Bakgrunn

Det har tidligere regelmessig blitt lagt frem en stortingsmelding om regjeringens miljøpolitikk og rikets miljøtilstand. Meldingen har vært lagt frem annethvert år siden 1999 frem til våren 2007. Denne stortingsmeldingen er regjeringens viktigste dokument for en samlet fremstilling av miljøpolitikken. Hovedhensikten med stortingsmeldingen om regjeringens miljøpolitikk og rikets miljøtilstand har vært å vise hvor Norge står i miljøvernarbeidet og å presentere regjeringens politikk for å møte utfordringene fremover.

Meldingen har vært bygd opp rundt de miljøpolitiske resultatmålene. For hvert resultatområde har det vært definert langsiktige, strategiske mål. Disse målene har blitt konkretisert gjennom tidsbegrensede og etterprøvbare nasjonale resultatmål. Resultatmålene har reflektert inngrep (arealbruk, utslipp mv.) som påvirker miljøtilstanden eller som uttrykker en ønsket tilstand i miljøet. Resultatmålene danner utgangspunkt for sektorvise arbeidsmål, som hvert departement har ansvar for å utarbeide. Utviklingen av miljøtilstanden og forhold som påvirker miljøtilstanden følges ved hjelp av nasjonale nøkkeltall. Disse tallene viser status når det gjelder de strategiske målene og de nasjonale resultatmålene i miljøpolitikken.

Siden våren 2007 har det ikke blitt lagt frem noen stortingsmelding om regjeringens miljøpolitikk og rikets miljøtilstand. Forslagsstillerne mener dette er uheldig. Stortingsmeldingen om regjeringens miljøpolitikk og rikets miljøtilstand har vært Stortingets mulighet til en helhetlig gjennomgang av miljøpolitikken der miljøstatusen for de ulike miljøpolitiske resultatområdene presenteres og man kan diskutere tiltak for å nå disse. At det ikke siden 2007 har blitt lagt frem noen stortingsmelding om regjeringens miljøpolitikk og rikets miljøtilstand betyr at det har gått nesten 6 år siden sist Stortinget ble invitert til en helhetlig gjennomgang av og diskusjon rundt miljøpolitikken. Det betyr også at det er gått snart 6 år siden regjeringen sist la frem det den selv beskriver som sitt viktigste dokument for en samlet fremstilling av miljøpolitikken.

Regjeringen legger riktignok i de årlige budsjettproposisjonene for Miljøverndepartementet frem en samlet fremstilling av tilstand, påvirkning og hvordan man skal nå de nasjonale målene innen hvert resultatområde. Denne fremstillingen er viktig, men den erstatter ikke en egen stortingsmelding om regjeringens miljøpolitikk og rikets miljøtilstand. De årlige budsjettproposisjonene og behandlingen av disse i Stortinget blir gjerne en diskusjon om de enkelte års budsjett og bevilgninger over ulike kapitler og poster, mens en egen stortingsmelding om regjeringens miljøpolitikk og rikets miljøtilstand gir grunnlag for en mer helhetlig diskusjon rundt de viktigste miljøutfordringene og miljøpolitiske grep, uavhengig av årlige budsjettbevilgninger. Stortingsmeldingen om regjeringens miljøpolitikk og rikets miljøtilstand har derfor tidligere kommet i tillegg til den årlige presentasjonen av tilstanden innen hvert miljøpolitiske resultatområde i budsjettproposisjonen.