Stortinget - Møte fredag den 2. juni 2023

Dato: 02.06.2023
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 420 L (2022–2023), jf. Prop. 102 L (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 6 [12:00:31]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Endringar i postloven (heimel for innhenting av opplysningar som er omfatta av teieplikt i Folkeregisteret) (Innst. 420 L (2022–2023), jf. Prop. 102 L (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Henning Wold (H) []: Jeg vil først takke komiteen for et godt samarbeid. Tilrådingene for endringer i postloven fremmes av en samlet komité.

Prop. 4 LS for 2023–2023 ble trukket tilbake av regjeringen fordi det var uenighet rundt forståelsen av hvem som i dag er omfattet av tilbyderbegrepet i postloven. I Prop. 81 LS for 2022–2023 er de øvrige endringene, som altså ikke dreier seg om tilbyderbegrepet, fremmet på nytt.

I Prop. 81 LS for 2022–2023 foreslår regjeringen å legge til rette for å ta EUs pakkepostforordning inn i EØS-avtalen og i norsk rett. Som del av implementeringen av pakkepostforordningen foreslås det å endre vektgrensen for lettgods i § 4 nr. 3, fra inntil 20 kg til inntil 31,5 kg.

Videre foreslås det å oppheve bestemmelsen om brukerklagenemnd for postsaker og endring av klagemyndighet. Endringen innebærer at Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Nkom, vil behandle postklager fra forbrukere der tjenesten ikke har grunnlag i kjøpsavtale, samt alle postklager fra juridiske personer, altså bedrifter.

I tillegg skal Nkom behandle postklager fra gårdeiere og postkasseeiere om misbruk av sonenøkler. Nkom skal fremdeles behandle tvister mellom tilbydere av posttjenestene og tvister mellom eier av postboksanlegg og tilbyder av posttjeneste.

Det foreslås også å overføre deler av ansvaret for forvaltning av det offentlige postnummersystemet fra Posten Norge AS til Nkom. Departementet foreslår en ansvarsfordeling av forvaltningen mellom Nkom og tilbyder med leveringsplikt, som per i dag er Posten.

Til sist foreslås det å endre bestemmelsen om krav til politiattest, slik at det ikke lenger gjelder et krav om at tilbyder må innhente ordinær politiattest ved tilbud om stilling som medfører behandling av postsendinger. I stedet foreslås det at tilbyderen kan innhente ordinær politiattest dersom tilbyderen selv vurderer det som hensiktsmessig.

Høyre er glad for at regjeringen bestemte seg for å gå en ny runde på endringene rundt tilbyderbegrepet som lå i Prop. 4 LS for 2022–2023. Vi vil understreke at implementeringen av pakkepostforordningen etter denne tilrådingen ikke skal tas til inntekt for en utvidelse av postlovens virkeområde for øvrig. Det har også en enstemmig komité stilt seg bak, og det er en enstemmig komité som støtter proposisjonen.

I Prop. 102 L for 2022–2023 er det foreslått en endring om å innhente opplysninger som er omfattet av taushetsplikt i folkeregisteret. Årsaken er at leveringspliktige tilbydere av posttjenester har behov for informasjon fra folkeregisteret om klientadresser i den lovpålagte driften av et adresseregister. Forslaget har ikke vært på høring. Departementet mener at det kun er Posten Norge lovhjemmelen har virkning for. Det er også en samlet komité som stiller seg bak denne proposisjonen.

Svein Harberg hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sakene nr. 4, 5 og 6.

Votering, se voteringskapittel