Ulike behov

Tid sammen er et knapphetsgode for mange småbarnsfamilier. I perioder kan det være vanskelig å ta ut permisjon eller ferie sammen med barna. Også i barnets første leveår kan det være en utfordring for enkelte foreldre å få tatt ut permisjonen. Det kan være eksamen, ny jobb, nystartet virksomhet eller andre grunner som gjør at det ikke passer å ta ut hele permisjonen. Forslagsstillerne ønsker å legge til rette for at foreldrene selv skal kunne velge når og hvordan de vil ta ut sin foreldrepermisjon. For noen vil det være naturlig å ta hele permisjonen i barnets første leveår. For andre passer det bedre å gå tilbake i jobb, men ha en ekstra ferieuke i flere år framover. Andre foretrekker en fridag i uken mens barna er små, mens enkelte vil gå litt tidligere fra jobb et par ganger i uka. Ulike foreldre har forskjellige behov, og det mener forslagsstillerne at politikken må ta høyde for.

Frihet for familier

Forslagsstillerne ønsker en familiepolitikk som tar utgangspunkt i at den enkelte familie skal ha stor frihet til å finne de løsninger som passer dem best. Denne friheten må balanseres mot arbeid for likestilling og barnets beste. Forslagsstillerne mener disse målene oppnås best ved å erstatte dagens ordning med foreldrepermisjon i barnets første leveår med en tidskonto-ordning på 15 måneder pr. barn som foreldrene selv disponerer fram til barnet er 12 år.

Forslagsstillerne viser til at Venstre har hatt programfestet fleksibel foreldrepermisjon i flere år. I den siste stortingsperioden har forslagsstillerne med glede registrert at også andre partier har tatt til orde for en mer fleksibel gjennomføring av foreldrepermisjonen. Forslagsstillerne håper flere partier vil se at det er gode grunner for å gjøre dagens foreldrepermisjon mer fleksibel.

Det har vært diskusjoner knyttet til spørsmålet om dagens foreldrepermisjon bør deles i tre, slik at tre måneder forbeholdes henholdsvis mor og far. Denne diskusjonen har i stor grad dreiet seg om at fedre må ta en større del av permisjonen det første året. Forslagsstillerne mener det er viktig å legge opp til statlige støtteordninger som gjør at foreldre – både mødre og fedre – får tid og kontakt med barna sine. Men forslagsstillerne ønsker ikke å begrense foreldrepermisjonen til barnets første leveår. Det er viktig at den enkelte familie selv kan få velge om de vil ta ut permisjonen sin når barnet er seks måneder eller seks år. Forslaget innebærer at foreldre med utgangspunkt i egne behov velger om de ønsker å være hjemme med barna på heltid en periode, jobbe i redusert stilling eller om de ønsker lengre ferie mens barna er små. Forslagsstillerne vil stille som krav at hver av foreldrene tar minimum tre av disse 15 månedene.

Permisjonsordningen bør etter forslagsstillernes syn gjelde fram til barnet fyller 12 år. Denne reformen vil skape økt reell frihet for småbarnsfamilier samtidig som den er enkel å forstå og administrere. For å sikre forutsigbarhet for arbeidsgiver må uttak av permisjonstid som hovedregel avtales mellom arbeidstager og arbeidsgiver tre måneder før uttak.