Bakgrunn

Forslagsstillerne viser til debatten som har pågått de to siste uker etter at direktøren for Politidirektoratet gikk inn for at hodeplagget hijab kan bæres sammen med politiuniform.

Politidirektørens standpunkt, som for øvrig har fått justisministerens støtte, har vakt sterke reaksjoner i befolkningen. Svært mange er negative til innføring av hijab sammen med politiuniform.

Kritikken mot utspillet kommer også fra regjeringspartienes egne politikere. Ola Borten Moe, stortingsrepresentant fra Senterpartiet, uttaler blant annet at: "Når politiet tar på seg uniformen, representerer de fellesskapet og rettsstaten." Han viser videre til at hijab er et religiøst og politisk symbol og sier derfor klart nei til at muslimske politikvinner skal kunne bære hodeplagget til politiuniformen. Dette fremkommer i VG og dets nettutgave 10. februar 2009. Artikkelen i nettutgaven viser også til en meningsmåling hvor 70 pst. av de spurte sier nei til hijab.

Videre viser forslagsstillerne til en artikkel fra VG 6. februar 2009 til uttalelser fra filosofiprofessor Gunnar Skirbekk ved Universitetet i Bergen, hvor han tar til orde for at kvinner som vil bruke hijab ikke er egnet til rollen som politi. Dette underbygger han med at:

"Poenget med å bære en uniform som representant for en statlig instans som driver med legitim utøvelse av makt, er nettopp at alle personlige oppfatninger eller holdninger må legges til side."

Politiuniformen symboliserer samfunnets eneste lovlige maktutøver. Polititjenestemenn har til dels vide fullmakter til inngrep overfor andre borgere. Det er derfor avgjørende at uniformen er nøytral og ikke uttrykker holdninger i retning av en enkelt religion eller politisk retning.

Forslagstillerne mener politiuniformen skal representere verdinøytralitet, ikke religion, politikk eller ideologi. Prinsippet om nøytralitet knuses dersom man godtar hijab til politiuniform.

Forslagsstillerne er videre opptatt av at personer bosatt i Norge skal tilpasse seg den norske kulturen og de verdier det norske samfunnet er bygget på. Det fremstår som om enkelte mener at det norske samfunnet skal tilpasse seg de ulike kulturer som kommer hit, noe ønsket om hijab til en offentlig uniform er et eksempel på. Dette vil etter forslagsstillernes mening være en utvikling i feil retning og være ødeleggende for de normer som er bygget opp og som gjelder i Norge.

Forslagsstillerne ser argumentet om at det kan være positivt for politietaten å rekruttere personell fra innvandrermiljø. Dette argumentet strekker seg imidlertid ikke så langt at man kan gå på akkord med prinsippet om uniformens nøytralitet slik forslagsstillerne ser det.