Representantforslag fra stortingsrepresentantene Rigmor Aasrud, Hadia Tajik og Hege Haukeland Liadal om etablering av en nasjonal enhet mot kampfiksing og manipulering

Dette dokument

  • Dokument 8:95 S (2013–2014)
  • Dato: 20.06.2014
  • Sidetall: 1

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Regjeringen Stoltenberg II utviklet en nasjonal handlingsplan mot kampfiksing i idretten 2013–2015. Planen ble utarbeidet i samarbeid med Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité, Norges Fotballforbund, Norsk Tipping AS og Lotteri- og stiftelsestilsynet. Det felles uttrykte målet var å forebygge, avdekke og reagere på kampfiksing i idretten, og hovedgrepene er spesifisert i å

  • 1. Styrke kunnskapen om kampfiksing.

  • 2. Prioritere holdningsskapende arbeid mot kampfiksing innenfor idretten.

  • 3. Overvåke og regulere spillvirksomheten.

  • 4. Styrke idrettens regelverk mot kampfiksing.

  • 5. Styrke norsk deltakelse i internasjonalt samarbeid mot kampfiksing.

Erfaringene med oppfølging av planen, idrettens økte oppmerksomhet imot manipulering og kampfiksing og Norsk Tippings overvåkingsarbeid tilsier at utviklingen krever forsterket innsats mot fenomenet kampfiksing og manipulering. Flere med betydelig kunnskap på området hevder at problemene nå er minst på linje med doping.

Dette er selvsagt en alvorlig trussel for idretten, som er avhengig av samfunnets tillit. Spillvirksomheten til Norsk Tipping er også helt og fullt avhengig av at kamper spilles for å vinnes av alle som deltar.

For å styrke arbeidet mot kampfiksing og manipulering er det behov for en nasjonal enhet som kan bidra med kunnskap, overvåking og som kan gjøre det enkelt å melde ifra ved mistanker og henvendelser. Dette bør kunne etableres som et spleiselag mellom Norsk Tipping, Lotteritilsynet og myndighetene.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen opprette en nasjonal enhet mot kampfiksing og manipulering. Formålet skal være å bidra til kunnskap, å overvåke, og å gjøre det enkelt å melde ifra ved mistanker og henvendelser. Regjeringen bes fremme forslag til etablering av denne nasjonale enheten i statsbudsjettet 2015.

20. juni 2014