Representantforslag fra stortingsrepresentantene Inge Lønning og Sonja Irene Sjøli om en konsensuskonferanse for heroinassistert behandling

Dette dokument

  • Dokument nr. 8:93 (2008–2009)
  • Dato: 29.05.2009
  • Sidetall: 2

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Regjeringen nedsatte 6. mars 2009 et utvalg som skal vurdere omfattende tiltak for de mest hjelpetrengende rusavhengige. Utvalget skal blant annet vurdere om heroinstøttet behandling skal være en del av tilbudet. Flertallet av utvalget medlemmer er politikere, og bare to utvalgsmedlemmer har fagbakgrunn fra rusfeltet. Brukerorganisasjonene er ikke representert.

Spørsmålet om det skal tilbys heroinstøttet behandling til rusavhengige reiser etiske, politiske, juridiske, faglige og prioriteringsmessige spørsmål. Heroin er et alvorlig avhengighetsskapende og dødelig opiat. Bruk av heroin fører til betydelige helsemessige og sosiale problemer for enkeltmennesker, deres familier og for samfunnet. I lys av dette er det svært betenkelig at den offentlige helsetjenesten skal legge til rette for bruk av dette rusmidlet. Dette vil også være i strid med FNs anbefaling om forbud mot narkotika.

Det er fremkommet flere innvendinger mot forslaget om heroinstøttet behandling fra fagmiljøene. Edle Ravndal, forsker ved SIRUS, påpeker i en artikkel i Aftenposten 11. desember 2008 at omfanget av overdoser er større i heroinstøttet behandling enn i legemiddelassistert rehabilitering (LAR). Rusavhengige som tilbys LAR, står i behandling lenger enn de som får tilbud om heroinstøttet behandling. De positive effektene med hensyn til redusert heroinbruk og kriminalitet er tilnærmet like for de to behandlingsoppleggene. I Tidsskriftet Forskning 23. januar 2009 peker professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning Helge Waal på at heroinassistert behandling krever kontakt med hjelpeapparatet flere ganger daglig, noe som er problematisk for de mest hjelpetrengende rusavhengige.

Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon har uttrykt sterk motstand mot utdeling av heroin, og uttalt at dette er en fallitterklæring i forhold til målsettingen om å gi rusavhengige bedre behandling og dermed mulighet for et rusfritt liv.

Det er nødvendig å sikre en grundig faglig og politisk gjennomgang av spørsmålet om heroinstøttet behandling, der også brukernes synspunkt blir hørt og tillagt vekt. En konsensuskonferanse vil bidra til en bredere og mer grundig debatt om faglige, etiske og prioriteringsmessige sider av spørsmålet om heroinassistert rehabilitering. En slik konferanse vil gi et bedre grunnlag for politiske beslutninger i saken. I forbindelse med helse- og omsorgskomiteens behandling av budsjettinnstillingen for 2009 i Stortinget 9. desember 2008, stilte helse- og omsorgsministeren seg positiv til å vurdere forslaget om en konsensuskonferanse på dette området.

Forslag

På bakgrunn av dette fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen arrangere en konsensuskonferanse, der representanter for både fagmiljø og brukerorganisasjoner drøfter faglige, etiske og prioriteringsmessige sider av forslaget om å tilby heroinassistert behandling for rusavhengige i Norge.

29. april 2009