Representantforslag fra stortingsrepresentantene Hans Frode Kielland Asmyhr, Morten Ørsal Johansen og Åse Michaelsen om umiddelbar flytting av utenlandske kriminelle fra Halden fengsel

Dette dokument

  • Dokument 8:139 S (2009–2010)
  • Dato: 26.05.2010
  • Sidetall: 2

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Forslagsstillerne viser til at 70 pst. av de innsatte i det nyåpnede Halden fengsel er utlendinger. Disse inngår ikke i planen for rehabilitering av innsatte, da de skal utvises og sendes ut av Norge straks etter soning.

Halden fengsel er den mest moderne soningsanstalt i Norge og trolig også i Europa. Forholdene i institusjonen er lagt til rette for effektiv og gjennomtenkt rehabilitering for de innsatte. Dette gjennom godt utbygd opplæringstilbud og godt utstyrte arbeidsplasser for dem som soner der.

Utenlandske kriminelle får ikke ta del i aktivitetene Halden fengsel legger til rette for, da det ikke er meningen at disse kriminelle skal inn i det norske samfunn igjen.

Konsekvensen av ovennevnte er at skoletilbudene og arbeidsplassene i fengselet står ubrukte. Dette er svært uheldig all den tid norske innsatte soner i andre fengsler uten samme mulighet for rehabiliteringstiltak. Det er også sløsing med fellesskapets midler at utstyr det er investert så mye penger i, blir stående ubrukt.

Forslagsstillerne vil også vise til Representantforslag 92 S (2009–2010) fra representanter fra Fremskrittspartiet, som er til behandling i Stortingets justiskomité. I forslaget pekes det på at straffen utenlandske kriminelle gjennomfører i Norge, ikke har preventiv effekt på grunn av de gode sosiale og økonomiske ordninger innsatte her nyter godt av.

Denne innvendingen gjør seg også gjeldende for fasilitetene i Halden fengsel. Med eget flislagt bad i hver celle, flatskjerm-TV på hvert rom og kunst til 6 mill. kroner kaller fangene det selv for «luksus» og det beste fengselet de har vært i, i en reportasje på NRK 1. mai 2010. Dette gjør, i tillegg til relativt korte dommer, at straffen ikke har ønsket effekt på denne kategori kriminelle.

I forslaget nevnt foran ble det også påpekt at Norge må intensivere arbeidet med soningsoverføring til den kriminelles hjemland. Dette er selvfølgelig den primære målsetting og den løsningen forslagsstillerne er mest opptatt av å få i gang.

Videre vil forslagsstillerne påpeke viktigheten av at utvisningsvedtak kommer i sammenheng med at de utenlandske kriminelle dømmes for den straffbare handlingen. På den måten får man dem ut av landet raskest mulig.

Forslagsstillerne mener på denne bakgrunn at de utenlandske kriminelle må flyttes umiddelbart til andre fengselsinstitusjoner med lavere standard, eventuelt at man oppretter midlertidige varetektsplasser i nedlagte forsvarsanlegg for denne typen kriminelle. Dette for å gi straffen preventiv effekt, samt at norske kriminelle kan starte det rehabiliteringsprogram Halden tilbyr.

At antallet vinningsforbrytelser har gått ned etter jul, er ikke et argument for å gi utenlandske tyveribander særbehandling og mye bedre forhold enn de ville sonet under i sitt eget hjemland, slik justisminister Knut Storberget sa på NRK Dagsrevyen 1. mai 2010.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen om umiddelbart å flytte utenlandske kriminelle fra Halden fengsel til andre soningsinstitusjoner og plassere norske innsatte i fengselet.

26. mai 2010