Representantforslag fra stortingsrepresentant Rasmus Hansson om miljøavgift på blyhagl

Dette dokument

  • Dokument 8:133 S (2014–2015)
  • Dato: 15.06.2015
  • Sidetall: 2

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Representantforslaget fremmes for å sikre at ikke lav pris i seg selv blir en hovedårsak til at miljøgiftig blyhagl igjen spres i stort omfang i norsk natur og i norsk viltkjøtt, og for å sikre at jegere som ønsker å velge miljøvennlig ammunisjon med like gode egenskaper som bly, ikke blir straffet økonomisk.

Forslagsstilleren viser til at Stortinget 3. februar 2015 vedtok å oppheve forbudet mot bruk av blyhagl, jf. Innst. 145 S (2014–2015) fra energi- og miljøkomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Dag Terje Andersen, Eva Kristin Hansen og Trond Giske om å tillate bruk av blyhagl utenfor våtmarksområder og skytebaner.

I uttalelser til forslaget til ny forskrift som regjeringen har sendt på høring, har både Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet understreket at det er et feilgrep, på bakgrunn av bred faglig kunnskap, å tillate økt utslipp av bly i naturen. Folkehelseinstituttet foreslår derfor at det vurderes å innføre en avgift på blyhagl.

Blyhagl er i dag langt billigere enn de beste og mest miljøvennlige alternative hagltypene. Jegere som velger miljøgiftig blyhagl premieres i dag kraftig økonomisk i forhold til jegere som velger miljøvennlige hagltyper.

I merknadene i Innst. 145 S (2014–15) begrunner ulike flertall i energi- og miljøkomiteen opphevelsen av forbudet mot blyhagl med: «ivaretakelsen av dyrevelferd også for vilt», ønske om «å legge opp til en human jaktutøvelse og en mest mulig effektiv avliving av viltet», at «blyhagl er den mest effektive ammunisjonen som er tilgjengelig i dag når det gjelder å ta livet av byttedyrene raskt» og at «bruk av blyhagl ved jakt på småvilt sikrer en mer dyreetisk jakt, og er sikrere for jegerne da det er større rikosjettfare ved bruk av ulike typer alternativ ammunisjon».

Det er utelukkende blyhagls antatt gode egenskaper for sikkerhet og dyrevelferd som angis som argument for å oppheve forbudet. Økonomiske motiver har ikke vært nevnt verken i flertallsmerknadene i innstillingen eller av organisasjonene som har argumentert for opphevelse av blyhaglforbudet.

Det må derfor forutsettes at det ikke har vært stortingsflertallets hensikt å gi brukere av blyhagl en økonomisk fordel. Det må selvfølgelig også forutsettes at det ikke har vært flertallets hensikt å straffe jegere økonomisk for å velge hagltyper som det er bred enighet om at har fullgode egenskaper, og som ikke er miljøgiftige.

Alle partier utenom Senterpartiet erkjenner i innstillingen at «jakt med blyhagl medfører miljøutfordringer og kan medføre helseskader» og at «Bly er et tungmetall som ikke brytes ned i naturen og som hoper seg opp i næringskjedene».

Samtidig som forbudet mot blyhagl ble opphevet, vedtok et samlet storting å be regjeringen utarbeide en handlingsplan for en giftfri hverdag / nasjonalt forbud mot miljøgifter, jf. Innst. 146 S (2014–2015). Et samlet storting slo fast behovet for en forsterket innsats for å redusere miljøforurensning, inkludert blyforurensning, i miljøet.

Det må derfor være åpenbart at det ikke har vært flertallets hensikt med opphevelsen av blyhaglforbudet å legge til rette for at miljøgiftig blyhagl brukes i større omfang enn strengt nødvendig.

Forslagsstilleren viser til etablert praksis på en rekke områder der miljøavgifter brukes med utgangspunkt i «forurenseren-betaler»-prinsippet for å sikre at miljøvennlige varer ikke prises ut av miljøskadelige varer.

Når gjeninnføring av blyhagl begrunnes med særlig omsorg for viltvelferd og ønske om sikkerhet for jegere, er det rimelig å forutsette like høy betalingsvilje hos jegere som velger blyhagl som hos jegere som velger andre hagltyper av miljøhensyn.

En miljøavgift på blyhagl som trer i kraft 1. januar 2016 og sikrer lik pris på blyhagl og de beste typene miljøvennlig hagl, vil sikre at jegere velger ammunisjon ut fra de egenskaper for dyrevelferd, sikkerhet og miljø som de legger mest vekt på, og at lav pris i seg selv ikke blir en hovedårsak til at mer bly igjen spres i norsk natur og viltmat.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen fra og med 2016 innføre en avgift som sikrer at prisen på blyhagl kommer på samme nivå som prisen på de beste og mest miljøvennlige blyfri hagltypene.

15. juni 2015