Representantforslag fra stortingsrepresentantene Linda C. Hofstad Helleland og Olemic Thommessen om endring av lovverket for foreldrepenger ved barns død

Dette dokument

  • Dokument 8:66 S (2010–2011)
  • Dato: 13.01.2011
  • Sidetall: 2

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Ved barns død innen stønadsperioden for foreldrepenger har foreldrene til sammen rett på inntil 6 uker permisjon. Slik dagens regelverk fungerer, kan ikke begge foreldrene ta ut denne permisjonen samtidig, jf. folketrygdloven § 14-10, og far kan ikke ta ut sin del av permisjonen de første 6 uker etter fødsel, jf. folketrygdloven § 14-9, fordi disse er forbeholdt mor av helsemessige årsaker.

For foreldre som mister sitt barn, oppleves disse reglene som urettferdige og urimelige. I en periode som burde være fri for bekymring omkring rett til permisjon med lønn og firkantede offentlige regelverk, går praktiseringen av dette regelverket på tvers av det som oppfattes som rimelig. Premissene for foreldres behov for permisjon ved barns død endres, og derfor blir kravene som settes i forbindelse med ordinært uttak av foreldrepermisjonen, gale i situasjoner hvor barnet dør. Foreldrene burde kunne ta ut tre uker med permisjon hver samtidig umiddelbart etter barns død om de ønsker det. Regelverket diskriminerer ikke far på dette området når det gjelder retten til pleiepenger. Hvis barnet er innlagt på sykehus i stønadsperioden, har begge foreldrene rett på pleiepenger. I pleiepengeperioden utsettes foreldrepermisjonstiden tilsvarende pleiepengeperioden, og far kan også ta ut pleiepenger selv om det er i perioden på seks uker etter fødsel, som er forbeholdt mor. For forslagsstillerne er det ingen åpenbar forskjell som tilsier at premissene for at begge foreldrene har behov for permisjon med lønn, er vesentlig endret i de tilfeller hvor barnet dør etter for eksempel et sykehusopphold hvor foreldrene har rett til pleiepenger.

I dag omgås effektene av regelverket ved at foreldrene sykmeldes, selv om sorg i seg selv ikke gir grunnlag for sykmelding. Forslagsstillerne ønsker ikke å legge opp til et regelverk som gir incentiver for å omgå folketrygdloven § 8 om sykmelding.

Forslagsstillerne ønsker en endring i loven som gir samme unntak for foreldre ved barns død, slik som for eksempel unntakene er for flerbarnsfødsler, jf. folketrygdloven § 14-9 fjerde ledd og § 14-10 sjette ledd. På denne måten sikres foreldrene at de kan ta ut permisjonen samtidig umiddelbart etter barns død med lønnskompensasjon og at far ikke skal kunne nektes å ta ut sin del av permisjonen selv om dødsfallet skjer innen de første seks uker etter fødsel hvor ukene er forbeholdt mor ifølge dagens regelverk.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen legge frem et forslag om endringer av folketrygdloven §§ 14-9 og 14-10 som ivaretar begge foreldrenes rett til å ta ut permisjon samtidig umiddelbart etter barns død i stønadsperioden.

13. januar 2011