Internasjonalt landbruk er preget av industrialisering, lange
transporter, prispress, stadig større bruksenheter. Dette
er måter å produsere mat på som i seg selv
er sykdomsframkallende og som er som skapt for sykdomsspredning.
Dette ser vi også i form av økende mat- og sykdomsskandaler.
I Norge har ikke denne utviklingen ennå kommet så langt.
Dersom en imidlertid ikke legger om retningen på utviklingen
av norsk landbrukspolitikk, men stadig fortsetter å følge
den samme kursen som har ført til den uholdbare situsjonen
vi nå ser i Europa, vil Norge miste sin hittil gode stilling
når det gjelder trygg mat. På den måten
vil vi miste muligheten til å konkurrere på de
områdene der vi kan bli best, nemlig på kvalitet,
dyrevelferd, helse og matvaretrygghet. Det er behov for å tenke
nytt og finne ut hvordan vi på lengre sikt skal bygge opp
et bærekraftig jordbruk også i Norge. Både
langsiktige tiltak og straksomlegging er nødvendig.