Forslag fra stortingsrepresentant Britt Hildeng om endring av forskrifter til folketrygden om stønadsformer til motorkjøretøy eller annet transportmiddel

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Bilstønadsordningen er hjemlet i folketrygdloven § 10-7 h) om stønadsformer der det framgår at et medlem kan få stønad i form av utlån, tilskott eller lån til motorkjøretøy eller annet transportmiddel. Det er gitt forskrifter og retningslinjer om praktiseringen.

Ordningen med rente- og avdragsfritt lån fra folketrygden til kjøp av bil har gjennomgått flere innstramminger både hva gjelder anskaffelsesprosedyrer og kravspesifikasjoner. Senere års innstramminger er også knyttet til bilens alder. Gjenanskaffelsestiden for biler ble økt fra 6 til 8 år i 1995. Fra 1999 ble gjenanskaffelsestiden økt til 9 år og fra 1. januar 2002 ble den økt til 10 år.

Målsettingen med bilstønadsordningen er å bidra til at funksjonshemmede skal kunne opprettholde en aktiv tilværelse, bryte isolasjon og forbli i arbeid.

Den rigide praktiseringen av de nye reglene synes imidlertid å avstedkomme utilsiktede konsekvenser. I mange tilfelle vil det kunne være rimelig med en gjenanskaffelsestid på 10 år dersom en legger en rimelig kjørelengde til grunn. Den enkelte brukers kjørelengde kan imidlertid variere i sterk grad - både avhengig av bosted og den enkeltes samfunnsaktivitet.

Lange arbeidsreiser og/eller stor aktivitet i organisasjons- og samfunnsliv kan således føre til at bilen slites og ikke er i forsvarlig kjørbar stand lenge før 10-årsgrensen er nådd. Resultatet av en slik situasjon vil lett kunne føre til at den enkelte funksjonshemmede kan ha vanskeligheter både mht. å opprettholde sitt arbeid og deltakelse i samfunnslivet for øvrig.

Partene i arbeidslivet har kommet med en intensjonsavtale om et inkluderende arbeidsliv. Regjeringen har et sterkt ønske om å følge opp denne intensjonsavtalen. Fleksibilitet i trygdesystemet er en forutsetning for at disse intensjonene skal kunne etterleves. Sett på denne bakgrunn er det behov for på nytt å gjennomgå forskrifter knyttet til bilstønadsordningen i folketrygdloven slik at loven ikke bare blir en lov som praktiseres rituelt, men slik at den kan fange opp det faktiske behov for gjenanskaffelse når det er nødvendig for å kunne delta aktiv i samfunnslivet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen utarbeide nye forskrifter til folketrygdloven § 10-7 h) vedrørende lån og tilskott til kjøp av bil, slik at gjenanskaffelsesreglene også tar hensyn til kjørelengde, slitasje og formål i forbindelse med bruk av bil.

7. februar 2002