Representantforslag om nødvendige endringer for å kunne oppløse tvangssammenslåtte fylkeskommuner

Dette dokument

  • Representantforslag 46 S (2019–2020)
  • Fra: Karin Andersen, Arne Nævra, Freddy André Øvstegård, Audun Lysbakken, Nicholas Wilkinson og Torgeir Knag Fylkesnes
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Da den såkalte regionreformen ble innført, ble det gjort flere store feilgrep. Finnmark og Troms og Viken er klare eksempler på hvor galt det kan gå. Sammenslåing av fylker gjøres best der det er frivillighet og enighet.

Stortinget vedtok 8. juni 2017 ny inndeling av regionalt folkevalgt nivå gjennom følgende sammenslåinger av dagens fylkeskommuner:

  • Vest-Agder og Aust-Agder

  • Buskerud, Østfold og Akershus

  • Telemark og Vestfold

  • Oppland og Hedmark

  • Hordaland og Sogn og Fjordane

  • Finnmark og Troms

Stortingets vedtak ble gjort i strid med fylkeskommunenes egne vedtak med unntak av Agderfylkene, hvor det forelå positiv innstilling til sammenslåing fra begge fylkestingene. Hordaland og Sogn og Fjordane la føringer for en eventuell sammenslåing gjennom krav om overføring av statlige oppgaver. Disse er ikke innfridd.

Etter endringene i regjeringen Solberg som medfører at denne nå er en mindretallsregjering, er det aktuelt å ta saken opp til ny behandling, slik at Stortinget på nytt kan ta stilling til regjeringens feilslåtte reform. Det er i dag et klart flertall i Viken og Troms og Finnmark for å oppheve tvangsvedtakene. I de andre fylkene har det vært stor motstand, og de vil, hvis de gis en mulighet til å få tvangsvedtaket opphevet, kunne ta stilling til hva de ønsker, og ha mulighet til også å kunne rådspørre befolkningen om dette.

Forslagsstillerne foreslår at det åpnes for at alle fylker som ber om å få oppløse tvangssammenslåingen og ønsker nye enheter, gis mulighet til det.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen etablere en mekanisme der fylkeskommuner som er omfattet av Stortingets vedtak i 2017 om tvangssammenslåinger, skal få innvilget søknad om å oppheve vedtaket om tvangssammenslåing og inndeling i nye enheter.

  2. Stortinget ber regjeringen innlede en dialog med Troms og Finnmark fylkeskommune og etablere en mekanisme der fylkeskommunen skal få innvilget søknad om å oppheve vedtaket om tvangssammenslåing og inndeling i de tidligere fylkene.

  3. Stortinget ber regjeringen innlede en dialog med Viken fylkeskommune og etablere en mekanisme der fylkeskommunen skal få innvilget søknad om å oppheve vedtaket om tvangssammenslåing og inndeling i enheter etter eget ønske.

  4. Stortinget ber regjeringen undersøke om Innlandet fylke ønsker en oppløsning av fylket, legge til rette for den prosessen fylket ønsker, og fremme de nødvendige forslag for å sikre en ryddig oppløsningsprosess dersom det er ønsket lokalt.

  5. Stortinget ber regjeringen undersøke om Vestland fylke ønsker en oppløsning av fylket, legge til rette for den prosessen fylket ønsker, og fremme de nødvendige forslag for å sikre en ryddig oppløsningsprosess dersom det er ønsket lokalt.

  6. Stortinget ber regjeringen undersøke om Vestfold og Telemark fylke ønsker en oppløsning av fylket, legge til rette for den prosessen fylket ønsker, og fremme de nødvendige forslag for å sikre en ryddig oppløsningsprosess dersom det er ønsket lokalt.

  7. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å kompensere fullt ut utgiftene fylkene har pådratt seg i forbindelse med tvangssammenslåingene, herunder utgifter til endringer som kan komme i forbindelse med eventuell oppheving av tvangsvedtakene.

28. januar 2020

Karin Andersen

Arne Nævra

Freddy André Øvstegård

Audun Lysbakken

Nicholas Wilkinson

Torgeir Knag Fylkesnes