Målene for norsk landbruk må være å produsere trygg
mat på en miljøvennlig måte som gir flest
mulig arbeidsplasser og desentralisert bosetting. Trygg mat strategien
kombinert med en sterk allianse mellom forbruker og bonde er derfor
det eneste som kan sikre landbrukets framtid i Norge. Trygg mat
er fri for sykdom, smitte, skadelige tilsettingsstoffer, hormon-
og medisinrester, og er produsert på en måte som
ikke skader miljøet det er en del av.
En slik allianse kan skapes av et miljø-, og dyrevennlig
norsk landbruk som garanterer forbrukeren trygg mat, og fører
til at folk vil betale det det koster både i matvarepris
og tilskuddsordninger. Dette er også det eneste som kan
sikre tilstrekkelig politisk legitimitet til å holde tollvernet
oppe.
Det er et stort behov for omstilling og nytenking samt en politikk
for en troverdig miljøprofil. I et norsk landbruk med
stadig sterkere industrialisering øker faren for matskandaler. Økologisk
landbruk kan gi viktige impulser og løsninger til både
industriell og småskala matproduksjon, og det må sikres
at faglig utvikling ikke bremses av sviktende satsing fra myndighetens
side.
Norge har naturgitte fordeler når det gjelder å ha kontroll
på smittespredning og sykdom. Besetningene er små,
avstanden mellom brukere er større enn på kontinentet,
klimaet er fordelaktig når det gjelder sykdomsutvikling
og det er liten transport av levende materiale over grensene. Disse
fordelene må en dra full nytte av og gjøre til
vårt konkurransefortrinn.