Stortinget - Møte mandag den 5. juni 2023

Dato: 05.06.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 462 S (2022–2023), jf. Prop. 75 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 24 [10:35:24]

Innstilling fra utdannings- og forskningskomiteen om Samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 28/2023 av 3. februar 2023 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) nr. 2019/128 om opprettelse av et europeisk senter for utvikling av yrkesrettet opplæring (Cedefop) og oppheving av rådsforordning (EØF) nr. 337/7 (Innst. 462 S (2022–2023), jf. Prop. 75 S (2022–2023))

Talere

Elise Waagen (A) []: Jeg vil takke for et effektivt arbeid i komiteen.

Det er en samlet komité som gir samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 28/2023 av 3. februar 2023 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) nr. 2019/128 om opprettelse av et europeisk senter for utvikling av yrkesrettet opplæring, Cedefop.

Komiteen viser til at Cedefop er et desentralisert EU-byrå med ansvar for å fremme og utvikle yrkesfaglig opplæring og utdanning. Det er viktig for forskning og vil gi oss forskningsbasert kunnskap og sammenligningsgrunnlag mellom nasjonene når det gjelder yrkesfaglig utdanning. Det er et internasjonalt samarbeid som er viktig for å løse de store utfordringene.

En samlet komité viser også til at dette er viktig fordi Cedefop gir et samlet kunnskapsgrunnlag og sammenligning på tvers av EUs medlemsland i tillegg til Norge og Island. En sammenligning er nyttig for en videreutvikling av yrkesutdanning i Norge.

En samlet utenriks- og forsvarskomité samtykker også til godkjenning av opprettelsen av Cedefop.

Statsråd Tonje Brenna []: Jeg er glad for at komiteen enstemmig slutter opp om å innlemme Cedefop i EØS-avtalen. På den måten viser vi at vi ønsker å videreføre samarbeidet og ta del i utviklingen av yrkesrettet opplæring i en internasjonal kontekst.

Jeg vil også takke komiteen for behandling av samtykkeproposisjonen.

Fag- og yrkesopplæringen har utviklet seg under påvirkning av et skiftende arbeidsmarked, teknologisk og digital utvikling og økende arbeidsmobilitet. Også i Europa er det stor oppmerksomhet om framtidig kompetansebehov, karriereutsikter for unge og livslang læring. Med en aldrende befolkning og et samfunn i omstilling er det viktig å stå sammen om felles politikk. Å bygge ned barrierer bl.a. gjennom kunnskapsdeling om fag- og yrkesopplæring på tvers av landegrenser kan bidra til å åpne flere muligheter og løse utfordringer vi som samfunn står overfor.

Jeg er glad for at komiteen stiller seg bak innlemmelsen, og at vi nå kan meddele at Cedefop er innlemmet i EØS-avtalen.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 24.

Votering, se voteringskapittel