Kvinner sakker akterut i pensjonsutbetalinger

Forslagsstillerne konstaterer at alderspensjonen for menn er siden 1965 økt med over dobbelt så mye som for kvinner. Enslige minstepensjonister kommer aller dårligst ut. Det viser tall fra Rikstrygdeverket. I 1965 fikk både mannlige og kvinnelige alderspensjonister utbetalt 21 pst. av gjennomsnittlig lønn pr. årsverk. Siden den gang har pst.delen økt for begge grupper. Men i fjor var mennenes alderspensjon på 44 pst. av gjennomsnittlig lønn, mens kvinnene bare hadde økt til 32 pst..

Enslige minstepensjonister har til sammenligning bare hatt en økning på åtte pst.poeng, fra 22 pst. av gjennomsnittlig lønn pr. årsverk i 1965 til 30 pst. i fjor. For ektepar med minstepensjon er økningen på 19 pst.poeng, fra 33 til 52 pst. 80 pst. av alle minstepensjonister er kvinner.

Forslagsstillerne mener at kvinnenes sene inntog i arbeidslivet og mye kvinnelig deltidsarbeid er den største grunnen til pensjonsforskjellene.

Forslagsstillerne mener videre at den nåværende minstepensjon er så lav at den enkelte pensjonsmottaker kan ha problemer med å få pensjonsytelsene til å strekke til.