Representantforslag om uavhengig behandling av søknader om innsyn i dokumenter fra Stortingets administrasjon og presidentskap

Dette dokument

  • Representantforslag 90 S (2021–2022)
  • Fra: Seher Aydar og Bjørnar Moxnes
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Stortinget er avhengig av befolkningens tillit for å kunne fylle sin rolle i det norske demokratiet. For å sikre at Stortinget har denne tilliten, og gjør seg fortjent til den, er det helt nødvendig at befolkningen har tilstrekkelig innsyn i Stortingets virksomhet og hvordan Stortingets administrasjon og presidentskap forvalter offentlige midler.

Dette forslaget har til hensikt å sikre nødvendig offentlig innsyn i Stortingets dokumenter og ivareta tilliten til Stortinget.

Innsyn i Stortingets dokumenter reguleres i dag av Regler om rett til innsyn i Stortingets dokumenter. Retten til å klage på avslag om innsyn reguleres i regelverket § 9, som lyder:

«Stortingets direktør bestemmer hvilke stillingsinnehavere i administrasjonen som kan avgjøre anmodninger om dokumentinnsyn. Den som har fått avslag på en anmodning om innsyn, kan påklage avslaget til direktøren når avgjørelsen er truffet av en tjenestemann som er underordnet direktøren. Avgjørelser truffet av direktøren som første instans kan påklages til Presidentskapet.»

Det betyr at Stortingets presidentskap vil være siste klageinstans ved avslag på søknad om innsyn i dokumenter fra Stortingets presidentskap.

Denne ordningen skiller seg vesentlig fra reglene for innsyn i norske kommuner, der Statsforvalteren i fylket er siste klageinstans i saker om innsyn i kommunenes dokumenter, noe som sikrer at klagen ikke behandles av instansen som gås etter i sømmene og som avslo innsyn i utgangspunktet.

I forbindelse med avsløringer av omfattende misbruk av fellesfinansierte goder på Stortinget har pressen søkt om innsyn i en rekke dokumenter. Aftenposten avdekket 4. oktober 2021 at Stortingets administrasjon har avslått innsyn i flere opplysninger, og at avisen etter dagens regler ikke kan påklage avslagene til andre enn Stortingets direktør, som har deltatt direkte i håndteringen av saken det gjelder.

Ledende jurister har tatt til orde for at dagens regler bør endres. Jussprofessor Eirik Holmøyvik uttalte følgende til Aftenposten:

«I lys av de siste sakene om pendlerboligene, må Stortinget spørre seg om de av hensyn til tilliten til Stortinget bør opprette en uavhengig klageinstans i saker om dokumentinnsyn hos Stortingets administrasjon eller regulere habilitet i Stortingets reglement.»

Forslagsstillerne stiller seg bak Holmøyviks konklusjon om at opprettelsen av et uavhengig klageorgan «vil fjerne mistenksomhetens slør over dem som må fatte vedtak i saker som gjelder dem selv».

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Stortingets presidentskap nedsette et uavhengig utvalg som skal utrede og komme med forslag til opprettelse av en uavhengig klageinstans i saker om innsyn i dokumenter fra Stortingets administrasjon og presidentskap.

3. februar 2022

Seher Aydar

Bjørnar Moxnes