Stortinget - Møte mandag den 5. juni 2023

Dato: 05.06.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Lovvedtak 93 (2022–2023), jf. Innst. 420 L (2022–2023) og Prop. 102 L (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 22 [10:01:19]

Stortingets vedtak til lov om endringar i postloven (heimel for innhenting av opplysningar som er omfatta av teieplikt i Folkeregisteret) (Lovvedtak 93 (2022–2023), jf. Innst. 420 L (2022–2023) og Prop. 102 L (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Representanten Sverre Myrli har bedt om ordet til sak nr. 8.

Sverre Myrli (A) []: Jeg har kommet fram til den konklusjonen at det ikke vil være riktig av Stortinget å oppheve andre bok i Kong Christian Den Femtis Norske Lov av 1687. Denne bestemmelsen regulerer læregrunnlaget for kirken i Norge, det vi i dag kaller Den norske kirke. Læregrunnlaget skulle ifølge kong Christian bygge på Bibelen, de tre oldkirkelige bekjennelsene, den augsburgske konfesjon og Luthers lille katekisme. Dette slår fast at det var den reformatoriske læretradisjonen, som vi ville kalt det i dag, som skulle være læregrunnlaget for kirken i Norge. Dette har vært og er grunnlaget for Den norske kirkes bekjennelse.

La oss gå tilbake til 1687. Det var antageligvis 400 000–500 000 innbyggere i Norge. Bergen var Norges største by. Bergen hadde faktisk vært Nordens største by. Eneveldet var innført, det vi ofte kaller enevoldstida. Norge ble styrt fra kongen i København. Den Norske Lov gjaldt, som navnet sier, for Norge, mens loven for Danmark, Danske Lov, skilte seg fra Den Norske Lov på noen områder.

Kong Christian V, født i Flensburg i nåværende Tyskland, må kunne sies å ha vært en handlekraftig konge. Han hadde tolv barn – sju med dronningen, Charlotte Amalie, og fem med elskerinnen. Han kjempet hardt mot Sverige. Danmark-Norge var stadig i konflikt med Sverige, bl.a. gjennom det vi kaller Gyldenløvefeiden. Hvis vi slår opp i Norges lover, vil vi finne ut at Kong Christian Den Femtis Lov, det vi ofte kaller Den Norske Lov, er den eldste loven i lovboka.

Noen vil kanskje si at dette er helt utdatert, og det er mesteparten av det, men det er faktisk viktige bestemmelser i kong Christians Norske Lov som fortsatt gjelder, bl.a. bestemmelser om kausjon og bestemmelser om avtaleverk. Vi er jo kjent med at en muntlig avtale er like bindende som en skriftlig avtale, og det kommer herifra – eller som det heter: avtaler inngått «med Mund, Haand og Segl». Andre bok i loven har regulert landets religion.

Jeg må også si at det er relativt svakt begrunnet fra regjeringens side. Det er beskrevet på en halv side, nærmest bortgjemt i en proposisjon fra Barne- og familiedepartementet om endringer i gravplassloven. Så har selvsagt departementet og komiteen et poeng, et svært godt poeng, i at dette nå reguleres i den nye kirkeordningen for Den norske kirke. Nå er det Kirkemøtet som bestemmer læregrunnlaget for Den norske kirke.

Vi har levd godt med denne bestemmelsen. Den må selvsagt forstås ut fra den tida den ble bestemt, og tatt over i vår tid i dag. Selv om det var et enstemmig vedtak i Stortinget ved første gangs behandling, har jeg kommet fram til at det ikke vil være riktig å stemme for lovendringen og oppheve bestemmelsen. Jeg legger fram forslag til anmerkning om det, altså om at bestemmelsen ikke oppheves.

Presidenten []: Representanten Sverre Myrli har tatt opp det forslaget han refererte til.

Flere har ikke bedt om ordet til sakene nr. 1–22.

Votering, se voteringskapittel