Representantforslag fra stortingsrepresentantene Olemic Thommessen og Svein Flåtten om utredning av hjemmel for klarering av opphavsrettigheter fra andre land, tverrterritorial klarering

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Klarering av rettigheter på tvers av landegrensene (tverrterritorial klarering) representerer en stor utfordring når det gjelder tilgjengeliggjøring av allerede produsert innhold. Eksempelvis gjelder dette tilgjengeliggjøring av de nordiske lands allmennkringkasteres arkiver for et nordisk eller internasjonalt publikum. Rettighetsklarering er i dag den største proppen i systemet for å få til et fremtidsrettet felles tilbud for hele Norden. Klarering av rettigheter er betydelig forenklet gjennom innføringen av avtalelisensordninger i det enkelte lands rett. Denne ordningen fungerer likevel ikke tilfredsstillende i et marked som i stadig større grad forholder seg til et internasjonalt publikum fordi den er hjemlet kun for det enkelte lands territorium. Gjennom gjensidige ordninger kunne man tenke seg at man også for det enkelte land hjemlet avtaler om avtalelisens med opphavsrettsorganisasjoner i andre land. I nordisk sammenheng ville dette være svært interessant og forløsende for hele medie- og kultursektoren. Det ville både bety økte inntekter for rettighetshaverne, og et kraftig incitament for å styrke den nordiske innholdsproduksjonen generelt.

EU har i sin nylig presenterte grønnbok om kultur- og kreativ industri skissert klare målsettinger om en felles klareringsordning for hele Europa. Utgangspunktet for de videre arbeidene med dette er en tenkt godkjenningsprosedyre for «hitteverk» (orphan works), og/eller en tilnærming sprunget ut av de nordiske landenes avtalelisensordninger. Prosessene i EU skulle således ikke stå i veien for nordiske initiativ, snarere ville en nordisk løsning antagelig virke befordrende for etter hvert å få til en felles europeisk. De nordiske lands lovgivning på dette punktet er i utgangspunktet godt harmonisert, og et videre arbeid koordinert med rettighetsorganisasjonene i de enkelte land bør kunne føre frem. Det nordiske samarbeidet ville på dette området være en god ramme for videre drøftelser. Imidlertid kunne man, dersom den nordiske plattformen ble for omfattende, begynne der vinningene er åpenbare og antagelig desidert størst, nemlig med bilaterale løsninger med Sverige og Danmark.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen utrede spørsmålet om tverrterritorial klarering av opphavsrett med sikte på en felles nordisk løsning, eventuelt en løsning basert på samarbeid med Sverige, og/eller Danmark.

16. juni 2011