fire hovedområder: klima og miljø, økonomi, geografi og sosiale forhold, der fellesnevneren er bærekraft.

Geografisk bærekraft, som er mest relevant med tanke på rutestrukturen på FOT-rutene, er i meldingen definert som at befolkning og næringsliv i hele landet har god tilgjengelighet til lufthavner med tilstrekkelig rutetilbud til en overkommelig pris. Våre viktigste virkemidler for å ivareta og styrke den geografiske bærekraften i luftfarten vil fortsatt være å opprettholde et statlig desentralisert lufthavnnett med mange små lokale lufthavner, kombinert med offentlig kjøp av flyrutetjenester til og fra lokale lufthavner der det er behov for dette. Over 90 pst. av befolkningen har tilgang til en lufthavn innenfor 90 minutters kjøretid. Det samlede flyrutetilbudet i Norge sørger på denne måten for at alle deler av landet har effektive reisemuligheter til sykehus og andre offentlige tjenester, regionale sentra, hovedstaden og utlandet.

Regjeringen har i Hurdalsplattformen satt seg et mål om å sikre lavere priser og flere avganger på kortbanenettet. Målet er en halvering av prisene på FOT-rutene, og dette er regjeringen på god vei til å følge opp. Regjeringen varslet den 15. mars 2023, altså i år, at nivået på maksimalprisene, full fleksibilitet én vei, skal halveres på FOT-rutene fra oppstart av neste avtaleperiode, dvs. 1. april 2024, for ruter betjent med fly og 1. august 2024 for helikopterruten Værøy–Bodø. Dette vil redusere avstandskostnadene for både innbyggere og næringsliv. Konkurransen er nå lyst ut, og for å ta hensyn til mulig vekst i etterspørselen er setekapasitetskravene økt på en del av rutene. I forarbeidene til konkurranseutlysningen er det gjennomført utredninger og høringer.

Sett i lys av regionale prioriteringer, den eksisterende transportstandarden i Bardufoss-regionen og den allerede betydelige satsingen vi legger opp til på FOT-rutene i 2024, vil jeg ikke tilrå at det etableres FOT-ruter til og fra Bardufoss nå.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Liv Kari Eskeland (H) []: Representanten Sandtrøen tok munnen full her og var veldig høg og mørk på talarstolen, så eg kunne rett og slett ikkje la vera å ta nokon replikkar. No kan statsråden følgja opp Sandtrøens ord med å koma med ein liten refleksjon om ei anna rute som me har teke opp i skriftleg spørsmål ein del gonger, og det gjeld flyruta på Stord. Ho er no etter gjentekne påtrykk komen inn i FOT-rutesystemet frå 1. april 2024, men kan statsråden seia: Kva skjer i perioden frå no og fram til 1. april 2024, når DAT seier at dei ikkje kan fly på kommersielle vilkår?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Jeg er jo høy, jeg også, men ikke fullt så mørk lenger.

Vi har heldigvis fått på plass ruten til Stord i det kommende anbudet, men det er ikke nå prioritert fra regjeringens side med noe ekstraordinært knyttet til eksisterende rutetilbud. Det vil være opp til – jeg holdt på å si – markedet hvorvidt de vil betjene ruten fram til vi får den inn i FOT. Jeg håper jo at det blir et fortsatt tilbud. Det kan jeg selvfølgelig ikke garantere, men det er selvfølgelig ønskelig at det skjer.

Liv Kari Eskeland (H) []: Me deler sjølvsagt det ønsket, men per i dag ser det litt mørkt ut. Frå 31. mai har me ikkje garanterte flyruter på flyplassen, og det betyr at det kan verta permitteringar, det kan verta oppseiingar, og ein må starta opp igjen med eit nytt kundegrunnlag frå 1. april. Ergo vil dette verta eit ganske dyrt anbod for staten å lysa ut.

Ser ikkje statsråden at det hadde vore ønskeleg å ha ein kontinuitet i den flyruta på Stord?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Det er ikke vanskelig å være enig i at det ville ha vært ideelt, men regjeringen må hele tiden prioritere pengebruken sin, og vi har ikke funnet rom for å kunne gjøre noe med det akkurat nå.

Liv Kari Eskeland (H) []: Nei, men det som skjer, er at med ein mindre sum no kunne ein ha sørgt for at ein hadde kontinuitet, ein hadde greidd å oppretthalda kundegrunnlaget, og det anbodet som ein då fekk inn, ville bli billigare enn det vert dersom ein no får ein stopp i rutetilbodet.

Er det gjort nokon samfunnsmessige vurderingar og utrekningar om det?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Jeg vil da, i likhet med Sandtrøen, glede meg over at vi faktisk har fått det inn til FOT-ruteanbud, og at det kommer til å bli et tilbud fra og med april 2024. Det er viktig, det er det aller viktigste. Da har man langsiktighet knyttet til det.

Akkurat i det korte bildet kan vi likevel ikke fra regjeringens side garantere noe, men jeg håper selvfølgelig at det blir et fortsatt tilbud.

Mona Fagerås (SV) []: Jeg kunne ikke dy meg da representanten Eskeland snakket om sin lokale flyplass. Da må også jeg gråte for min syke mor. På Leknes har vi mange daglige flyavganger, heldigvis. Hvis man ser på det utenfra, er det et veldig godt flytilbud i forhold til hva andre flyplasser har på kortbanenettet, men disse flyene er smekk fulle. Det er så populært å komme til Lofoten at man må bestille lang tid i forveien hvis man skal klare å få plass. Hvis flyprisene nå går ned, tror jeg presset blir enda større. Har regjeringen vurdert å øke kapasiteten på antall flyvninger i forbindelse med deres mål om å ta ned flyprisene?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Ja, for å ta hensyn til nettopp det perspektivet, det at vi kan få mulig vekst i etterspørselen, er setekapasitetskravene på en del av rutene økt. Jeg husker dessverre ikke hvordan det er angående Leknes.

André N. Skjelstad (V) []: Jeg skal ikke prate for mine fem flyplasser i Trøndelag, men jeg vil vende blikket tilbake til Bardufoss. Det er mange paradokser her, og det jeg sa om beredskap og forsvar, lar jeg ligge som et bakteppe.

Flyrutene per i dag er etter anbud fra Forsvaret, og de går kun tur-retur Gardermoen. Skal man til andre steder, som Trondheim, Finnmark eller hvor som helst, må man altså via Gardermoen. I et makrobilde, der beredskap betyr så mye som det gjør, synes ikke statsråden at dette er utfordrende? Hva har han reflektert rundt det? Det er utfordrende både for næringslivet i den delen av landet og ikke minst for personell som pendler inn og ut, og som også har familie.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Som jeg sa i mitt innlegg, er det transportfaglige utredninger som ligger til grunn, og det er sett på den eksisterende transportstandarden i Bardufossregionen. Det er allerede lagt opp til en betydelig satsing på de øvrige FOT-rutene, så da må vi fra regjeringens side selvfølgelig gjøre prioriteringer, og her er det, som representanten sier, et tilbud som Forsvaret kjøper. Det har den ulempen ved seg at man må om Gardermoen, men man har dog et flytilbud. Så er det selvfølgelig slik at her er det mulig å kjøre bil til Tromsø, selv om det ikke er en kort avstand, men det er en del av betraktningene i disse utredningene som regjeringen har lagt som grunnlag for FOT-ruteanbud.

Man kan jo ikke avvise noe for all framtid, men nå er det altså slik at vi har et anbud ute, og det er det vi forholder oss til.

Presidenten []: Replikkordskiftet er avsluttet.

De talere som heretter får ordet, har også en taletid på inntil 3 minutter.

Erling Sande (Sp) [] (leiar i komiteen): Fyrst: Eg synest det er flott å erfare den breie tilslutninga kring viktigheita av å ha gode flytilbod i heile landet og den betydninga FOT-rutene har for å oppretthalde næringsliv, aktivitet og busetjing i dei områda av landet der ein ikkje kan ha eit kommersielt flytilbod som held seg oppe sjølv.

I hovudsak er FOT-rutene tenkte å imøtekomme dei lufthamnene der det ikkje er naturleg kommersiell konkurranse. Eg synest òg det er litt flott å høyre at enkelte representantar frå opposisjonen synest å vere tilfredse med den offensive luftfartspolitikken som regjeringa har lagt fram, og det nye FOT-anbodet og varselet om ei dramatisk senking av maksprisane på FOT-rutenettet. Det er klart det betyr utruleg mykje for folk og næringsliv langs heile kysten.

Dette var jo ikkje eit nytt krav då den raud-grøne regjeringa no tiltredde, dette er ei problemstilling som har vore oppe før, men Senterpartiet og Arbeidarpartiet gjer noko med det. Ein gjer eit grep her tilsvarande det ein har gjort på ferjer tidlegare, som vi også har drøfta.

Eg synest at det kunne vere interessant å få svar på Sandtrøen sitt spørsmål på starten av debatten her: Er det slik at opposisjonen er så fornøgd med dei grepa regjeringa her har gjort, at ein ønskjer å halde på dette også for framtida, eller kan vi forvente at ein kjem med omkampar på dette området, som då vil drive opp igjen både fly- og ferjeprisar? Det har vi ikkje fått noko svar på, så vi får berre vente i spenning på det.

Forslagsstillarane tøtsja inn på nokre viktige problemstillingar, og det gjeld jo ikkje berre Bardufoss – det er litt tilsvarande slik ein har det i Hammerfest og i Florø. Der blir prisane trekte opp fordi ruta for så vidt er kommersielt gangbar, men der enten Forsvaret, petroleumsnæringa eller andre fyller opp flya – og dreg opp prisane. Eg tenkjer dette er ei problemstilling vi må følgje med på vidare, og sjå kva handlingsrom ein kan ha. Det kan ikkje vere slik at ein for all framtid har sagt at tilbodet skal vere som det er, men det er sånn at eit FOT-anbod no er ute, og då må vi forhalde oss til det, og så får vi sjå korleis vi kan utvikle luftfartstilboda også i framtida. Eg vil berre minne om at det har vore gjort før også. Den førre regjeringa tok jo ut ruter av FOT, som denne regjeringa har lagt inn igjen – slik at det også er med.

Morten Wold hadde her gjeninntatt presidentplassen.

André N. Skjelstad (V) []: En skal lytte godt når dagens regjeringspartnere prater om hvordan de ser for seg omkamper. På borgerlig side har det aldri vært en dyd å drive med omkamper. En har gått videre, for en ser hele tiden på muligheter framover. En kikker seg ikke hele tiden i bakspeilet, som en del andre kanskje har større behov for. Det er tross alt det framover som hele tiden er gjeldende.

Representanten Sandtrøen har rett i at dette forslaget vårt åpner opp for bl.a. Hammerfest og Florø. Det må være en dynamisk prosess rundt det som er tilbudet her. Statsråden glemte selvfølgelig Evenes, som heller ikke ligger så langt unna – og jeg fikk bare én replikkveksling med ham – men som jeg prøver å beskrive her, dekker det altså ikke det som er behovet. Vi har alle et fokus nå på beredskap, og i forrige periode hadde Senterpartiet det veldig på dagsordenen. Nå kan det se ut som om det kanskje er blitt litt glemt at en er nødt til å ha en stående beredskap på flere områder.

Det er relativt tungvint, vil jeg si, å måtte reise via Gardermoen når en skal til andre plasser i landet. Dette handler også om rekruttering. Det handler om rekruttering til Hæren, det handler om rekruttering til Forsvaret vårt, og beklageligvis ser det ut som om det er glemt. Jeg synes det burde ha vært vektlagt i større grad i den store biten som handler om totalberedskap, og det handler både om rekruttering, tilgjengelighet og så videre.

Jeg er ikke uenig i at en fikk tatt disse grepene med billettprisene. De har vært for høye for lenge for mange. Så enkelt er det. Jeg er ikke den som higer etter omkamper. Jeg synes det var fornuftig, derfor bør det stå, men det hadde også vært fornuftig at en nå hadde sett på og vurdert de tre som er nevnt tidligere i denne debatten – Hammerfest, Florø, og ikke minst Bardufoss – med det vi har i bakspeilet.

Kirsti Leirtrø (A) []: Det er ingen tvil om at luftfarten og flyselskapene i Norge og resten av verden har hatt tøffe kår. Pandemien har satt luftfarten langt tilbake, og staten har brukt utrolig mange milliarder på å holde selskapene flytende i den perioden vi har vært gjennom. I 2019 var det mange flyruter som var kommersielt lønnsomme, og som ble satt opp ekstra, i tillegg til FOT-rutene, men de er nå borte, og det reises ikke så mye som før. Derfor er jeg utrolig glad for de grepene regjeringen nå gjør for FOT-rutene, ikke minst det som gjelder kostnadene til folk, for å få et likeverdig tilbud i hele landet.

Jeg må kommentere noen av innleggene. Representanten Skjelstad er som jeg fra Fosen. I 2012 kom det en kampflybase dit, og da var det en forutsetning for rekruttering, sikkerheten til folk og opplæring at det også var et flytilbud. Jeg holdt på i mange år for å få forrige regjering til å skjønne alvoret i dette, men det kom ikke et eneste ord om Ørland og behovet der. Da det under pandemien ble en konkurs, fikk sittende regjering ordnet både Ørland og Røros, og det er jeg utrolig glad for. Da er det mer fleksibilitet i at Forsvaret kan regulere disse, enn så lenge, og så kan en i neste runde ta en diskusjon om hva som er hensiktsmessig.

Jeg har lyst til å komme tilbake til Stord. Der kjøpte vi ekstra tilbud flere ganger under pandemien, og det var takket være at Fremskrittspartiet gikk ut av regjering og støttet et forslag fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet. For inneværende år har Høyre i sitt alternative budsjett 20 mill. kr mindre til FOT-ruter, og det er midler vi må bruke til ekstrakjøp i den situasjonen vi fortsatt er i.

Liv Kari Eskeland (H) []: På direkte utfordring her har eg lyst å seia at Høgre ønskjer å utvikla dette landet, ikkje reversera tidlegare vedtak, slik denne regjeringa i stor grad held på med. Det kan representantane Sande og Sandtrøen ta med seg i sitt vidare arbeid.

Samtidig trur eg at luftfarten vil utvikla seg mykje i åra som kjem. Me skal følgja godt med på akkurat det, for når det gjeld den utviklinga me ser no knytt til fornybare energikjelder for fly, vil eg tru at kortbanenettet vårt vil spela ei vesentleg rolle i det. Eg håpar at vi alle kan vera einige om at vi vil prøva å løfta Noreg si rolle som testarena i denne situasjonen. Det kan bidra til å utvikla næringslivet vårt.

Til slutt: Når det gjeld Stord Lufthamn, har ikkje dei hatt noko ønske om å koma inn på FOT-rutene før i det siste. Eg er glad for at me no har fått det til, etter mykje press, også frå opposisjonspartia, men eg må seia at eg er veldig skuffa over at ein ikkje ser kor nødvendig det er å sørgja for eit tilbod mellom no og fram til FOT-rutene er på plass. Det kunne regjeringa ha gjort i samband med revidert nasjonalbudsjett.

Geir Adelsten Iversen (Sp) []: Jeg synes dette har vært en veldig fin runde, og vi har fått fram mange synspunkter på ulike flytilbud rundt omkring. For min egen del har jeg lyst til å si at jeg er utrolig godt fornøyd med det som kommer når det gjelder flytilbud, priser osv. Jeg tror det kommer til å bli kanonbra. Når man i tillegg ser at det som har med ferge å gjøre, er blitt helt gratis, så sier det seg selv at for mitt vedkommende er dette en lykke. Det kunne ikke ha vært bedre. Når noe er gratis, blir det jo ikke bedre. Det som kan bli bedre, er at vi får flere ruter.

Det bringer meg over til det siste, det som handler om fordeling, at man ser på hvordan man fordeler godene i Norge, og at folks rutetilbud, enten man bor i Hasvik eller i Oslo, blir noenlunde det samme – at man bruker litt penger overalt.

Helt til slutt har jeg lyst å nevne at det er noen som er fly forbanna fordi man mener at det er for dyrt å reise fra Hammerfest til Oslo, og at man bruker altfor store summer på akkurat de reisene. Her er det fortsatt et forbedringspotensial.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 7.

Votering, se mandag 15. mai